Ciudad de Méxicon kaupunginjohtaja (Jefa de Gobierno) Claudia Sheinbaum Pardo on tehnyt hyvää työtä 9,2 miljoonan asukkaan pääkaupungissa. Maanantaina 5.12. Sheinbaum kertoi hallituksensa neljän vuoden muutostyöstä kaupunginteatteri Esperanza Iriksen täpötäydelle yleisölle. Olin aikeissa kirjoittaa aiheesta jo aiemmin, mutta Perussa tapahtui valitettava vallankaappaus. Tiivistän seuraavaksi 70 minuutin puheen 30 asiakokonaisuuteen, jotka tarjoavat oivan esimerkin siitä, miltä 2020-luvun ekososialistinen, tiedepohjainen ja humanistinen vasemmistolainen hallinto parhaimmillaan näyttää Latinalaisen Amerikan edistyksellisen politiikan keskuksessa Ciudad de Méxicossa, jota vasemmisto on hallinnut eri muodoissaan vuodesta 1997 lähtien. Sekä pääkaupunkia että liittovaltion hallitusta johtaa Kansallinen uudistusliike (Movimiento de Regeneración Nacional – Morena).

1. Julkista hallintoa on parannettu kitkemällä korruptiota ja etuoikeuksia, luomalla rehellinen poliittinen kulttuuri. Tasavaltalainen säästökuuri (Austeridad Republicana) on tuonut 80 miljardia pesoa tai likimain 3,9 miljardia euroa lisää budjettivaroja. Julkiset investoinnit ovat kasvaneet edellisen hallinnon ensimmäisten vuosien 75 miljardista pesosta tai 3,6 miljardista eurosta 129 miljardiin pesoon, reiluun 6,2 miljardiin euroon. Aiomme myös luovuttaa kaupungin vähemmän velkaantuneena kuin 2018. Monet kansainväliset tahot ovatkin antaneet Ciudad de Méxicolle korkean luottoluokituksen julkisten varojen käytössä: H & R Ratings asetti meidät velanhoidossa parhaiten arvioiduksi paikallistason hallinnoksi Latinalaisessa Amerikassa, Moody´s, Fitch Ratings ja S & P antoivat meille korkeimman luottoluokituksensa. Tämä on taannut alemmat korot kuin missään muussa osassa maata. Kaupungin läpinäkyvyysinstituutti on antanut meille 100 prosentin arvosanan vuodesta 2019 lähtien. Liittovaltion tilintarkastusviranomainen (Auditoría Superior de la Federación) asetti 2021 Ciudad de Méxicon yhdeksi parhaimmista paikallishallinnoista, sillä ei ollut mitään huomautettavaa. Tulopohja on kasvanut 163 miljardista pesosta tai lähes 7,9 miljardista eurosta 184 miljardiin pesoon eli 8,9 miljardiin euroon, josta kiitämme kaupungin asukkaita.

2. Kaupunkimme vastaanottaa eniten suoria ulkomaisia investointeja koko maassa: kasvua on 34 prosenttia verrattuna edellisen hallinnon samaan ajanjaksoon. Olemme tänä vuonna ensimmäisellä sijalla kilpailukykymittauksessa. Heinäkuusta lokakuuhun olemme luoneet eniten virallisia työpaikkoja. Olemme koko maamme työllisyystilaston ykkösiä. Investoimme melkein 1,6 miljardia pesoa tai 76,9 miljoonaa euroa vammaisavustuksien yleispäteviksi tekemiseen. Liittovaltion hallitus panostaa kaikkiin sosiaaliohjelmiin yhteensä lähes 35 miljardia pesoa tai vajaat 1,7 miljardia euroa, mikä on jotakin ennennäkemätöntä. Pääkaupungin omat sijoitukset hyvinvointiin yltävät 15 miljardiin pesoon, mikä tarkoittaa noin 0,72 miljardia euroa. Yhteensä sosiaalisiin ohjelmiin Ciudad de Méxicossa kohdistetaan yli 2,4 miljardia euroa. Kutsumme tätä “talouden vahvistamiseksi alhaalta käsin”.

3. Tämä kaikki tukee turvallisuutta. Vakavat rikokset ovat vähentyneet 59,4 prosentilla vuosien 2019 ja 2022 välillä. Kun aloitimme kaupungin hallinnossa, näitä rikoksia tehtiin 180 päivässä ja nyt niiden määrä on laskenut 89,1:teen per päivä. Murhat ovat vähentyneet 58,8 prosentilla. Hallintomme ensimmäisenä päivänä 6.12.2018 tapahtui 12 murhaa eikä kaupungissa oltu koskaan koettu vastaavaa. Vuosien 2015 ja 2018 välillä sekä vuoden 2019 alussa tuo kasvu oli käytännössä eksponentiaalista, mutta siitä lähtien tapahtunut vähentyminen tekee näistä vuosista mittaushistorian turvallisimpia sitten vuoden 1996. Väkivaltaiset autovarkaudet ovat vähentyneet 63 prosentilla ja väkivallattomat autovarkaudet 48 prosentilla.

4. Mikä on saanut tämän aikaan? Turvallisuusstrategia koostuu neljästä osa-alueesta: juurisyihin puuttumisesta, useammista ja paremmista poliiseista, tiedustelusta ja tutkinnasta sekä koordinoinnista. Oikeudenmukaisuus on turvallisuuden edellytys. Olemme kehittäneet monia toimia nuorten tukemiseksi liittovaltion ohjelmien rinnalle. “Naapuruston sisäpinnalla” (Barrio Adentro) ohjelmassa hallituksen edustajat kiertävät rikosten määrillä mitattuna vaarallisimmat alueet ovelta ovelle: palvelemme perheitä kokonaisvaltaisesti, etsimme töitä vanhemmille, viemme lapset kouluun, huomioimme lapsien erityistarpeet, etsimme ratkaisuja yhdessä. Pilares-keskukset ja “Nuoret yhdistävät naapuruston” (Jóvenes Unen al Barrio) tukevat tätä tavoitetta. Yli yhdeksän tuhatta nuorta on käynyt läpi tämän ohjelman ja olemme onnistuneet pelastamaan ainakin 3 500 nuorta rikollisuuden tieltä. Aseriisuntaohjelma yhteistyössä puolustusministeriön kanssa taas on onnistunut poistamaan kaduilta 7 651 asetta.

5. Poliisien palkkoja on nostettu 45 prosentilla ja uudessa budjetissa palkankorotuksiin on varattu yhdeksän prosenttia. Olemme muuttamassa ylennysjärjestelmää niin, ettei se kytkeydy suoraan henkilökohtaisiin suhteisiin pomon kanssa, vaan tasoluokitusta voi parantaa ennen kaikkea kokeilla. 50 065 poliisia on ammattimaistettu ja 83 prosenttia koko poliisivoimista on arvioitu ja sertifioitu. Mitään väärinkäytöksiä ei sallita. Kun aloitimme, poliisilla ei ollut tutkimus- ja tiedusteluvalmiuksia, mutta nyt poliisimme on ainut koko maassa, joka tutkii ja tiedustelee. Näiden toimien ohella yhteistyö Ciudad de Méxicon syyttäjänviraston (Fiscalía General de Justicia) kanssa on mahdollistanut noin 120 ensisijaisen kohteen neutralisoinnin ja 222 rikollissolua on hajotettu. Turvakameroita oli 15 000 ja nyt niitä on 72 208 koko kaupungissa. Lisäksi julkisen liikenteen yksiköissä on GPS-paikallistamisjärjestelmät ja valvontakameroita. Ciudad de Méxicon digisovellutuksesta löytyy lisäksi kotihälytys (Mi Alarma en Casa). Koko C5-valvontakeskuksen toimintamalli uudistettiin, jotta kansalaisia voitaisiin palvella paremmin. Ja viimeisenä osa-alueena korostan laajamittaista sekä päivittäistä koordinoitua yhteistyötä eri poliittisten, oikeudellisten ja turvallisuudesta vastaavien viranomaisten välillä. Emme voi laittaa käsivarsia ristiin, meidän on jatkettava työskentelyä kaupunkimme turvallisuuden ylläpitämiseksi.

6. On tullut aika puhua hyvinvointiohjelmista. Olen aina ajatellut koulutuksen olevan keskeisessä asemassa maan muuttamisessa. Kasvoin kansaliikkeissä 15-vuotiaasta lähtien, taistelin julkisen koulutuksen puolesta aina Meksikon kansallisen autonomisen yliopiston (UNAM) liikehdintään vuosina 1986–1987, joissa puolustettiin julkista yliopistoa yksityistämispyrkimyksiltä. Se mitä elimme, on ajattelumme ydin: koulutus ei ole etuoikeus, se on oikeus, koulutus muuttaa ihmisiä ja kansakuntia. Teimme esikoulutusta ilmaista ja lähes kaikki keskukset on uusittu. “Koulu on meidän” (La Escuela es Nuestra), jota toteutetaan nykyisin koko maassa, sai alkunsa Ciudad de Méxicosta. Kaikki kaupungin koulut ovat saaneet vanhempien suoraan hallinnoiman neuvoston kunnostusvaroja neljän perättäisen vuoden ajan. Tämä etu on kirjattu pääkaupungin perustuslakiin. Kun saavuimme hallitukseen oli olemassa “lahjakkaiden poikien ja tyttöjen” avustus lapsille joiden keskiarvo oli yli yhdeksän. Ideana oli, että jos parhaat keskiarvot palkittiin, kaikki tavoittelisivat parempia arvosanoja. Teimme tutkimuksen, joka todisti tämän saaneen aikaan valtavaa eriarvoisuutta luokkahuoneissa ja kouluissa niiden välillä, joilla oli stipendi ja niiden välillä, joilla ei ollut tätä avustusta. Ohjelma ei koskaan huomioinut sitä, tuliko lapsi kouluun aamupalan syöneenä, sitä, ettei huonon tai huonon arvosanan saaminen riippunut pelkästään hänestä.

7. Päätimmekin, että kaikilta lapsilta löytyy lahjakkuutta. Siksi Ciudad de México on ainut liittovaltion osa, jossa kaikki julkista peruskoulua käyvät saavat täysin yleisen apurahan (Bienestar para Niñas y Niños Mi Beca para Empezar). Myös tämä on kirjattu paikalliseen perustuslakiimme eikä tätä etuutta voida enää poistaa. Lisäksi haavoittuvaisimmassa asemassa olevat, mukaan lukien vanhempansa pandemian aikana menettäneet noin neljä tuhatta lasta, saavat kuukausittaista erityisavustusta (Beca Leona Vicario) koko lapsuutensa ajan. Pelastimme toisen asteen koulutusinstituutin (Instituto de Educación Media Superior – IEMS) 16 lukiota ja loimme kuusi lisää: opiskelijamäärä on noussut 25 982:sta aina 30 587 oppilaaseen. Loimme kaksi yliopistoa: Terveysyliopiston (Universidad de la Salud), jossa on 2 637 opiskelijaa ja Rosario Castellanosin yliopiston (Instituto de Estudios Superiores Rosario Castellanos), jossa on 37 638 opiskelijaa. Yhtäkään lukion loppuun käynyttä korkeakouluopiskelijaa ei ole jätettävä oman onnensa varaan, siksi tarjoamme 50 000 uutta opiskelijapaikkaa nuorille, jotka eivät päässeet sisään muihin yliopistoihin.

8. Toisen ohjelmamme nimi on Pilares eli innovaatio-, vapaus-, taide-, koulutus- ja tietämyskeskus. 50 vuoden aikana kaupunkiin rakennettiin 150 kulttuurikeskusta, neljässä vuodessa olemme rakentaneet 280 yhteisöllistä Pilares-keskusta, joissa opetetaan, harrastetaan urheilua, kulttuuria ja taiteita. Tänä vuonna likipitäen 400 000 on saanut tukea näistä tiloista ja vuonna 2023 tavoitteena on yltää yli miljoonaan käyttäjään.

9. Mitä tulee oikeuteen saada terveydenhoitoa, rakensimme kaksi yleissairaalaa ja uudistimme yhden sairaalan: Hospital General de Topilejo, Hospital General de Cuajimalpa ja Hospital La Pastora. Uudistuimme: 23 terveyskeskusta toimii nykyisin myös viikonloppuisin ja juhlapyhinä. [Kaikkiaan pääkaupungissa toimii 230 terveyskeskusta. Paikallinen terveysministeriö hallinnoi 392 lääketieteellistä yksikköä, joista 360 keskittyy ensihoitoon ja 32 tarjoaa sairaalapalveluita.] Salud en tu Vida -ohjelma huolehtii suoraan ja yksilöllisesti 576 000 ihmisestä, joilla on diabetes, verenpainetauti tai liikalihavuutta. Ennen he eivät saaneet hoitoa. Täällä kaikki on rokotettu, joten tunnette kaupungin rokoteohjelman. Kenenkään ei tarvinnut jäädä ilman petipaikkaa pandemiassa, koska eri instituutit toimivat kuin yhtenä järjestelmänä.

10. Asumisoikeudesta: 82 228 asuntokannan toimea on tehty ja 12 miljardia pesoa tai 0,6 miljardia euroa on investoitu. Kuten olen sitoutunut, olemme viemässä loppuun vuoden 2017 maanjäristyksen jälkeistä jälleenrakennusohjelmaa. 13 471 vaurioitunutta asuntoa on saatu valmiiksi, 5 163 on kesken ja 3 382 on alkamaisillaan. Tacubayan “kadonnut kaupunki” on muutettu Hyvinvointikaupungiksi (Ciudad del Bienestar) sen jälkeen, kun tähän haavoittuvaisimpien ihmisten urbaaniin keskittymään ei oltu kiinnitetty huomiota sataan vuoteen. Atlampan vuoden 1985 maanjäristyksestä alkunsa saanut leiri muutetaan 144 asukkaan asunnoiksi. Niin ikään rakennamme uusiksi historiallisen keskustan riskikohteita. Iztapalapan Montadaan puolestaan nousee 2 100 asuntoa. 793 perhettä ei voinut saada asuntoaan rakennettua uudelleen samalle paikalle, mutta teemme kaikille asunnon Tulevaisuuden kaupunkiin (Ciudad del Porvenir) Tláhuaciin. Olemme vahvistaneet asunto-osakeyhtiöiden tukiohjelmaa ja 2 477 asuntoyksikköä on saanut kunnostusavustusta, mikä on hyödyttänyt yli puolta miljoonaa asukasta. 3 500 asuntoyksikköä tulee saamaan ilmaisen Wi-Fi-yhteyden. Kaupungin elinkeinoministeriön yhteiskuntakehitysrahasto on ainut rahasto, joka antaa luottoja nollan prosentin korolla ja päätämme vuoden 2 miljardin peson tai 48,3 miljoonan euron avustussummaan, joka kohdistuu noin 200 000 perheelle.

11. Kuten lupasin kampanjassani, kaupungissa on nykyisin transväestön oma kokonaisvaltaista hoitoa tarjoava klinikka (Clínica de Atención Integral para Personas Trans). Kaupungilla on nykyisin 147 vähävaraisimpia auttavaa ruokalaa.

12. Siirryn integroidun ja kestävän liikkumisen teemaan. Julkinen liikenne on ollut yksi suurimmista sijoituksista tässä hallituksessa. Meille kyseessä on lisäksi sosiaalinen oikeudenmukaisuus. Siksi kaapelibussit (Cablebús) kulkevat kaupungin köyhimmiltä alueilta metroon. Rakensimme kaksi linjaa ja kolmas on rakenteilla. Nämä kaupunkialueen ilmakuljetusjärjestelmät ovat lajissaan maailman suurimmat. Linja 1, johon investointiin 2,9 miljardia pesoa tai 141,5 miljoonaa euroa, on 9,2 kilometriä pitkä ja sillä tehdään 56 000 päivittäistä matkaa. Se kulkee Cuautepecin yläosasta Indios Verdes -metroasemalle. Linja 2:n pituus on 10,6 kilometriä ja sillä tehdään 75 000 matkaa päivässä. Se kulkee Santa Catarinan vuorelta Constitución de 1917 -metroasemalle. Siihen investoitiin lähes 3,2 miljardia pesoa tai 153,9 miljoonaa euroa. Kun olin presidentti Andrés Manuel López Obradorin ympäristöministerinä 2000–2006 loimme metrobussin (Metrobús), silloisen ykköslinjan. Näinä neljänä vuotena olemme laajentaneet linjoja 3, 4 ja 5 yhteensä 33 kilometrillä. Lisäksi kaikki kolmoslinjan 60 bussia tulevat olemaan sähköisiä maaliskuusta lähtien.

13. Päätimme elvyttää Ciudad de Méxicon sähköisen liikennejärjestelmän (Sistema de Transporte Eléctrico), mikä on pääkaupungin hallinnon vanhin yhtiö. Sen investointeja oli viivytetty liian pitkään. Loimme sähköisen liikennöinnin ohjelman ja pelastimme kaupungin niin sanotut johdinautot (Trolebús). Näillä linja-autoilla on monia teknisiä etuja, mutta samalla vahvistetaan tätä julkista yhtiötä, jonka ammattiliitto Sindicato de Tranviarios, on maan vanhimpia. Olemme hankkineet 318 uutta sähköbussia. Kaiken kaikkiaan niitä hankitaan 500, mikä tarkoittaa noin 6,5 miljardin peson tai 315,3 miljoonan euron investointia. Loimme maailmanlaajuisesti ainutlaatuisen toisen kerroksen ja kahdeksan kilometrin ajoradan pelkästään sähköisille linja-autoille. 1,8 miljoonan asukkaan Iztapalapan kunnalla on nykyään kaksi uutta liikennejärjestelmää eli kaapelibussi ja ylhäällä kulkeva sähköbussi.

14. Olemme myös elävöittämässä niin sanottua matkustajien liikenneverkkoa (Red de Transporte de Pasajeros – RTP) 468 uudella bussilla ja lisää on tulossa. Koska RTP luotiin kaupungin haavoittuvaisimpia alueita varten, vähävaraisimmille perheille, lipun hinta pysyy useimmilla reiteillä kahdessa pesossa (vajaat 0,10 euroa). Kunnostamme Xochimilcoon liikennöivää paikallisjunaa (Tren Ligero): vaihdoimme kaikki raiteet, joita ei oltu uusittu muinaisen 1900-luvun alun raitiovaunun jälkeen. Hankimme yhdeksän uutta junaa, jotka saapuvat vuoden 2023 puolivälissä.

15. Muutimme ekopyörän (Ecobici) ja nyt se on tarjolla yhä useammissa kunnissa. Olemme rakentaneet enemmän pyöräteitä kuin koko kaupungin historian aikana oli rakennettu, 233 kilometriä uusia kevyen liikenteen väyliä pyörille. Ja koko järjestelmä – metro, metrobussi, kaapelibussi, RTP, sähköbussit, paikallisjuna, ekopyörä ja osa muustakin liikenteestä – toimii yhdellä ainoalla yhdistetyllä liikennöintikortilla (Tarjeta de Movilidad Integrada). En tiennyt, mutta luin siitä eilen, että saimme juuri kansainvälisen palkinnon tästä kortista Pariisissa.

 

 

16. Lisäksi uudistamme parhaillaan metron ykköslinjaa. [Ciudad de Méxicon 226,5 kilometrin metroverkosto pitää sisällään 12 linjaa ja 195 asemaa.] Meille sanottiin, ettemme ryhtyisi siihen, mutta olisi ollut vastuutonta olla tekemättä tätä päätöstä. Ykköslinjan rakentamisesta on tullut kuluneeksi 53 vuotta. Ongelmat olivat lukuisia ja meidän oli uudistettava se kokonaan. Tyhjennämme käytännössä koko tunnelin ja laitamme aivan kaiken uusiksi, mukaan lukien 29 uutta junaa, jotka aloittavat liikennöinnin pikkuhiljaa ensi vuoden aikana. Päätimme myös vaihtaa metron koko sähkön syöttö- ja siirtojärjestelmän kolmen ensimmäisen linjan osalta. Siitä vastaavat kaksi maamme parasta julkista yritystä: Metron joukkoliikennejärjestelmä (Sistema de Transporte Colectivo Metro) ja Liittovaltion sähkökomissio (Comisión Federal de Electricidad). Sähköntoimitusjärjestelmä modernisoidaan kokonaan. Uusi energia-asema metrossa vastaa kokoluokaltaan Villahermosan tai Hermosillon kaupunkien valaisemista. Metron keskusjohto uusitaan kokonaan niin ikään 50 miljoonalla pesolla tai 2,4 miljoonalla eurolla.

17. Uusimme myös julkisen liikenteen vaihtoasemia (Cetram). Haluan nostaa esille Constitución 1917 -aseman, johon edellinen hallinto halusi rakentaa kauppakeskuksen ja yksityistää kaupungin maa-alueita. Sille paikalle nousi lukio. Sinne rakennettiin yksityistäväksi tehtyä museota. Se on valmis ja kulttuuriministeriö tulee hallinnoimaan sitä julkisena museona. Vaihdamme pikkubusseja (microbuses). Laitoimme järjestykseen kaikki liikennöintiluvat, jotka olivat täysin sikin sokin. Olemme korvanneet 2 557 pikkubussia ja ensi vuonna investointi on käytännössä tuplasti suurempi.

18. Siirryn vedensaantiin ihmisoikeutena. Kun olin Tlalpanin delegaatin, nykyisen kunnan, johtajana Cutzamalan vedenkuljetusjärjestelmän tasoja arvioitiin mittatikuilla. Nykyisin kaikki Cutzamalan ja Lerman järjestelmien vedenlähteet muodostavat osan kokonaisvaltaisesta mittausjärjestelmästä. Näin tiedämme tarkalleen, paljonko vettä kaupungissa kulutetaan ja mistä se tulee. Cutzamalan verkosto vastaanottaa kaksi kuutiometriä vettä sekunnissa, vähemmän kuin 2019, mutta olemme kyenneet tehostamaan kaivojen käyttöä ja parantaneet Lerman verkoston jakelua, mikä on vähentänyt Keski-Meksikon kokeman kuivuuden vaikutuksia. Olemme tehneet historiallisen lähes 17,6 miljardin peson tai 849,8 miljoonan euron sijoituksen vesiyhtiöön (Sistema de Aguas de la Ciudad de México). Olemme aloittaneet kaupungin sektoreihin jakamisen prosessin, mikä tarkoittaa jakelun parantamista. Historiallisesti lännestä kaupunkiin tulevan veden vieminen itäpuolelle oli työlästä. Nykyään meillä on täysin erilainen juomaveden jakelujärjestelmä, kiitos toteuttamamme sektorointiprosessin ja mittauksen, vuotojen korjaamisen ja kaivojen kunnostuksen lisäksi. Ja meillä on ensimmäistä kertaa ohjelma koko Meksikon laakson metropolialueen vedenlähteiden parantamiseksi yhdessä Estado de Méxicon ja Kansallisen vesikomission (Consejo Nacional del Agua) kanssa. Näillä lähteillä on suora yhteys sadevesien kierrättämiseen.

19. Yksi tärkeimmistä projekteista tapahtuu Michoacánin osavaltiossa. Miksi investoimme Michoacániin? Siksi, että Cutzamalan järjestelmän padot saavat alkunsa sieltä. Näihin väestöihin ei oltu kiinnitetty huomiota, joten nyt sijoitamme yhdessä Estado de Méxicon kanssa Michoacániin, voidaksemme antaa vesioikeuksia viljelijöille, tehostaaksemme kastelua ja voidaksemme viedä vettä niille Zitácuaron yhteisöille, joilla ei sitä ole sekä voidaksemme tuoda näin lisää vettä metropolialueelle. Tämä on täysin toisenlainen näkemys allasalueesta kuin historiallisesti on vallinnut. Toisaalta huollamme Cutzamalan ja Lerman jakeluverkostoja, teemme tärkeän investoinnin yhteen pumppauslaitokseen, Madínin patoon, Xicon laguunin projektiin, Zumpangon laajennukseen ja 44 vedenkäsittelylaitoksen ehostamiseen. Voimme myös kehua meillä olevan koko Latinalaisen Amerikan suurimman sadeveden talteenotto-ohjelman: 50 000 asumuksella on tämä laitteisto ja haluamme tehdä Milpa Altasta kestävän kunnan, jossa kaikissa asunpaikoissa olisi tämä sadeveden keruu- ja käsittelyjärjestelmä. Yli 30 vuoden ajan veden kaupallistaminen kaupungissa yksityistettiin. Päätimme poistaa nämä lupakäytännöt. Nykyään koko vesijärjestelmä on julkinen ja sen tulot ovat jopa lisääntyneet sen julkiseksi tekemisen ansiosta.

20. Mitä tulee ympäristöön, niin saavutimme 34 miljoonan kaupunkiin istutetun puun ja pensaan rajapyykin. San Luis Tlaxialtemalcon tarha tuotti 600 000 puuta vuodessa, nyt se tuottaa 10 miljoonaa kasvia vuodessa pölyttäjien puutarhan (Jardines Polinizadores) avulla. Puistojen istutusohjelma (Sembrando Parques) on luonut ja elävöittänyt 16 julkista puistoa: Chapultepecin luonto- ja kulttuurikeitaan, jota teemme yhdessä liittovaltion hallituksen kanssa; San Juan de Aragónin metsän, missä on lintujen ranta; Cuitláhuacin ekologisen puiston, mikä oli täysin hylättynä; Parque Ave Fénix, missä oli ennen Suuri kanava (Gran Canal), Venustiano Carranzan eräällä ennen vastenmielisellä alueella; Leona Vicarion puisto, siellä missä teini-ikäiset ovat vangittuina; San Fernando Tlalpanin kunnassa; Parque Cantera, mikä on ollut Coyoacánin asukkaiden historiallinen vaatimus asfalttitehtaan suhteen, joka on nykyään yksi kaupungin eniten vierailluista puistoista; Canal Nacional, yksi kaupungin tärkeimmistä kanavista, mikä on saatu ennallistettua käytännössä kokonaan; Chapultepecin puistokatu; Parque Vicente Guerrero; Periférico Oriente; urheilupuisto “El Vivero” Cuautepecissa; Eje 6 Sur Iztapalapassa; Xochimilcon ekologinen puisto, joka oli yksityistetty, teimme siitä julkista omaisuutta ja nyt se yksi kaupungin kauneimmista puistosta sekä täysin maksuton; Cerro de la Estrella; Sierra de Santa Catarina; Sierra de Guadalupe; Parque Ecológico de la Ciudad de México.

21. Tämä on meidän aurinkokaupunkimme (Ciudad Solar) ohjelma, mikä toteutetaan yhteistyössä Liittovaltion sähkökomission (CFE) kanssa. Tukkutorin (Central de Abasto) katot täyttyvät aurinkosähkölaitoksen paneeleista. Ensimmäinen vaihe valmistui jo, aloitimme toisen vaiheen. Kyseessä on suurin aurinkosähköjärjestelmien voimalalaitos, mikä millään kaupungilla on katoillaan. Ja se on julkinen voimala, sillä neljättä muutosaaltoa (Cuarta Transformación) on kritisoitu siitä, ettemme mukamas tue uusiutuvaa energiaa, totta kai tuemme, muttemme salli likaisia bisneksiä puhtailla energiamuodoilla.

22. Puolet Ciudad de Méxicon maaperästä on suojeltu (suelo de conservación), siellä asuvat pääosin alkuperäiskansat. Ja haluan tämän tulevan täysin selväksi, – koska käynnissä on konservatiiveille tyypillinen mustamaalauskampanja – ettemme tule koskaan yksityistämään näitä suojeltuja alueita. Olen työskennellyt vuodesta 1998 lähtien kaupungin suojellun maaperän puolesta, yhteisöjen ja yhteismaiden (ejidos) puolesta. Mikään alueellinen maankäytön suunnitelma ei tule polkemaan kansojen oikeuksia. Kun aloitimme hallituksessa, maaperän suojelutoimiin panostettiin 200 miljoonaa pesoa tai lähes 9,7 miljoonaa euroa. Olemme antaneet neljän vuoden ajan yli miljardi pesoa tai noin 48,4 miljoonaa euroa vuosittain tähän tarkoitukseen ja suoriin kaupungin maaseudun avustuksiin. Olemme investoineet melkein 4,1 miljardia pesoa tai likimain 197,9 miljoonaa euroa ja 15 100 yhteisöjen järjestäytyneiden työjoukkojen jäsenelle maksetaan maaperän suojelemistoimista. Lisäksi olemme saaneet apua kansalliskaartilta ja puolustusvoimilta laittomien hakkuiden välttämiseksi.

23. Vuonna 2018 ilmanlaadun suhteen oli 99 puhdasta päivää ja 2021 luku oli noussut 128 päivään. 2022 tulos on vielä parempi ilman puhdistamiseksi tehtyjen toimien vuoksi. Ohjelma “Roskia nolla” (Basura Cero): meillä on nykyään yksi Latinalaisen Amerikan moderneimmista jätteiden erottelulaitoksista Azcapotzalcossa, jos ei jopa kaikkein modernein. Olemme rakentamassa toista samanlaista. Kyse on julkisista laitoksista. Edellinen hallitus halusi antaa toimiluvat yksityisille tahoille ja maksoi kaksi miljardia pesoa eli vajaat 96,8 miljoonaa euroa laitoksesta, jonka saimme valmiiksi heti otettuamme hallitusvastuun. Olemme tehneet myös muita toimenpiteitä kuten hydrotermisen karbonisointilaitoksen, jota rakennamme yhdessä UNAM:in insinööri-instituutin kanssa. Se muuttaa orgaanisen jätteen hiilipelleteiksi ja auttaa yhden vakavan ongelman ratkaisemissa. Bioadditiivien tuotantolaitos Tukkutorilla toimii taas käytetyn ruokaöljyn voimin. Lisäksi ennallistamme erinäisiä jokia ja vesialtaita: San Buenaventura, Magdalena-joki, San Lucasin pato, Santiago-joki, Río de Los Remedios sekä Canal Nacional.

24. Olemme elävöittäneet historiallista keskustaa (Centro Histórico). Aiemmin sijoitettiin vain A-osan alueeseen, olemme tehneet päätöksen sijoittaa B-osan alueeseen. Olemme toteuttaneet seitsemän kulkuneuvojen siltaa vähentääksemme liikennettä tietyissä kohdissa. Korostan erityisesti kahta eli pääkaupungin lentokentän väylää ja Xochimilcon Cielito Lindo -siltaa. Olemme päällystäneet ennaltaehkäisevän ylläpidon vuoksi 81,5 prosenttia koko kaupungin keskeisestä väyläverkosta. Asfalttilaitoksen tuotanto kasvoi 231 000 tonnista 650 000 tonniin kattavan parannusprosessin takia.

25. Teemme useita projekteja yhteistyössä Meksikon hallituksen kanssa: Ciudad de Méxicon ja Tolucan välinen kaupunkijuna (Tren Interurbano), jossa esiintyi paljon yritysten hallinnointiongelmia, metron 12. linjan laajennus Álvaro Obregónin kuntaan, Chapultepecin keskuspuiston biokulttuurihanke ja siihen liittyvä kaapelibussin kolmoslinja. Investoimme noin 1,5 miljardia pesoa eli lähes 72,6 miljoonaa euroa Tukkutorin (Central de Abasto) viemäriverkoston vaihtamiseen ja piha-alueiden päällystämiseen. [327 hehtaarin ja noin 100 000 työntekijän tukkukeskus on Meksikon toiseksi suurin kauppakeskus heti pörssin jälkeen ja se on tiettävästi maailman suurin kauppahalli.]

26. Nämä ovat joitakin niistä toimista, joita teemme kaupungin naisten hyväksi. Marraskuussa 2019 julistimme naisiin kohdistuvan väkivallan hätätilan (Alerta por Violencia contra las Mujeres). Olemme toteuttaneet 13 tekoa, jotka ovat mahdollistaneet naismurhien (feminicidios) vähentämisen pääkaupungissa 22 prosentilla emmekä väsy työskentelemään naisten turvallisuuden puolesta. On Olimpia-laki (Ley Olimpia) digitaalista väkivaltaa vastaan, seksuaalirikollisten rekisteri (Registro de Agresores Sexuales) ja DNA-pankki (Banco de ADN) sekä laki hyökkääjän kotoa lähtemisestä (El Agresor Sale de Casa). Kaupunkiin on luotu 710 kilometriä turvallisia kulkureittejä (Senderos Seguros: Camina Libre, Camina Segura), mikä on tarkoittanut 1,1 miljardin peson tai 53,2 miljoonan peson investointia. 27 Luna-keskusta tarjoavat kattavia palveluja naisväestölle, niin tekevät myös poliisiasemien naisasianajajat (Abogadas de las Mujeres) sekä *765-puhelinlinja. Paseo de la Reforman pääkadulla, lukuun ottamatta itsenäisyyden enkeliä (Ángel de la Independencia) ja Dianaa, ei ollut yhtään meitä edustavaa naissankaria. Loimme naissankarien osion (Paseo de las Heroínas), joka pitää sisällään 14 naisen patsaat.

27. Olemme maailman parhaiten ilmaisten julkisten internetin yhteyspisteiden halkoma kaupunki. [Yhteyspisteitä on asennettu 33 000 vuoden 2022 loppuun mennessä. Ciudad de México pitää hallussaan Guinnessin maailmaennätystä jo vanhentuneella luvulla eli 21 500 ilmaisella Wi-Fi-asemalla.] Haluamme internetin olevan ilmainen, ettei sitä yksityistetä koskaan ja siksi lähetämme sitä koskevan aloitteen paikalliseen kongressiin. Olemme vähentäneet byrokratiaa kaupungissa julkisten innovaatioiden digitaaliviraston (Agencia Digital de Innovación Pública) ansiosta. Siirryimme 2 500 viranomaismenettelystä 750:neen ja 2024 pääsemme 500 menettelytapaan, joista 400 tulee olemaan digitaalisia. Ja laajennamme järjestelmää, jota kutsumme Ciudad de Méxicon avaimeksi (Llave CDMX), jossa kaikilla on oleva oma kansionsa kaupungissa tehtäviä byrokraattisia prosesseja varten. Pääkaupungin omaa sovellutusta (App CDMX) on ladattu jo 4,3 miljoonaa kertaa.

28. Loimme i-Vallejon innovaatiokeskuksen (Centro de Innovación Vallejo-I) kaupungin tärkeimmälle teollisuusalueelle. Päätimme sijoittaa tähän, jotta teollisuus ei katoaisi kaupungista. Siksi olemmekin vastaanottaneet tärkeitä tälle alueelle kohdistuvia investointeja, joihin osallistuvat julkiset ja yksityiset yliopistot, paikallishallinto ja teollisuustoimijat. Lopetimme lähes kaikkien ohjelmistojen lisenssien ostamisen ja nyt käytämme avoimen lähdekoodin järjestelmiä, joita nuoret ovat kehitelleet. Locatelin *0311-paikallistamispalvelu on uusittu kokonaan. Ja meillä on käytännössä maailman suurin julkinen koodauskoulujen verkosto (Escuelas de Código), jossa opiskelee 5 154 Pilares-järjestelmän kautta ohjelmoijaksi pätevöityvää nuorta. Olemme jakaneet digitaaliset innovaatiomme 31 osavaltion kanssa, sillä sen mitä tehdään julkisin varoin tulee koitua kansan eduksi koko maassa. Olemme kehittäneet monia teknologioita tässä Vallejon keskuksessa, yksi esimerkki ovat sähköiset traktorit.

29. Lopuksi taputtakaamme kaupungin kanavalle Capital 21, josta on tullut yksi parhaista julkisista kanavista. Ja lisäksi ovat kaikki nuo tehdyt toimet kaupungin kulttuurielämän hyväksi. Turismi on kasvanut 180 prosenttia vuoden 2021 tasosta. Valmistaudumme vuoden 2023 Turismimarkkinoihin (Tianguis Turístico). Diaesityksestä voi nähdä joitakin Ciudad de Méxicon voittamista monista palkinnoista. Kiitos kaikille kumppaneille heidän tekemästään työstä. Lopetan tähän videoon, joka kertaa joitakin keskeisiä saavutuksia.

30. 27.11. tämä kaupunki ja Meksikon kansa osoittivat tukensa presidentti Andrés Manuel López Obradorille. Olemme ylpeästi osa Meksikon julkisen elämän neljättä muutosaaltoa ja pidämme aina kiinni periaatteistamme: emme varasta, emme valehtele emmekä koskaan petä kansaa. Paljon kiitoksia jokaiselle.

Lopuksi täysi teatteri taputtaa seisaltaan. Naapurini Carlos on sattumoisin ensimmäisenä halaamassa kaupunginjohtajaa, kun hän laskeutuu pois perinteisen teatterin lavalta. Politiikka on esiintymistaitoa ja sanoja, mutta ennen kaikkea se on todellisia tekoja ja kansalaisten elämänlaadun parantamiseksi tehtäviä toimia. Pääkaupungin asukkaana Claudia Sheinbaum on vakuuttanut minut alusta asti. Erityisen tyytyväinen olen kunnianhimoiseen ympäristöpolitiikkaan ja julkisen liikenteen rohkeisiin projekteihin. En ole katunut kertaakaan hänelle kesällä 2018 antamaani luottamusta ja ääntäni. Hänestä on tulossa on myös mitä pätevin maamme ensimmäinen naispresidentti. Sitä ennen hänen on kuitenkin voitettava puoluetoverit kyselytutkimuksissa ja kohdattava oikeiston likainen peli seuraavien 18 kuukauden aikana. Meksikoa hallitsevalle Morena-puolueelle povataan 60 prosentin vaalitulosta kesällä 2024. Historian suosituin presidentti López Obrador, jonka tekemää työtä Sheinbaum Pardo pyrkii jatkamaan, nauttii yli 50 miljoonan tietoisen kansalaisen tuesta eikä yhtynyttä oppositiota kannata kuin 15 miljoonaa henkeä. Loput noin 130 miljoonan väestöstä ovatkin sitten alaikäisiä tai jättävät äänensä käyttämättä.

 

 

Lähteet: Jefatura de Gobierno CDMX.

 

P.S. Oikein toivorikasta, onnellista, rauhanomaista ja sielukasta uutta vuotta 2023 kaikille lukijoilleni!