Ympäristötekniikan tohtori Claudia Sheinbaum Pardon hallitus pääkaupunki Ciudad de Méxicossa ei jää historiaan vain sen takia, että kyseessä on lajissaan ensimmäinen naispuolinen kaupunginjohtaja (Jefa de Gobierno). Demokraattisesti valittujen ja niin ikään järjestäen vasemmistolaisten kaupunginjohtajien ketju sai alkunsa vuodesta 1997, jolloin Cuauhtémoc Cárdenas Solórzano valittiin johtoon kolmeksi vuodeksi. Nykyisen presidentti Andrés Manuel López Obradorin viisivuotiskaudella silloinen Distrito Federal koki suuria mullistuksia niin julkisten rakennushankkeiden, sosiaalisten avustusohjelmien, julkisen liikenteen kuin turvallisuudenkin muodossa, vaikka niin paikallinen kongressi kuin ylin valtiojohtokin pyrkivät jarruttamaan menoa. Hiljattain presidenttikisaa varten ulkoministerin virasta eronneen Marcelo Ebrard Casaubónin kaudella muun muassa aborttioikeus ja seksuaalivähemmistöjen asema paranivat sekä julkisen liikenteen ja kaupunkitilan kohentaminen jatkuivat. Valittiinpa hänet myös 2010 maailman parhaaksi kaupunginjohtajaksi (City Mayors). Myös hän kärsi liittovaltiotason kiusanteosta. Tuomari Miguel Ángel Mancera Espinosa oli varsinainen pettymys, sillä hän petti vasemmistolaiset arvot ja sortui korruptioon. Hänen kaudellaan vuonna 2017 hyväksyttiin kuitenkin pääkaupungin uusi perustuslaki, joka oli varsin tarpeellinen uudistus. Mancera epäonnistui syyskuun 2017 tuhoisan maanjäristyksen jälleenrakentamisessa, joten 2018 aloittanut Claudia Sheinbaum vastaanotti edeltäjältään monin tavoin tuhotun kaupungin, mitä tulee etenkin infrastruktuuriin ja turvallisuuteen sekä poliittiseen kulttuurin. Toisin kuin López Obradorilla ja Ebrardilla hänellä on ollut täysi liittovaltion hallituksen tuki, mikä on tehnyt olosuhteista monin tavoin ihanteellisia. Itse en ole koskaan ollut osa yhtä hyvin toimivaa paikallishallintoa, joka olisi tehnyt vastaavan määrän työtä asukkaiden arjen parantamiseksi.

Tiivistänkin seuraavaksi 62 keskeisintä hyvää tekoa Claudia Sheinbaumin Vallankumouksen monumentilla (Monumento a la Revolución) 15.6. pitämästä jäähyväispuheesta, jota seurasi paikan päällä yli 80 000 henkeä. Heti seuraavana päivänä rauhan Nobelin ilmastokriisin puolesta tekemästään työstään jo vuonna 2007 jakanut Sheinbaum rekisteröityi vasemmistolaisen kansanliike Morenan (Movimiento de Regeneración Nacional) presidenttikisaan, johon osallistuu kuusi poliitikkoa kolmesta eri puolueesta. Kuusivuotinen virkakausi olisi voinut jatkua muutoin 4.10.2024 asti. Mitä todennäköisemmin 6.9. hänet julistetaan Neljännen muutoksen puolustuskomiteoiden (Coordinadora de los Comités de Defensa de la Cuarta Transformación) johtoon, joka tarkoittaa presidenttiehdokkuutta vuoden 2024 presidentinvaaleissa. Lopputulos riippuu reilun kahden kuukauden kampanjoinnista ja viidestä eri gallupkyselystä. Vetovastuun pääkaupungin johtamisesta paikallisen kongressin päätöksellä otti puolestaan 56-vuotias politiikan konkari Martí Batres Guadarrama.

1. Pääkaupunki on pelastettu: korruptiosta on siirrytty rehellisyyteen, etuoikeuksista oikeuksiin, kevytmielisyydestä kansaa totellen hallitsemiseen, harvainvalta on korvattu enemmistön edulla. Pois sulkemisesta on siirrytty osallisuuteen, syrjinnästä tasavertaisuuteen, sortotoimenpiteistä vapauteen, hiljaisuudesta musiikkiin ja suuttumuksesta iloon. Kyseessä ei ole ollut pelkkä hallinnon vaihtuminen, sillä olemme osa vuosikymmenien taistelua, kansanliikettä, joka otti uurnilla 1.7.2018 itselleen vallan rakentaa oikeudenmukainen, korruptiosta vapaa ja demokraattinen Meksiko yhdessä modernin historian parhaimman presidentin kanssa. Emme varasta, valehtele tai petä kansaa, hallitsemme tieteellä ja tietoisesti, ammattimaisesti ja ymmärtäen julkisen hallinnon merkitsevän kansan palvelemista. ”Kaikkien hyväksi, ensin tulevat köyhät.” Tärkein unelma oli turvallisuus. Kun hallitus kuuntelee kansaa, se ei voi erehtyä. Olemme työskennelleet rakentaaksemme oikeuksien kaupungin. Ja tulosta on tullut.

2. Moraalinen ja turhan tuhlaamisen lopettava taloudenhoito toimii. Kyseessä on humanismi, sinne sijoittaminen, minne ei koskaan sijoitettu ja talouden tukeminen alhaalta käsin. Katsokaa, mitä presidentti Andrés Manuel López Obrador on saavuttanut kansallisella tasolla: hän melkein kaksinkertaisti vähimmäispalkan, eläkejärjestelmää parannettiin, laiton alihankinta tuli tiensä päähän ja yritysten voitonjako työntekijöilleen lisääntyi, ammattiliittojen demokratia laajeni, virallisen talouden työsuhteiden määrä on historiallisella tasolla, ulkomaiset suorat sijoitukset ovat ennätysluokkaa, inflaatio laskee, peso pysyy alle 18 pesossa per dollari ja tämä kaikki tapahtuu maata velkaannuttamatta, ilman verojen nostamista ja vieläpä keskellä pandemian aiheuttamaa suurta talouskriisiä. Kaupungissa on havaittavissa sama ilmiö. Näiden viiden vuoden aikana säästimme, otimme rahaa pois korruptiolta ja etuoikeuksilta noin 100 miljardia pesoa tai reilut 5,3 miljardia euroa. Oikeudenmukaisempi veropolitiikka on lisäksi vahvistanut julkisia tuloja. Viime vuoden loppuun mennessä lisätulot ylsivät 16,2 prosenttiin ja tämän vuoden aikana niitä on kertynyt jo 8,3 prosentin verran. Viime vuoden lopussa velkaantuminen väheni kolmella prosentilla yli inflaation tason.

3. Kansainväliset luoton luokituslaitokset antoivat meille kaikista paikallishallinnoista korkeimmat arvosanat velan vastuullisesta hoidosta, talouden hajauttamisen korkeasta tasosta, merkityksellisestä yhteydestä ulkoiseen sektoriin, maan korkeimmasta tulotasosta per capita ja koko tasavallan kaikista osavaltioista suurimmalle taloudelliselle autonomialle.

4. Terveen talouden vuoksi olemme voineet investoida ja tehdä oikeuksia todeksi. Käytännössä tuplasimme edellisen hallinnon tekemät julkiset sijoitukset. Vuonna 2023 olemme olleet se liittovaltion osa, johon on kohdistettu eniten ulkomaisia investointeja, 38 prosenttia kaikista Meksikon investoinneista, kolme ja viisi kertaa enemmän kuin Nuevo Leóniin ja Jaliscoon sijoitettiin.

5. Vallejon teollisuusalueelle on sijoitettu noin 3,4 miljardia pesoa tai lähes 181,4 miljoonaa pesoa. Näin on vältetty sekä teollisuuden katoamista että houkuteltu alueelle puhtaiden teknologioiden yrityksiä.

6. Ennen pandemiaa huhtikuussa 2020 Meksikon sosiaaliturvainstituuttiin (Instituto Mexicano del Seguro Social – IMSS) oli rekisteröity 3 329 000 henkeä ja nyt siellä on 91 704 työntekijää enemmän kuin vuoden 2020 alussa. Ja työttömyysaste on maan alhaisimpia.

7. Kaupungin toiminta riippuu sen työntekijöistä. Kiitos kaupungin ammattiliitolle ja kaikille työntekijöille. Olemme aina pitäneet kaikkia meitä tasavertaisina kumppaneina. Vastikään annoimme ennennäkemättömän palkankorotuksen 25 000 työntekijälle, joiden palkka lähes tulkoon tuplattiin.

8. Matkailussa on menty eteenpäin. Olemme Quintana Roon jälkeen toiseksi eniten matkailijoita vastaanottava liittovaltion osa. Varsinkin viikonloppuihin kohdistuva turismi on kasvanut huomattavasti.

9. Alkuperämme on opiskelijaliikkeessä, joten kaupunginjohtajana nuorten kouluttaminen on ollut ensisijaista. Julkinen, tieteellinen, humanistinen ja taiteellinen koulutus mahdollistaa tietoisten ja sosiaalisesti sitoutuneiden kansalaisten kasvattamisen. Kun saavuimme “lahjakkaiden lapsien” (Niños Talento) stipendi annettiin hyvät arvosanat omanneille 6–15-vuotiaille, vain kymmenelle prosentille. Meritokratiaa ei pidä soveltaa lapsiin. Teimme stipendistä universaalin, koska aivan kaikki kaupungin lapset ovat lahjakkaita. 1,2 miljoonalle lapselle maksetaan apurahaa, joka nousi 330 pesosta tai 17,6 eurosta kuussa 650 pesoon eli 34,7 euroon, mikä Suomen ainakin neljä kertaa kalliimpaan elinkustannusindeksiin sopeutettuna olisi ainakin noin 130 euron verran. Panostamme kuusi miljardia pesoa eli noin 320 miljoonaa euroa lapsiimme, kaupungin nykyhetkeen ja tulevaisuuteen.

10. Loimme täällä Koulu on meidän (La Escuela es Nuestra) -ohjelman. Kerroimme siitä presidentille ja hän vei sen koko maahan. Kyseessä on jo viides perättäinen vuosi, kun kaikki julkiset koulut saavat avustuksen infrastruktuurinsa parantamiseksi. Kumpaakaan ohjelmaa ei voida lopettaa, koska niistä on tehty Ciudad de Méxicon perustuslakiin kirjattuja oikeuksia.

11. Teimme kaikista lasten hoitamiseen keskittyvistä keskuksista ilmaisia ja ne kirjattiin kaupungin koululain piiriin, koska varhaiskasvatus on osa koulujärjestelmää.

12. Olemme sijoittaneet noin 2,5 miljardia pesoa tai vajaat 133,4 miljoonaa euroa julkisten koulujen parantamiseen. Lisäsimme toisen koulutusasteen instituutin (Instituto de Educación Media Superior – IEMS) lukioiden määrää ja loimme Pilares-järjestelmän kyberkouluissa toimivan lukion. Kaupungin hallinnoimien lukio-opiskelijoiden määrä on tuplattu vuodesta 2018 lähtien ja se yltää 52 000 opiskelijaan.

13. Mitä tulee korkeakoulutukseen, loimme kaksi julkista yliopistoa, mitä ei ollut tapahtunut Ciudad de Méxicon autonomisen yliopiston (UACM) 2001 tapahtuneen perustamisen jälkeen. Nyt 40 000 nuorella on oikeus opiskella Rosario Castellanosin yliopistossa ja Terveyden yliopistossa (Universidad de la Salud). 60 prosenttia opiskelijoista valitsee Rosario Castellanosin ensimmäiseksi vaihtoehdokseen.

14. Nykyisin toimii 293 innovaatio-, vapaus-, taide-, koulutus- ja osaamispistettä (Puntos de Innovación, Libertad, Arte, Educación, y Saberes – Pilares), yhteisökeskusta, jotka palvelevat noin 400 000 ihmistä ja tarjoavat ilmaiseksi koulutusta, kulttuuria, urheilua ja taloudellista autonomiaa tukevaa toimintaa. Olemme rakentaneet noin 415 000 neliömetriä uutta tilaa koulutukselle ja kulttuurille, mikä on yli kaksi kertaa Meksikon kansallisen autonomisen yliopiston (UNAM) keskuskampuksen eli Ciudad Universitarian verran.

15. Koulutus on ehkäpä keskeisin oikeus, sillä se avaa pääsyn terveyden ja asumisen pariin, sillä ilman koulutusta ei ole lääkäreitä eikä insinöörejä. Siksi koulutus on projektimme ytimessä ja tulemme aina sanomaan kuten sanoimme sen UNAM:in opiskelijoiden mielenilmauksessa 1986–1987: Koulutus ei ole kauppatavaraa, se ei ole etuoikeus, se on perustuslain kolmannessa artiklassa säädetty oikeus.

16. Olemme luoneet “pane itsesi kuntoon” -ohjelman (Ponte Pila), joka pitää sisällään 1 900 urheilun edistäjää. Tulevana lauantaina Zócalon torilla pidetään lajissaan toinen maailman suurin nyrkkeilytunti.

17. Tasavertaisuuden kulttuuritekona pystytimme 13 patsasta pääkatu Paseo de la Reforman varrelle naissankarien historiallisen merkityksen tunnustamiseksi, Paseo de las Heroínas. Paikkansa saivat Leona Vicario, Josefa Ortiz de Domínguez, Gertrudis Bocanegra, Sor Juana Inés de la Cruz, Margarita Maza de Juárez, Carmen Serdán, Dolores Jiménez y Muro, Elvia Carrillo Puerto, Sara Pérez Romero, Hermila Galindo, Matilde Montoya, Juana Belén Gutiérrez ja yksi patsas omistettiintuntemattomille tasavallan rakentajanaisille (Mexicanas Forjadoras de la República). Jätän Martí Batresille tehtävän tuoda uusi Amajacin huasteekkinaisen patsas (Joven de Amajac) pääkatu Reforman varrelle.

18. Paco Ignacio Taibo II on täällä, hänen ja hänen johtamansa kulttuurirahaston (Fondo de Cultura Económica – FCE) avulla olemme panneet liikkeelle yhden maan tärkeimmistä lukemisen edistämisohjelmista.

19. Yksi hallituksemme sineteistä olivat 70 suuren mittakaavan yleisötapahtumaa, joihin osallistui yli 26 miljoonaa ihmistä. Suurimmat niistä olivat noin 300 000 katsojaa keränneet Grupo Firmen ja Los Fabulosos Cadillacsin konsertit Zócalon torilla. Meidän mielestämme oikeus kulttuuriin kuuluu kaikille.

20. Puhukaamme terveydestä. Emme halua muistaa paljon kärsimystä tuonutta pandemiaa, mutta tässä kaupungissa saimme luotua yhtenä ainoana järjestelmänä toimineen terveydenhuollon. Toteutimme rokotusohjelman paremmin kuin missään muussa osassa maata. Tänne tulivat itseään rokotuttamaan niin rikkaat, köyhät, keskiluokka kuin muutkin.

21. Rakensimme kolme sairaalaa. Allekirjoitimme tänään paperit kaupungin terveydenhuollon siirtymisestä IMSS-hyvinvoinnin (IMSS-Bienestar) piiriin, joka tarjoaa kaikille täysin ilmaiset terveyspalvelut ja lääkkeet. Tämä tuo meille kahdeksan miljardin peson tai 426,8 miljoonan euron verran lisää sijoitusvaroja. Lisäksi neljä tuhatta terveyssektorin työntekijää tullaan vakinaistamaan. La Pastoran sairaala puolestaan tullaan omistamaan naisten rintasyöpien hoidolle.

22. Mitä tulee asumisoikeuteen, toteutimme 125 000 tekoa. Rakensimme jo 14 983 vuoden 2017 maanjäristyksen vaurioittamaa asuntoa. Edellinen hallitus halusi tehdä uhreista velkavankeja. Me olemme rakentaneet asunnot julkisin varoin eikä kukaan tule jäämään ilman.

23. Lisäksi loimme asuntojen parannusohjelman (Mejoramiento de Vivienda) ja poistimme historiallista asuntovelkaa uusilla rakennuksilla. Martí Batres tulee luovuttamaan Atlampan asuinhuoneistot siellä, missä oli leiri aina vuoden 1985 maanjäristyksestä lähtien. Asunnot ovat 90 prosenttisesti valmiita. Muutimme myös La Montadan leirin 1 600 perheen asunnoiksi. Myös Miguel Hidalgon kunnan Kadotettu kaupunki (Ciudad Perdida) on muutettu Hyvinvoinnin asuntoyksiköiksi (Unidad del Bienestar).

24. Olemme panostaneet liikkumiseen kokonaisvaltaisesti. Tunnette jo hallituksemme symbolit: Iztapalapan ja Gustavo A. Maderon kaapelibussijärjestelmät (Cablebús), yli kymmenen kilometrin pituiset urbaanit ilmaväylät, jotka ovat Guinnessin ennätystenkirjassa lajissaan maailman pisimpinä. Kolmas linja on rakenteilla.

25. Omalla korotetulla kahdeksan kilometrin liikennöintialueellaan kulkeva sähköbussi tai johdinauto (Trolebús Elevado) on niin ikään varsin ainutlaatuinen. Projekti laajenee parhaillaan Constitución de 1917 -asemalta aina Chalcoon asti, millä on myönteinen vaikutus koko Meksikon laakson metropolialueen liikenteeseen.

26. Olemme luoneet enemmän pyöräteitä kuin yksikään paikallishallinto, yli 231 kilometriä ja rakennuttaneet kuusi pysäköintitilaa pyörille.

 

 

27. Suunnittelimme yhtenäistetyn liikkuvuuden kortin (Tarjeta de Movilidad Integrada), joka laajenee myös toimiluvan alaisiin järjestelmiin. Liikenneministeri Andrés Lajous Loaeza tulee vielä romuttamaan 2 500 mikrobussia lisää kaupungin liikkuvuuden edistämiseksi.

28. Metrosta on puhuttu varsin paljon, mutta olemme tehneet historialliset investoinnit. Ykköslinja ollaan uusimassa kokonaan, se rakennetaan tunnelialueen osalta täysin uusiksi. Kyseessä on miljardiluokan sijoitus, mutta emme voineet jättää linjaa vakaviin vaikeuksiin.

29. Teimme myös virransyöttöjärjestelmän (Metro-Energía) jo toiminnassa olevan projektin yhteistyössä Liittovaltion sähkökomission (Comisión Federal de Electricidad – CFE) kanssa. Se vastaa sellaista investointia, joka tarvittaisiin Tabascon osavaltion suurimman kaupungin Villahermosan valaisemiseen, tämä maan modernein sähköasema on sitä mittaluokkaa. Tämä projekti tehtiin kahden julkisen yhtiön eli CFE:n ja Ciudad de Méxicon metron yhteistyönä. Ilmaisen kiitollisuutemme niiden työntekijöille.

30. Uudistimme myös metron aivot, sen liikenteenohjausjärjestelmät, jotka juonsivat 53 vuoden takaa. Lisäsimme tämän vuoden ylläpitokuluihin kaksi miljardia pesoa tai lähes 106,7 miljoonaa pesoa junien, asemien ja kiinteiden laitteistojen huoltoon.

31. Rakensimme myös metrobussin (Metrobús) viidennen linjan.

32. Vaihdoimme kevytjunan (Tren Ligero) raiteet ja uusia junia on tulossa yhdeksän.

33. Laajensimme metrobussin kolmos- ja neloslinjoja sekä teimme kolmoslinjasta täysin sähköisen. Ja myös neloslinjasta on tulossa täysin sähköllä kulkeva.

34. Rakensimme 17 puistoa tai julkista tilaa kaupungin eri kunnissa (alcaldías). Uusia puistoalueita luotiin yli 700 hehtaarin verran, koska oikeus julkiseen tilaan on myös tärkeä perusoikeus. Unelmoimme lastemme voivan leikkiä turvallisissa paikoissa.

35. Yhdessä presidentin kanssa olemme rakentaneet Chapultepecin luonto- ja kulttuuritilaa, sen jälkeen kun puolustusvoimat lahjoittivat neljännen osion osaksi kaupunkipuistoa. Siellä avataan piakkoin uusi kansallinen elokuvakirjasto (Cineteca Nacional) ja kansallinen avoin taidevarasto (Bodega Nacional de Arte) sekä lukuisia muita tiloja.

36. Istutimme 35 miljoonaa kasvia ja puuta, 20 kertaa enemmän kuin edellinen hallinto. Paransimme julkisia tiloja, myös järviä ja 60 lintulajia on palannut kaupunkiin.

37. Olemme digitalisoineet kaupunkia: sillä on eniten WiFi-pisteitä maailmassa, lähes 35 000, koska myös pääsy internetin pariin on oikeus.

38. Digitalisoimme byrokraattisia menettelyjä: ajokortin, auton päivittäiset ajoluvat, syntymätodistuksen. Digitalisoimme yritysten lupamenettelyjä, joita ravintoloilla oli esimerkiksi 54 tai siis 36. Eduardo Clark García Dobarganes, digitaalisen hallinnon ja julkisten innovaatioiden ministeri, katsoo minua. Se on hänen työtään. Joka tapauksessa olemme vähentäneet luvat noin kymmeneen yksityissektorin investointien tukemiseksi. Nykyisin 5,7 miljoonalla ihmisellä on oma digitaalinen kansionsa kaikkien paperiasioidensa hoitamiseen.

39. Perustimme Vallejon innovaatiokeskuksen, joka on mahdollistanut tiedemaailman, yksityissektorin ja kaupungin paikallishallinnon yhteistyön.

40. Olemme tehneet teknologisia uudistuksia, kuten hiilivetylaitoksen, joka muuttaa orgaanisen jätteen hiilipelleteiksi. Toinen laitos muuttaa puolestaan käytetyn ruokaöljyn dieseliksi. Kaupungin kuljetusalalla on alettu käyttää sähkömoottoreita. Kaikki nämä projektit ovat osa koulutus-, tiede- ja teknologiaohjelmaamme.

41. Tänä päivänä kaupunkiin tulee melkein 20 prosenttia vähemmän vettä kuin 2018, mutta olemme kyenneet vastaamaan tähän tilanteeseen: tuomme vettä erinäisistä lähteistä ja olemme parantaneet vedenjakelua. Tuomme esimerkiksi enemmän vettä Michoacánin osavaltiosta, jossa olemme parantaneet kastelujärjestelmien toimintaa Zitácuaron kunnassa yhdessä Estado de Méxicon hallinnon kanssa, mikä parantaa sekä noiden yhteisöjen että kaupungin vedensaantia.

42. Olemme vähentäneet vuotoja ja tehneet lukuisia korjauksia, mikä on tuonut meille lähes yhden kuutiometrin verran enemmän vettä sekunnissa.

43. Olemme rakentaneet siltoja ajoneuvoille, kunnostimme 17 yhteiskunnallisen sopeuttamisen keskusta, loimme nyrkkeilykoulun Tepitoon, uudistimme tukkutorin (Central de Abasto) historiallisilla investoinneilla, joita ei oltu tehty sen rakentamisen jälkeen. Niin ikään paransimme Mercedin ja San Cosmen kauppahalleja ja yli 187 vastaavaa tilaa.

44. Rakensimme uutta infrastruktuuria Ciudad de Méxicon oikeusviranomaisille (Fiscalía General de Justicia – FGJ).

45. Pystytimme kaksi jätteen kierrätyslaitosta, joiden avulla voimme vähentää kaatopaikoille lähetettävän roskan määrää.

46. Kaupunginhallinnon asfalttitehtaan tuottama asfalttiseoksen määrä kolminkertaistettiin.

47. Uusia siltoja autoille tehtiin seitsemän ja 89 autojen sekä 323 jalankulkijoiden siltarakennetta huollettiin. Xochimilcon valtatie rakennettiin uudelleen.

48. Restauroimme Itsenäisyyden enkelin (Ángel de la Independencia) ja Reforman pääkadun kiviset penkit, osana moninaisia kaupungin ylläpito- ja kehityshankkeita.

49. Saimme valmiiksi Constitución de 1917 -alueen Yancuic-museon, jonka kulttuuriministeri Claudia Curiel de Icaza tulee varustelemaan sen avaamista varten. Edellinen hallitus pyrki yksityistämään tuon tilan tehdäkseen sinne kauppakeskuksen. Nyt siellä on lukio, kaapelibussin ja sähköbussin asemat sekä tämä julkinen museo.

50. Samoin Chapultepecin puistokatu pyrittiin yksityistämään ja täyttämään kaupoilla mukamas rahan puutteen vuoksi, ja nyt tämä puistokatu on uudistettu julkisin varoin ja se on kaupungin kauneimpia.

51. Kaikki tämä on tehty kaupunkia velkaannuttamatta, ilman metron tai metrobussin lipun hintaa korottamatta, ilman verojen nostamista, tasavaltalaisen järkiperäisen julkisen hallinnon omiin kuluihin kohdistuvan säästöohjelman (Austeridad Republicana) avulla.

52. Marraskuussa 2019 julistimme naisiin kohdistuvan väkivallan hätätilan (Alerta por Violencia contra las Mujeres) ja siitä lähtien olemme tehneet monia toimia näiden rikosten vähentämiseksi. Päämääränä on tietysti tämän väkivallan hävittäminen kokonaan.

53. Arvostan Ernestina Godoy Ramosin työtä syyttäjänvirastossa (FGJ). Kiitos pääkaupungin syyttäjän ja oikeuslaitoksen kaupungin naismurhien rankaisematta jättäminen on käytännössä nollatasolla.

54. Naisasianajajat vastaanottavat rikosilmoituksia jokaisessa toimipisteessä. Tulemme pääsemään yli 900 kilometrin naisille ja tytöille turvallisten kulkureittien (Senderos Seguros) suhteen.

55. Loimme *765-numeron naisten hätäpuheluille ja säädimme useita lakeja kuten “hyökkääjä lähtee pois kodista”. Aiemmin ajateltiin, että naisten on lähdettävä turvakoteihin. Eikö hyökkääjän tulisi poistua? Miksi naisen lapsineen tulisi lähteä kodistaan? Omistusoikeudesta huolimatta nainen voi jäädä kotiin lastensa kanssa ja hyökkääjä, johon sovelletaan varotoimia tai vankilaa, lähtee kodistaan.

56. On tullut naisten aika, mikä tarkoittaa elämistä ilman pelkoa ja väkivaltaa. Ette ole yksin. Hallinnon on oltava lähellä kansaa, naisiaan ja tyttöjään. Ei koskaan enää Meksikoa ilman meitä, ei koskaan enää Meksikoa, jossa jäämme jälkeen, ei koskaan enää “hiljaa näytät kauniimmalta” -ajattelua. On tullut aika olla historian päähenkilöitä.

57. Haluan pyytää aplodit Ciudad de Méxicon poliisille, joka on mahdollistanut vakavien rikosten vähenemisen kaupungissamme. Lähetän hellän halauksen turvallisuusministeri Omar García Harfuchille, jonka työtä arvostamme. Kerron teille numeroista: vakavat rikokset vähenivät 58 prosenttia vuoden 2023 tammi-toukokuussa verrattuna tammi-toukokuuhun 2019; murhat laskivat 51 prosenttia; väkivaltaiset autovarkaudet 69 prosenttia; ilman väkivaltaa tapahtuneet ajoneuvovarkaudet taas vähenivät 54 prosenttia; väkivaltaiset yritysryöstöt laskivat 71 prosenttia; aseiden aiheuttamat vammat vähenivät 68 prosenttia, kaikki tämä neljässä ja puolessa vuodessa.

58. Taksivarkauksissa koettiin 70 prosentin lasku ja metrovarkauksissa 66 prosentin pudotus. Väkivaltaiset asuntovarkaudet laskivat 67 prosenttia ja pankkivarkaudet 69 prosenttiyksikön verran. Julkisten paikkojen ryöstöt tippuivat 48 prosentilla ja ajoneuvojen kuljettajien sekä matkustajien ryöstöt 76 prosentilla.

59. Kansallisen tilastoinnin, maantieteen ja tietojenkäsittelyn laitoksen (Instituto Nacional de Estadística, Geografía e Informática – INEGI) tietojen mukaan aiemmin 80 prosenttia väestöstä koki rikollisuuden suurimmaksi ongelmaksi, nyt tuo lukema on vain 44 prosenttia. Turvallisuuspolitiikkamme menestys liittyy kokonaisvaltaiseen strategiaan, jossa juurisyihin puututaan. Emme saa unohtaa, että jos nuorille ei ole vaihtoehtoja, ei ole olemassa turvallisuutta eikä rauhaa.

60. Kaupungin poliisin palkkausta on parannettu 54 prosentin verran. Samalla rikollisuuteen kytköksissä olevat yksilöt on karsittu pois, heitä on rangaistu ja jotkut ovat päätyneet vankilaan asti.

61. Turvakameroiden määrä nousi 15 000:sta 75 000:teen, mutta myös tiedusteluun on panostettu. Kiitämme kansallisen tason turvallisuudesta vastaavia tahoja yhteistyöstä. Lisäksi olemme koordinoineet työmme kansalaisten kanssa. Meillä on kansalaisten turvatoimikuntia eri kaupunginosissa, jotka ovat jatkuvassa yhteydessä korttelipoliisiinsa.

62. Kaikki nämä saavutukset ovat tuoneet kaupunkiin vuosien varrella useita tunnustuksia. Olemme saaneet 63 palkintoa näiden lähes viiden vuoden aikana: kaksi kertaa läpinäkyvyyden innovaatiopalkinnon avoimen dataportaalin osalta; Unescon tasa-arvon rakentamisen tunnustuksen Pilares-ohjelmalle; Unesco on palkinnut myös kouluikäisten lasten hyvinvoinnin apurahat; ja valtava määrä palkintoja on myönnetty julkisille tiloille.

Hyvät ystävät, kumppanit, olemme ylpeästi Meksikon julkisen elämän neljättä muutosta edustava hallitus. Meidät valittiin kitkemään korruptiota, etuoikeuksia, vakoilua, äänten ostamista, lahjuksia, lupien antamista laittomille kiinteistöprojekteille ja meidät valittiin kitkemään pois vastuuttomuuden hallintomuoto.

Meidät valittiin jättämään taaksemme syrjäytymisen, sorron, syrjinnän ja eriarvoisuuden kaupunki. Ylätason korruptio vääristää kaiken. Hallituksen rakenteiden käyttö henkilökohtaisten tai ryhmän etujen ajamiseen likaa politiikan palvelutehtävän, kansaa totellen hallitsemisen, ammattimaisuuden ja julkisen hallinnon vakaumuksellisen hoidon.

Se, mitä Meksikossa on tapahtunut näiden jo lähes viiden vuoden aikana presidentti Andrés Manuel López Obradorin johdolla ja kansan mandaatilla, on välien rikkominen vanhaan hallintotapaan, syvällinen muutos, joka on osoittanut, että rehellisyyteen, moraaliseen talouteen perustuva, tasavaltalaiset säästötoimet omaava ja todellista hyvinvointivaltiota rakentava kehitysmalli on mahdollinen.

Tein ytimekkään tiedonannon, jotta tietäisitte, mihin tilaan jätämme tämän jalon kaupungin. Olen syvästi kiitollinen teille, jotka olette antaneet minun palvella teitä kehollani ja sielullani näiden lähes viiden vuoden aikana.

Kiitän myös kabinettiani, joka on seurannut minua koko tämän ajan ja joka pysyy kanssanne suorittamassa loppuun asti keskeneräiset tehtävät. Mikään työ ei tule jäämään kesken, budjetti on kohdennettu ja työt on saatava valmiiksi, siitä te voitte olla varmoja.

Ja lisäksi Martí Batres jää kaupunginhallituksen johtoon, tämä rehellinen mies, joka tuntee kaupungin ja joka tulee työskentelemään joka päivä, kuten hän on aina tehnyt, yhdessä koko muun hallituksen kanssa.

Kun presidentti sanoo: “Ei poukkoilua”, ymmärrämme sen ja jaamme arkailematta meksikolaisen humanismin (Humanismo Mexicano) periaatteet: “kaikkien parhaaksi köyhät ovat etusijalla”, “ei voi olla rikasta hallitusta, jos kansaa kärsii köyhyydestä”, “valta on hyve vain silloin, kun se asetetaan muiden palvelukseen”.

Olen jo lopettamassa, ja haluaisin kertoa teille tässä tapaamisessa ystävien, miesten ja naisten, kansalaisten kanssa, etteivät kyseessä ole hyvästit, vaan pikemminkin aloitamme maamme tulevaisuuden ratkaisevan vaiheen.

Kuten tiedätte, jätän paikallisen hallinnon pyrkiäkseni olemaan ensimmäinen nainen, joka johtaa kansakunnan kohtaloita. Olen tutkija, mutta olen ollut mukana politiikassa pitkään. Ja teen sen muuttaakseni maamme, kansakuntamme, kotimaamme; vähentääkseni eriarvoisuutta, poistaakseni köyhyyden, rakentaakseni rauhassa elävän maan.

Tunnen oloni luottavaiseksi liikkeemme tavoitteen saavuttamisen suhteen, mikä tarkoittaa todellisen jatkuvuuden antamista presidentti López Obradorin käynnistämälle muutokselle. Ja on syytä muistaa rehellisyyden kannattavan aina.

Haluan jakaa kanssanne tämän pohdinnan. Meksikoa ei enää kirjoiteta machismon M-kirjaimella, se kirjoitetaan monilla kirjaimilla, mutta se kirjoitetaan äidin (madre) ja naisen (mujer) etukirjaimilla.

Vapaa ja suvereeni kotimaamme kirjoittaa kansansa tahdosta käsin uutta lukua tasa-arvosta, oikeudenmukaisuudesta ja tietoisuuksien vallankumouksesta.

Pyydän teitä sanomaan kanssani: Ei askeltakaan taaksepäin muutoksessa! Aiomme tavata Meksikon kansaa. Tuletteko mukaan tähän urotekoon?
On aika jatkaa muutosta, on aika syventää Meksikon kansan hyvinvointia.

Olemme tehneet historiaa, teemme edelleen historiaa ja teemme jatkossakin historiaa.

Kiitos, kiitos, että annoitte minun hallita tätä upeaa kaupunkia, kiitos, että olemme yhdessä, kiitos, että jatkatte toivon rohkaisemista, kiitos, että teette tästä kaupungista mahtavan, kiitos, että annatte minun jatkaa rinnallanne.

Ja kuten presidentti sanoo: ”Rakkaus maksetaan rakkaudella.” Tai toisin sanoen, kansan kiintymys ja rakkaus kulkevat aina sydämessämme.

Eläköön tasavertaisuus!

Eläköön Ciudad de México!

Eläköön tasavallan neljän muutosvaihe!

Eläköön Meksiko!

 

Koko tapahtuman voi katsoa täältä.

 

Lähde: Gobierno de la Ciudad de México.

 

P.S. Tämä on blogini järjestyksessään sadas artikkeli.