Kokenut ja arvostettu poliitikko Luiz Inácio Lula da Silva voitti lokakuun viimeisen sunnuntain toisen kierroksen vaalit 60,3 miljoonan ja 50,9 prosentin äänipotilla, joka lopetti Jair Bolsonaron autoritarismin ja rasismin sekä laajamittaisten ympäristötuhojen kauden, vaikka äärioikeiston ja evankelisen uskontokunnan ehdokas sai yhä tuntuvan 49,1 prosentin ja 58,2 miljoonan äänen kannatuksen. Vuoden 2023 ensimmäisenä päivänä Lula vihittiin presidentin nelivuotiseen virkaan kolmannen kerran Brasilian pääkaupungissa. Ensiksi Lula vannoi virkavalansa senaatin ja koko kongressin puheenjohtajana toimivalle Rodrigo Pachecolle ja piti 15:15 alkaneen puheen sekä siirtyi sitten hallituspalatsiin, jossa 33-vuotias afrobrasilialainen pahvinkerääjä Aline Sousa pujotti hänelle presidentin nauhan. Kyseessä oli ensimmäinen kerta sitten vuoden 1985, kun väistyvä presidentti ei osallistu vallanvaihtoon. Bolsonaro lähti perjantaina Orlandoon, Floridaan, jossa hän oleskelee seuraavan kuukauden. Vuoden 2022 asti maata muodollisesti hallinnut äärioikeiston edustaja jätti myös perinteisen uuden vuoden puheen varapresidentti Hamilton Mouraon kontolle. Yrittäjä George Washington de Oliveira Sousa yritti räjäyttää pommin pääkaupunki Brasílian lentokentällä edellisen viikon lauantaina, mikä kiristi turvatoimet äärimmilleen. Runsas väkijoukko ja kahdessa osassa ennen virkaanastujaisia sekä niiden jälkeen vietetty Tulevaisuusfestari (Festival do Futuro) pitivät ilmapiirin kuitenkin hyvänä. Musiikkia kuultiin päivän mittaan yli 60 eri artistilta.

Lulan 37 ministerin kokoonpano julkistettiin kahdessa erässä ja valmista tuli torstaina 29.12. Ministerineuvostoon kuuluu 11 naista, mikä on uusi ennätys Brasiliassa. Vuonna 1980 perustettu Työntekiijöiden puolue (PT) saa haltuunsa kymmenen salkkua, mutta voiton takaajina toimineet keskustalaiset União Brasil, Partido Social Democrático (PSD) ja Movimento Democrático Brasileiro (MDB) saavat kukin haltuunsa kolmen ministerin pestin. Liittolaiset Partido Democrático Trabalhista (PDT), Partido Socialista Brasileiro (PSB), Partido Comunista do Brasil (PCdoB), Partido Socialismo e Liberdade (PSOL) ja Rede Sustentabilidade saivat kukin yhden ministerin paikan. Kaikkiaan mukana talkoissa on siis yhdeksän puoluetta. Ainakin 11 hallituksen jäsentä taas ovat puoluepoliittisesti sitoutumattomia. Lulan oma puolue ja sen kolme tärkeintä liittolaista voivat saada kongressin alahuoneessa jopa 260 paikan niukan enemmistön pienimpien ryhmien strategisesti tärkeällä tuella. Alahuoneessa on 513 edustajaa ja ylähuoneessa 81. Senaatissa voidaan niin ikään saada kokoon noin 42 paikan enemmistö.

Marina Silvasta, joka toimi Lulan ympäristöministerinä jo 2003–2008, tulee jälleen saman alan ministeri. Kansainvälisesti tunnettu ekologisti on “paras nimi ympäristöhallintoon”, toteaa Brasilian Ilmasto-observatorio (Observatório do Clima). Acren osavaltiosta kotoisin oleva Silva koki jo lapsena omakohtaisesti sen, miten laiton kaivostoiminta voi aiheuttaa elohopeamyrkytyksen. Simone Tebet (MDB), joka tuli presidenttikisassa kolmanneksi, puolestaan ottaa hoitaakseen suunnittelu- ja budjettiministeriön tehtävät. Kansanedustajaksi aiemmin valittu Sônia Guajajara taas nousee uuden alkuperäiskansojen oman ministeriön johtoon. Amazonin aktivisti on saanut tunnustusta työstään kuun muassa Time-lehdeltä ja nyt hän saa osoittaa kykynsä alkuperäiskansojen oikeuksien puolustajana. Lulan kahdessa aiemmassa hallituksessa opetusministerinä toiminut 59-vuotias Fernando Haddad ottaa vastuulleen valtiovarainministerin pestin. Haddad oli PT:n presidenttiehdokas 2018, toimi São Paulon kaupunginjohtajana 2013–2016, mutta hävisi samaa nimeä kantavan osavaltion kuvernöörin toisen kierroksen vaalin. Lulan varapresidentti Geraldo Alckmin, vanha PT:n kilpakumppani ja nykyinen liittolainen, nousee hallituksen toiseksi tärkeimmän paikan lisäksi myös kehitys-, teollisuus- ja ulkomaankauppakauppaministeriksi. São Paulon kuvernöörinä kolmen kauden ajan toiminut lääkäri on ehtinyt kuulua neljään eri puolueeseen poliittisen uransa aikana. Filosofi ja oikeustieteen tohtori Silvio Almeida on uuden hallituksen afrobrasilialaiset kasvot ihmisoikeusministerinä. Sukupolvensa valovoimaisimpiin ajattelijoihin lukeutuva Almeida on kirjoittanut rakenteellisesta rasismista, jota hän pääsee nyt kitkemään hallituksesta käsin. Ekonomisti Rui Costasta, joka omaa ay-liikkeen taustan ja kuuluu PT:n perustajajäseniin kahdesti kuvernöörinä hallitsemassaan Bahiassa, tulee hallituksen pääministeri, joka vastaa ministeriöiden harjoittaman hallinnon koordinoinnista.

Puoli kuuden aikaan iltapäivällä kansallisen kongressin (Congresso Nacional do Brasil) senaatin salissa ja hallituspalatsissa puhunut Lula da Silva, jota Barrack Obama kutsui aikanaan ”maailman suosituimmaksi poliitikoksi”, aloitti noin 120 maan lähetystöjen tervehtimisen. Ensimmäisten joukossa uutta presidenttiä onnitteli Lulan hyvä ystävä Alberto Fernández Pérez, jonka kanssa Lula kokoontuu heti 2.1. Lulan ensimmäinen valtiovierailu kohdistuu niin ikään naapurivaltio Argentiinaan 23.1. Lula nähtiin myös lämpimässä vuorovaikutuksessa Kolumbian presidentin Gustavo Petro Urregon, Chilen presidentin Gabriel Boric Fontin ja Bolivian presidentin Luis Arce Catacoran kanssa. Meksikon presidenttiä Andrés Manuel López Obradoria tilaisuudessa edusti hänen vaimonsa Beatriz Gutiérrez Müller ja ulkoministeri Marcelo Ebrard Casaubón. Erityishuomion keräsi Uruguayn entinen presidentti, itsekin vankilan vainot läpikäynyt Lulan taistelutoveri José ”Pepe” Mujica Cordano. Myös Bolivian entinen presidentti Evo Morales Ayma oli läsnä pääkaupunki Brasílian tilaisuudessa. Paikalla nähtiin kaikkiaan noin 20 valtiojohtajaa, mukaan lukien Ecuadorin, Hondurasin, Uruguayn ja Paraguayn sekä myös Portugalin sekä Saksan presidentit että Espanjan kuningas. Kiina ja Kuuba olivat läsnä ja vallankaappausta elävää Perua edusti ministerineuvoston puheenjohtaja. Cabo Verdestä paikalla oli pääministeri José Maria Pereira Neves. Paikalla olivat myös Angolan, Guyanan, kolmen eri Guinean presidentit, Surinamen, Itä-Timorin ja Zimbabwen ylin johto.

 

 

Taistelu tasa-arvoisesta tulevaisuudesta

 

Selväsanaisessa ja tiiviissä 31 minuutin puheessaan senaatissa metallityöntekijöiden ammattiliitosta poliitikon uransa yli 50 vuotta sitten aloittanut Lula da Silva teki selväksi, että kansakunnan tuhoamisen ja leireihin jakamisen projekti on päättänyt. Vuosina 2003–2010 hallinnut ja oikeiston kostotoimenpiteenä vankilan läpikäynyt Lula ei maininnut edeltäjäänsä kertaakaan nimeltä, mutta tuomitsi hänen tekemänsä politiikan, mukaan lukien pandemian hoidon, sademetsän tuhoamisen ja kasvaneen epätasa-arvon sekä siviilien aseistamisen. Lula korosti, ettei Brasilia tule enää hävittämään trooppisia metsiä, sillä jo viljeltävät 30 miljoonaa hehtaaria riittävät sen maa- ja karjatalouden tarpeisiin. Tavoitteena on vahvistaa julkista koulutusta ja terveydenhoitoa sekä taata kaikille brasilialaisille ruoka kolmesti päivässä. Lähes 700 000 henkeä vaatineen koronaviruspandemian tapahtumista Lula pyysi rikostutkintaa. Vaikka Lulan sananpainot olivat teräviä, puheesta ei välittynyt vihaa. Tunnelma oli toiveikas, myönteinen ja tulevaisuuteen tähtäävä. Brasilian on tarkoitus jatkossa vahvistaa Latinalaisen Amerikan keskinäistä yhteistyötä ja avautua suhteissaan muuhunkin maailmaan. Saksa on ilmoittanut maksavansa Brasilialle 35 miljoonaa euroa tulevina kuukausina Amazonin sademetsän rahastoon, jonka toiminta hyytyi Bolsonaron kaudella.

Lula vannoi demokratian nimeen, painotti avustuksia pienille ja keskisuurille yrityksille sekä sanoi hallitsevansa kaikkien yhteiskunnan sektorien hyväksi. Resepti on tuttu Lulan edellisiltä kausilta, rakentavaan vuoropuheluun ja täysiin kansalaisoikeuksiin uskova hallitus tulee työskentelemään väsymättömästi seuraavien neljän vuoden ajan, kunnes tietoisen kansan tarpeet on tyydytetty ja se on tehty jälleen onnelliseksi. Hallitus on sen valinneen kansan renki. Lula aikoo kunnioittaa tätä luottamusta ja kolmatta mahdollisuutta hallita Brasiliaa, jonka kansa on hänelle suonut vain muutama päivä Työntekijöiden puolueen (Partido dos Trabalhadores) perustajajäsenen 77. syntymäpäivän jälkeen. Synkät pilvitaivaat on pyyhitty pois ja uusi aamunkoitto, uusi aikakausi on alkanut Lulan kauan odotetun kolmannen kauden myötä.

Planalton hallituspalatsin (Palácio do Planalto) edustalla Lula sai ylleen presidentillisen nauhan alkuperäiskansojen ja eri yhteiskunnan osien edustajilta. Lula halasi afrobrasilialaista poikaa koko kansallishymnin ajan, mikä lähetti vahvan rasismin vastaisen viestin kansakunnalle. Paikalla olivat myös feministien ja seksuaalivähemmistöjen edustajat. Lula marssi sisään palatsiin kyynel silmänurkassaan. Sitten oli tullut jälleen 36 miljoonaa ihmistä äärimmäisestä köyhyydestä ylös nostaneen ja yli 500 päivää poliittisena vankina istuneen Lulan vuoro puhua toistamiseen, tällä kertaa 28 minuutin verran. Hän kiitti kansaa poliittisen väkivallan kestämisestä, tuesta kampanjassa ja saapumisesta vallanvaihdon seremoniaan. Ei ole kahta Brasiliaa, kaikki ovat brasilialaisia ja uusi hallitus tulee työskentelemään kaikkien hyväksi. Uusi kevät on saapunut. Lula sanoi lukeneensa hiljattain virkaanastujaispuheensa vuodelta 2003. Silloinkin keskiössä oli nälän poistaminen ja tasa-arvo edistäminen. Tehty työ tuhottiin, joten nyt 20 vuotta myöhemmin tavoitteet ovat pitkälti samoja: epätasa-arvo ei mahdollista maan kokonaisvaltaista kehitystä. Velka kansalle on maksettava. Todellinen voima lepää kansan onnellisuudessa. Viime vuosina äidit palasivat kaduille etsimään elantoaan roskakasoista, lapset kerjäsivät… Sitten Lula puhkesi itkuun yrittäessään lukea virkettä ”ihmiset jonottivat luunpaloja” ja puhe keskeytyi hetkeksi. Sillä välin yli 300 000 hengen Kolmen vallan aukiolle (Praça dos Três Poderes) kokoontunut punainen meri huusi hänen nimeään.

Ei ole oikeutettua, että viidellä prosentilla on sama määrä tuloja kuin 95 prosentilla väestöstä tai että kuudella rikkaimmalla ihmisellä on yhtä paljon omaisuutta kuin 100 miljoonalla köyhimmällä brasilialaisella. Orjuuden perintö haudataan ja etnisyyden tasa-arvoministeriö perustetaan. Niin ikään luodaan omat ministeriöt alkuperäiskansoille ja naisten oikeuksille. Brasiliasta on tulossa solidaarinen maa, joka ojentaa kaikille kätensä eikä jätä ketään jälkeensä. Lula kertaa nopeasti poliittisen perintönsä, köyhyyden vastaisen taistelun ja Brasilian nousemisen maailman kuudenneksi suurimmaksi taloudeksi. Hän mainitsee muun muassa yli 20 miljoonaa aiemmilla hallituskausillaan luotua työpaikkaa. Niin ikään koulutus ja terveydenhoito avattiin kaikille taustasta tai tulotasosta riippumatta. Maataloudessa tuettiin pienviljelijöitä ja Amazonin metsäkatoa vähennettiin 80 prosentilla. Budjetti oli jatkuvasti ylijäämäinen ja velka vähennettiin puoleen. Paljon siitä, mitä rakensimme 13 vuodessa tuhottiin puolet lyhyemmässä ajassa vuodesta 2016, kun Dilma Rousseff syrjäytettiin vallankaappauksella. 33 miljoonaa ihmistä näkee jälleen nälkää päivittäin ja jopa 125 miljoonaa jossain muodossa. Kansa joutui kansanmurhan kohteeksi, rasistiset viharikokset kasvoivat, naismurhat ylsivät ennätystasolle ja alkuperäiskansoja vainottiin. Rahaa ei tuntunut olevan mihinkään, vallitsi kaaos. Brasilia eli yhtä pahimmista painajaisistaan. Kuitenkin kansa lopetti vaaleissa kärsimyksensä. Aseinamme paremman tulevaisuuden rakentamisessa tulevat olemaan totuus, toivo ja rakkaus.

– Millään muulla maalla ei ole samoja edellytyksiä nousta ympäristön suurvallaksi kuin Brasilialla, biotalouden luovuudesta ja sosiobiodiversiteettihankkeista lähtien. Aiomme aloittaa energiasiirtymän ja ekologisen muutoksen kohti kestävää maataloutta ja kaivostoimintaa, kohti vahvempaa perheiden maataloutta ja vihreämpää teollisuutta.

– Tavoitteemme on saavuttaa nollataso Amazonin metsien hävittämisen suhteen ja nollataso kasvihuonekaasupäästöjen suhteen, sähköistämällä ja kannustamalla huonontuneiden laidunmaiden uusiokäyttöön. Brasilian ei tarvitse hakata metsiä säilyttääkseen ja laajentaakseen strategisia maatalouden alueitaan.

– Tulemme edistämään maiden vaurautta, vapautta ja mahdollisuutta luoda, istuttaa ja korjata sato, jotka ovat jatkossakin tavoitteemme. Emme voi kuitenkaan hyväksyä maankäyttöä ilman lakia. Emme tule suvaitsemaan pieniin lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa, metsien hävittämistä ja ympäristön saastumista, jotka ovat jo aiheuttaneet niin paljon vahinkoa tälle maalle.

– Tämä on yksi syy, mutta ei ainoa, alkuperäiskansojen ministeriön perustamiseen. Ketkään eivät tunne metsiämme paremmin tai osaa puolustaa niitä paremmin kuin he, jotka ovat olleet täällä ammoisista ajoista lähtien. Jokainen merkitty maa on uusi ympäristönsuojelualue. Meidän on kunnioitettava näitä brasilialaisia miehiä ja naisia, joille meillä on historiallinen velka maksettavana. Kumoamme kaikki alkuperäiskansoja kohtaan tehdyt epäoikeudenmukaisuudet.

– Viime vuosina olemme epäilemättä kokeneet yhden historiamme pahimmista ajanjaksoista, varjojen, epävarmuuden ja suuren kärsimyksen aikakauden. Mutta tuo painajainen päättyi ylimmän vallankäyttäjän ääniin, tärkeimpiin vaaleihin sitten maan uudelleen demokratisoitumisen. Nuo vaalit osoittivat Brasilian kansan sitoutumisen demokratiaan ja sen instituutioihin.

– Kyseinen kansanvallan poikkeuksellinen voitto pakottaa meidät katsomaan eteenpäin ja unohtamaan erimielisyytemme, jotka ovat paljon pienempiä kuin se, mikä yhdistää meitä ikuisesti: rakkaus Brasiliaan ja horjumaton usko kansaamme. Nyt on aika sytyttää uudelleen toivon, solidaarisuuden ja rakkauden liekki muita kohtaan. Mutta voimme todella rakentaa uudelleen ja muuttaa tämän maan vain, jos taistelemme kaikin voimin kaikkea sitä vastaan, mikä tekee siitä niin epätasa-arvoisen.

– Tätä tehtävää ei voida jättää yhdelle presidentille tai edes yhdelle hallitukselle. On kiireellistä ja välttämätöntä muodostaa laaja koko yhteiskunnan lävistävä rintama eriarvoisuutta vastaan. On yhtenäisyyden ja jälleenrakennuksen aika. Tästä syystä esitän tämän kehotuksen kaikille brasilialaisille, jotka haluavat oikeudenmukaisemman, solidaarisemman ja demokraattisemman Brasilian: liittykää joukkoomme eriarvoisuutta vastaan käytävään suureen ponnisteluun.

– Haluan lopettaa pyytämällä jokaiselta teistä: olkoon tämän päivän ilo huomisen ja kaikkien tulevien päivien taisteluiden raaka-aineena. Taistellessamme Brasilian edun puolesta tulemme käyttämään aseita, joita vastustajamme pelkäävät eniten: totuutta, joka selätti valheet; toivoa, joka voitti pelon; ja rakkautta, joka murskasi vihan.

Heti presidentiksi noustuaan Lula kirjoitti liudan asetuksia, yhteensä 13, jotka kiristävät asepolitiikkaa, parantavat maailman keuhkoina toimivan sademetsän suojelua muun muassa sallimalla lahjoitukset 2008 perustettuun Amazonin erityisrahastoon (Fundo Amazônia) – jossa on 600 miljoonan dollarin varannot, kieltämällä kaivostoiminnan alkuperäiskansojen asuttamilla mailla sekä luomalla ministeriöiden välisen komission ympäristöpolitiikan muuttamiseksi. Läpinäkyvyyttä lisätään tutkimalla läpikotaisin edeltäjän omien toimiensa peittelemiseksi määrittelemä sadan vuoden salassapitovelvollisuus. Lisäksi Lula vahvisti kahdeksaa valtionyhtiötä lopettamalla niiden yksityistämisen ja nosti Bolsa Familia -avustusohjelman tukisummia.

 

 

Lähteet: C5N, Página 12, Telam, El País, La Nación, France 24,etc.