Andrés Manuel López Obrador, Meksikon yhdysvaltojen presidentti.

Läsnä.

Hyvin rakas ystäväni:

Meillä on ollut ilo vastaanottaa Beatriz [Gutiérrez Müller], elämäkumppanisi, Argentiinassamme. Hän on vietellyt kaikki raikkaudellaan, upealla luonteeltaan ja kadehdittavalla älykkyydellään. Hänen teologiset kommenttinsa kiehtoivat minua. Vaikka hän paljastikin selkeän uskonnollisen tietämättömyyteni, hän valaisi sitä, kuinka epäluotettavaksi pyhä Paavali osoittautui, ymmärsin, että Maria Magdaleena oli parempi ihminen kuin moralistit sanovat, ja huomasin, ettei Juudas Tadeo ollut sellainen.

Kaikki leikinlasku sikseen, hänen keskustelunsa on lumoavaa. Hän tuli seurassani naistenpäivän muistojuhliin ja lausui poikkeuksellisen viestin kymmenien tuhansien ihmisten edessä, jotka olivat kokoontuneet tämän kaupungin laitamien vaatimattomalle asuinalueelle.

Usko minua, että hän sai sinut ja sinun aina rakkaan kansasi näyttämään erittäin hyvältä. Teillä on hänessä meksikolaisen yhteiskunnan suuri edustaja, sen, jota me argentiinalaiset rakastamme ja arvostamme niin paljon.

Haluan kiittää sinua sanoista, jotka olet kirjoittanut kirjeessäsi. Ne ovat olleet voidetta hengelleni näinä niin vaikeina aikoina, jotka olen joutunut kohtaamaan. Vastuuttomasti velkautetun maan, joka syöksi miljoonia maanmiehiä köyhyyteen, sen ovat jättäneet taakseen minua hallituksessa edeltäneet. Loput vahingot aiheutuivat pandemiasta.

Kaikesta huolimatta olen varma siitä, miten siirrämme maata hitaasti kasvun tielle. 2021 päättyi 10,3 prosentin bkt:n kasvuun ja meillä on jo enemmän virallisia työpaikkoja kuin ennen pandemian puhkeamista.

Nyt meidän on saatava päätökseen laajennettu helpotusssuunnitelma Kansainvälisen valuuttarahaston kanssa. Tämä on kaikkein tuskallisin tehtävä, ei ole mitään kamalampaa kuin väitellä kannoista pahimman finanssikapitalismin muokkaajan kanssa. Olemme kuitenkin saaneet aikaan maalle hyödyllisen sopimuksen, koska vältämme tyypilliset sopeutussuunnitelmat, joilla uusliberaalit pyrkivät ratkaisemaan talouden epätasapainoa. Heidän mielestään mahtimiesten aiheuttamat ylilyönnit on ratkaistava haavoittuvimpien ihmisten uhraamisen kustannuksella. Tuo logiikka ei koskaan johda oikeudenmukaisiin ratkaisuihin ja se ärsyttää ketä tahansa hyvää miestä.

Olen nähnyt, että olet ollut rakkaan ystäväni Lula [da Silvan] kanssa. Hän on suurenmoinen henkilö ja merkittävin johtaja, joka Etelä-Amerikalla on ollut ja on. Meidän tulee tukea häntä kaikessa, mikä on ulottuvillamme. Jos näin tapahtuisi, se tekisi paljon hyvää kärsineelle brasilialaiselle kansalle, mutta kuvittelen myös, että se antaisi meille mahdollisuuden vahvistaa Meksikoa, Brasiliaa ja Argentiinaa, akselia, jonka ympärille asetettuna alueen politiikka voidaan suunnata kohden demokratian parempaa laatua ja pohjimmiltaan oikeudenmukaisempaa tulonjakoa. Emme saa koskaan unohtaa, kuinka elämme maailman epätasa-arvoisimmalla mantereella.

Uskoin naiivisti, että pandemian aiheuttama kipu, pandemia aiheutti meille niin paljon sairauksia ja niin paljon kuolemaa, saisi meidät arvioimaan uudelleen maailmanlaajuista epäoikeudenmukaisuutta, jossa elämme. Ajattelin toiveikkaana, että kapitalismia tarkasteltaisiin, rohkaistuttaisiin ottamaan takaisin yhteiskunnallinen etiikka, jonka valtapiirien ahneus tahrasi. Olin väärässä. Pandemian jälkeen emme pystyneet parantamaan itseämme ihmiskuntana, vahvistin vain, että ne, jotka olivat hyviä, osoittautuivat pandemian jälkeen erinomaisiksi, mutta ne, jotka olivat huonoja, tulivat vastenmielisemmiksi.

Uskon, rakas Andrés Manuel, että meidän on yhdistettävä voimamme muuttaaksemme tämän loukkaavan todellisuuden. Uskon myös, että meidän on puolustettava niitä meistä, jotka uskovat vakaasti, että ainoat, joille olemme uskollisuuden velkaa, ovat ne, jotka ovat jääneet syrjäytymisen ja köyhyyden katkeruuteen. Jos kapitalismi rajoittaa yhä edelleen kuluttajien määrää, köyhdyttää yhteiskuntia, jonain päivänä näemme sen oman itsemurhan leukaakaan väräyttämättä. Niin paljon moraalittomuutta ei voi jäädä rankaisematta.

Sanoin Beatrizille, että haluan ottaa sinut vastaan Argentiinassa. Tiedän, ettet ole Meksikosta lähtemisen ystävä, mutta sinun pitäisi tehdä poikkeus vain kirkastaaksesi jonkun, joka rakastaa sinua, kunnioittaa sinua ja ihailee sinua. Se olen minä.

Jos nämä vaikeat ajat ovat jättäneet minulle jotakin hyvää, niin se on sinuun tutustuminen. Angela Merkel kysyi kerran minulta, mitä mieltä olen sinusta. “Tämä on ensimmäinen kerta moniin vuosikymmeniin, jolloin Meksikossa on kunnollinen mies presidenttinä, ja se on Meksikossa vallankumous”, sanoin hänelle vilpittömästi.

Kiitos onnentoivotuksista pojalle, joka saapuu huhtikuussa. Myönnän, tämä uutuus liikuttaa minua edelleen. Huhtikuun jälkeen, sen lisäksi, miten se saa minut liikuttumaan, se ei tule antamaan minun nukkua.

Toivon näkeväni ja halaavani sinua hyvin pian. Täällä, missä tämä maanosa päättyy, sinulla on ystävä ikuisesti, älä unohda sitä.

Ota vastaan kaikki rakkauteni.

Vilpittömästi, [Argentiinan presidentti] Alberto Fernández.

 

P.S. Kirje on päivätty 9.3.2022.

 

Lähde: Andrés Manuel López Obradorin virallinen sivusto.

 

* Tämä on blogini 50. julkaisu.