Jopa 90 prosentin kansansuosiosta nauttiva El Salvadoria kesäkuusta 2019 lähtien hallinnut presidentti Nayib Bukele Ortez on voittanut sunnuntaina 4.2. käydyt vaalit näytöstyyliin, kuten kaikki gallupit lupailivat. Bukele kehui varhain sunnuntai-iltana X-verkoston välityksellä voittaneensa vaalit yli 85 prosentin ääniosuudella. Ovensuukysely (CID Gallup – Boca de Urna) ennusti maansa pelastajaksi luonnehditulle poliitikolle 87 prosentin äänisaalista.

Toteamus tai kysely eivät jääneet kauas totuudesta, sillä Korkeimman vaalioikeuden (Tribunal Supremo Electoral – TSE) vielä keskeneräisten tulosten mukaan Bukele sai vajaat 1,7 miljoonaa ääntä, mikä tarkoittaa 83,1 prosenttiyksikön kannatusta. Muodollisesti kisaan osallistui viisi muutakin ehdokasta, mutta toiseksi tulleen Manuel Flores Cornejon (Frente Farabundo Martí para la Liberación Nacional – FMLN) kannatus oli vain seitsemän prosentin ja 140 000 äänen luokkaa.

Tämän lisäksi Bukelen serkun Xavier Zablah Bukelen johtama puolue – presidentin henkilökultin ympärille rakentuva vasemmistolaisia, oikeistolaisia ja keskustalaisia voimia yhteen kokoava – Nuevas Ideas voitti hyvin alustavien tietojen mukaan lähes kaikki sikäläisen parlamentin (Asamblea Legislativa) paikat: 58/60.

Bukelesta tulee ensimmäinen vuoden 1983 perustuslain puitteissa välittömästi uudelleen virkaansa valittu presidentti. Perustuslaki tosin kieltää uudelleenvalinnan, mutta Bukelen puolueen nimittämät tuomarit laativat perustuslain tulkinnan, joka mahdollisti ehdokkaaksi asettumisen. Silti Bukelen tuli vetäytyi vallasta kuudeksi kuukaudeksi 1.12.2023–31.5.2024. Sillä välin vallassa on hänen luottonaisensa Claudia Rodríguez de Guevara.

Bukelen suuri kansansuosio perustuu hänen armottomaan turvallisuuspolitiikkaansa, joka teki yhdestä Latinalaisen Amerikan vaarallisimmista maista yhden alueen turvallisimmista. Sota rikollisjengejä vastaan on painanut väkivaltatilastot historiallisen alhaiselle tasolle, mutta on poikinut myös lukuisia valituksia ihmisoikeusloukkauksista sekä mielivaltaisista pidätyksistä. Human Rights Watch on raportoinut vankilaolosuhteiden ja oikeusjärjestelmän epäkohdista. Maaliskuun 2022 lopusta alkaneen poikkeustilan (régimen de excepción) aikana ainakin 76 000 epäiltyä rikollista on vangittu. Tammikuussa julkaistun Francisco Gavidian yliopiston kyselytutkimuksen mukaan 86 prosenttia kansalaisista kertoi elävänsä turvallisimmassa olosuhteissa kuin ennen.

Jo iltaseitsemältä voittajaksi julistautunut Bukele ei avannut aikeitaan tulevan viisivuotiskauden suhteen, mutta aikoo jatkossakin tehdä ”mahdottomasta totta”. 25 minuutin puhe San Salvadorin keskustaan Kansallispalatsin (Palacio Nacional) eteen kokoontuneille kansalaisille alkoi iltayhdeksän aikaan. Puheen päätyttyä taivas täyttyi raketeista.

– Tänään El Salvador on rikkonut kaikki ennätykset kaikkien demokratioiden ja koko maailman historiassa. Koskaan ei ole mikään projekti voittanut sillä äänimäärällä, jonka olemme saaneet tänä päivänä.

– Kyseessä olisi ensimmäinen kerta, kun puolueita on olemassa vain yksi täysin demokraattisessa järjestelmässä. Koko yhtynyt oppositio muserrettiin maan tasalle.

– Jotkut, jotka eivät asu maassamme, sanovat, että salvadorilaiset elävät sorrettuina, että he eivät halua poikkeustilaa, että he elävät hallituksen pelossa. El Salvadorin kansa puhui, ei vain äänekkäästi ja selkeästi, vaan myös koko demokratian historian vakuuttavimmalla tavalla.

– Jos tämä ei vakuuta teitä, herrat toimittajat, herrat kansalaisjärjestöistä, kansainvälisistä järjestöistä, YK:sta, OEA:sta… jos se ei vakuuta teitä, mikään ei voi vakuuttaa teitä.

– Me salvadorilaiset olemme antaneet esimerkin koko maailmalle, siitä miten kaikki voidaan ratkaista, mikä tahansa ongelma voidaan korjata, jos sen tekemiseen on tahtoa.

Kadulta tavoitettu 60-vuotias José Dionisio Serrano oli jengirikollisuudesta tunnetun asuinalueen äänestyspaikan jonon ensimmäisenä.

– Meidän on jatkettava muutoksen tekemistä. Olemme eläneet hyvin vaikeita elämänvaiheita. Kansalaisena olen elänyt sodan kausia, ja elin tämän tilanteen rikollisjengien kanssa. Nyt meidän maallamme on suuri mahdollisuus. Haluan tulevien sukupolvien elävän paremmassa maailmassa.

Jalkapallovalmentaja Serrano kertoi avoimesti äänestävänsä Bukelea ja hänen puoluettaan Uudet Ideat (Nuevas Ideas). Kritiikkiin perustuslain pykälien polkemisesta hän suhtautuu huolettomasti ja toteaa kansan tahtovan presidentin pysyvän virassaan. Lakien on lopultakin alistuttava juuri kansantahdolle. Vuoteen 2029 ulottuva bukelelaisen politiikan toinen kausi alkaa 1.6. Bukele on omiensa keskuudessa maailman pidetyin valtiojohtaja.

 

Bukeleen puheen voi katsoa täältä.

 

Lähteet: BBC News Mundo, AP News, Tribunal Supremo Electoral, Once Noticias, etc.