Jopa neljä tuhatta lokakuun presidentinvaalit kahdella kierroksella hävinneen Jair Bolsonaron kannattajia yritti ottaa haltuunsa Brasilian Kolmen vallan aukion (Praça dos Três Poderes) rakennuksia sunnuntaina 8.1.2023 vain viikko Luiz Inácio Lula da Silvan valtaannousun jälkeen. Äärioikeiston ja uusnatsien fasistinen liikehdintä noudatti pitkälti Yhdysvalloin Capitolin kongressitalon tapahtumien kaavaa vuoden 2021 loppiaispäivänä. Vielä tätä kirjoittaessa ei ole selvyyttä siitä, mikä rooli Bolsonarolla varsinaisesti oli kannattajiensa hulinoinnin lietsomisessa, mutta ainakaan hän ei halunnut estää noloa tapahtumasarjaa pääkaupunki Brasílian valtakeskittymässä, jossa sijaitsevat kongressin ala- ja ylähuone, Planalton hallituspalatsi ja liittovaltion korkein oikeus. Bolsonaro kommentoi tapahtumia sunnuntai-iltana Floridasta käsin todeten ilmaisuvapauden kuuluvan demokratiaan, mutta julkisten rakennusten valtaukset ylittävät hänestäkin sallitun rajan.

Bolsonaron tukijat ovat leiriytyneet armeijan päämajan edustalle heti vaalituloksen selviämisen jälkeen, lokakuun lopusta lähtien. Tarkoituksena on ollut pyytää armeijaa tekemään sotilasvallankaappaus kansantahdon kumoamiseksi. Nyt nämä vallankaappauksella jo aiemmin uhanneet radikalisoituneet mielenosoittajat tunkeutuivat poliisin ja turvajoukkojen saartorenkaan läpi. Poliisi vastasi mitä todennäköisimmin ennalta suunniteltuun ryntäykseen kyynelkaasulla. Demokratiaan tyytymättömät kansalaiset nousivat muun muassa kongressin katolle, lähestyivät sen sisäänkäyntejä ja tunkeutuivat sitä ympäröiviin puutarhoihin. Mielenosoittajat särkivät ikkunoita ja hyökkäsivät kulkuneuvojen kimppuun sekä tuhosivat korkeimman oikeuden salin. Brasilian lippuja kantaneet demokratian vastustajat löivät virkavaltaa kepein, mutta hävisivät odotetusti taistelun yhdeksän jälkeen illalla. Ainakin 300 henkeä on pidätetty.

Lula ei onneksi ollut tapahtumien aikana hallituspalatsissa, jonka tilaa hän palasi tarkastelemaan välittömästi São Paulo osavaltion Araraquaran virkavierailultaan. Lula julisti liittovaltion pääkaupunkiin 31.1. asti jatkuvan poikkeustilan (intervenção federal no Distrito Federal) “lopettaakseen julkiseen järjestykseen kohdistuvan vakavan uhan”. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Lulan hallituksen oikeusministeriön pääsihteeri Ricardo Garcia Cappelli johtaa seuraavan kolmen viikon ajan pääkaupungin turvallisuutta paikallisten päättäjien sijaan. Toisin sanoen myös poliisivoimat vaihtavat väliaikaisesti komentajaa. Tuore presidentti luonnehti tapahtumia ”barbaarisiksi”, sillä mielenosoittajat ”tuhosivat kaiken tieltään”. Myös toimittajiin kohdistui väkivaltaa ja ryöstelyä. Lula on tehnyt selväksi entisen presidentin ja häntä tukevien poliittisten ryhmien roolin tässä yrityksen tasolle jääneessä iskussa laillista valtaa valtaan. Lula totesi, ettei tapahtumille löydy vertailukohtaa maan historiasta. Syylliset on tarkoitus löytää ja he saavat teoistaan myös rangaistuksen. Presidentti kuvaili demokratian takaavan ilmaisuvapauden, mutta vaativan vastavuoroisesti valtion instituutioiden kunnioittamista. Myös poliisivoimien avunanto huligaaneille tullaan tutkimaan eikä yhtään kiveä jätetä kääntämättä myöskään protestiväen rahoittajien suhteen.

Hyökkäyksen kohteiksi joutuneet toimeenpanovallan, lainsäätäjien ja oikeuslaitokset edustajat kokoontuivat ja laativat maanantaina yhteisen julkilausuman. Presidentti Lula da Silva, senaatin varapuheenjohtaja Veneziano Vital do Rêgo, edustajainhuoneen puheenjohtaja Arthur Pereira de Lira ja korkeimman oikeuden puheenjohtaja Rosa Weber kertoivat pitävänsä sunnuntain tapahtumia “terroritekoina, ilkivaltana, rikollisena toimintana ja vallankaappauksen tavoitteluna”. He kuvaavat maan tarvitsevan “kunnioitusta” ja pyytävät yhteiskunnalta “malttia rauhan ja demokratian puolustamiseksi”. Brasilian korkeimman liittovaltion tuomioistuimen (Supremo Tribunal Federal – STF) tuomari Alexandre de Moraes puolestaan päätti sunnuntaina erottaa Brasilian liittovaltion alueen (Distrito Federal) kuvernöörin Ibaneis Rochan 90 päiväksi. Moraesin mukaan kuvernööri Rocha oli tietoinen väkivaltaisten toimien valmisteluista, koska tämänkaltaiset tapahtumat saattoivat tapahtua vain viranomaisten myötävaikutuksella. Rocha on pyytänyt anteeksi, mutta Moraes on tehnyt selväksi, ettei mikään voi oikeuttaa kuvernöörin ja hänen erottamansa paikallistason turvallisuusministerin – aiemmin 21 kuukautta Bolsonaron hallituksen ministerinä (Ministro da Justiça e Segurança Pública do Brasil) toimineen Anderson Torresin – roistomaista laiminlyöntiä ja liittoutumista rikollisjoukkojen kanssa, jotka ovat uhanneet väkivallalla jo aiemmin.

 

 

Latinalaisen Amerikan joulukuu näki Perun vallankaappauksen, joka on johtanut ainakin 45 kansalaisen kuolemaan. Brasilian kopio Capitolin tempauksesta ei tuottanut tiettävästi yhtään kuolonuhria, mutta se on vakava varoitus siitä, ettei äärioikeisto ole halukas jättämään valtaa suosiolla. Tukenaan sillä on muun muassa liuta maatalousyrittäjiä, perinteistä eliittiä ja iso osa Brasiliassa vaikutusvaltaisesta herätysliikkeestä. Vasemmisto on vastannut fasisteille tutulla No pasarán -virkkeellä. Kuuban, Kolumbian, Argentiinan, Chilen ja useiden muiden maiden johtajat ovat tuominneet tapahtumat jyrkin sanankääntein. Bolivian entinen presidentti ja vallankaappauksesta 2019 hengissä selvinnyt Evo Morales Ayma viestitti maailmalle oman kantansa:

– Tuomitsemme ja halveksimme bolsonaristien vallankaappaustoimia, jotka hyökkäsivät kongressia ja muita Brasilian demokraattisia instituutioita vastaan. Ilmaisemme solidaarisuusemme veli Lulalle ja Brasilian kansalle. Bolsonaron oikeisto seuraa Donald Trumpin esimerkkiä eikä myönnä tappiotaan.

– Kehotamme kansainvälistä yhteisöä, monenvälisiä järjestöjä ja demokraattisia hallituksia muodostamaan yhden ainoan ryhmittymän demokratian puolustamiseksi Brasiliassa. Vallankaappaus ei tule onnistumaan. Kansanvalta tulee voittamaan. Kaikki tukemme veli Lulalle ja hänen kansalleen.

– Brasilian ja Latinalaisen Amerikan kansan yhtenäisyys ja vahvuus puolustaa demokratioitamme fasismia sekä niitä horjuttavaa oikeistoa vastaan, jotka eivät hyväksy tappioitaan vaaleissa. Voimia Lula! Voimia Brasilia! Tulemme voittamaan.

Meksikon presidentti Andrés Manuel López Obrador teki tilanteesta seuraavanlaisen johtopäätöksen:

– Kyseessä on tuomittava ja epädemokraattinen Brasilian konservatiivien vallankaappausyritys, jota oligarkkivallan johto, heidän edustajansa ja fanaatikkonsa vaativat. Lula ei ole yksin, hänellä on maansa, Meksikon, Amerikan mantereen ja maailman edistyksellisten voimien tuki.

Maanantaina Brasiliassa oli tarkoitus järjestää useita mielenilmauksia vaaleissa ratkaistavan kansanvallan tukemiseksi ja sen vaarantavan mellakoinnin lopettamiseksi. Niin myös tapahtui ja kymmenet tuhannet ihmiset täyttivät São Paulon, Brasílian sekä Manauksen kadut. Lula, kansanedustajat, senaattorit sekä 27 osavaltion kuvernöörit marssivat yhteistuumin. Opiskelijoiden, yrittäjien ja monien järjestöjen sekä kaikenlaisten kansalaisten kantamissa kylteissä luki erinäisiä iskulauseita, joissa tuomittiin teot ja vaadittiin kunnioittamaan demokratiaa. Myös muun muassa Buenos Airesissa, Barcelonassa ja New Yorkissa sekä Berliinissä on marssittu. Brasiliassa kaduille on lähdetty vähintään 11 osavaltiossa. Toisaalta tiistaina pidätettyjen määrä kipusi jo 1 500 henkeen, kun bolsonaristien yli kaksi kuukautta kestänyt leiri armeijan päämajan edustalla hajotettiin rauhanomaisesti ja ilman voimankäyttöä puolessa tunnissa.

 

 

Lähteet: TeleSUR, DW, France 24, Canal Once, etc.