Kolumbiassa jo mullistavat maareformin ja verouudistuksen läpi vienyt Gustavo Petro Urrego puhui Egyptin YK:n ilmastokokous COP 27:ssä Sharm El-Sheikissä maanantaina 7.11. siitä, mitä alani pahenevan ilmastokriisin ratkaiseminen vaatii ihmiskunnalta.

Hänen mukaansa ilmastokriisin hoidossa öljystä ja hiilestä luopuminen on keskeistä. Hän näki COP-kokouksien ajan päättyneen, koska aikaa tuhlattavaksi ei enää ole eivätkä ne ole tarjonneet tarvittavia ratkaisuja. Petro vaati maailmanlaajuista suunnitelmaa hiilivetoisesta talousmallista luopumiseksi: “on ihmisyyden, ei markkinoiden hetki”. Talousjärjestelmä vaatii syvällisiä muutoksia eikä ongelmia voida ratkaista samalla kapitalistisella mallilla, joka ne on aiheuttanut.

On aika poistaa hiilivetytalouden arvottaminen, asettaa sen alasajolle määräajat ja siirtää pääpaino hiilivapaaseen talouteen. Kymmenen kohdan toimintasuunnitelmassaan Petro korosti Amazonin sademetsän pelastamisen tärkeyttä yhtenä koko planeetan ilmaston tukipilareita. Kolumbia aikoo sijoittaa seuraavan 20 vuoden ajan vuosittain 200 miljardia dollaria Amazonin elinvoimaisuuden takaamiseen ja kutsuu muut maat mukaan talkoisiin.

 

Kymmenen huomiota toimista ilmastokriisiä vastaan

 

1. Ihmiskunnan on tiedettävä, että jos maailmanpolitiikka ei selvitä ilmastokriisiä, se tulee kuolemaan sukupuuttoon. Sukupuuttoon viettävien aikojen, joita elämme, on pakotettava meidät toimimaan nyt ja maailmanlaajuisesti ihmisinä, hallituksien luvalla tai ilman sitä. On aika mobilisoida koko ihmiskunta.

2. Markkinat eivät ole keskeisin mekanismi ilmastokriisin voittamiseksi. Markkinat ja pääoman kerryttäminen ovat tuottaneet sen, eivätkä ne koskaan ole oleva parannuskeino siihen.

3. Vain julkinen ja globaali, monenvälinen suunnittelu mahdollistaa siirtymisen maailmanlaajuiseen hiilidioksidittomaan talouteen. YK:n on oltava tällaisen suunnittelun näyttämö.

4. Maailmanpolitiikka, eli ihmiskunnan mobilisointi korjaa suunnan, ei teknokraattien sopimus, moniin heistä on vaikuttanut hiili-, öljy- ja kaasuyhtiöiden etuajattelu.

5. Ennen kaikkea meidän on pelastettava planeetan ilmaston tukipylväät. Amazonin sademetsä on yksi neljästä. Kolumbia tulee myöntämään vuosittain 200 miljoonaa dollaria Amazonin sademetsän pelastamiseen 20 vuoden ajan. Odotamme innolla maailmanlaajuista panosta.

6. Ilmastokriisi voidaan voittaa vain, jos lopetamme hiilivetyjen kulutuksen. On aika devalvoida hiilivetytalous määritellyillä päättymispäivämäärillä ja arvostaa hiilidioksidittoman talouden osa-alueita. Ratkaisu on maailma ilman öljyä ja hiiltä.

7. WTO:n ja IMF:n perustamissopimukset ovat ristiriidassa ilmastokriisin ratkaisun kanssa, ja siksi ne tulisi alistaa COP:n sopimuksille ja uudistaa niiden avulla eikä päinvastoin. Niin kauan kuin pidämme voimassa nykyisen Maailman kauppajärjestön sopimuksen, emme kulje eteenpäin, menemme taaksepäin ilmastokriisin ratkaisemisessa ja lähestymme aina vain enemmän loppua.

8. IMF:n on käynnistettävä ohjelma velkojen vaihtamiseksi ilmastonmuutokseen sopeutumiseen ja sen hillitsemiseen tähtääviin investointeihin kaikissa maailman kehittyvissä maissa. Nykyinen taloussaartopolitiikka ei suosi demokratiaa ja syö pois ihmiskunnan aikaa toimia kriisiä vastaan.

9. Maailman yksityisten ja monenvälisten pankkien on lopetettava hiilivetytalouden rahoittaminen.

10. Rauhanneuvottelut on aloitettava välittömästi. Sota vie aikaa, joka on elintärkeää ihmiskunnalle, jotta se voi välttää sukupuuttoonsa.

 

Lähde: Kolumbian presidentinkanslia.