Luiz Inácio Lula da Silva, Brasilian entinen (2003–2011) ja todennäköisesti myös tuleva presidentti (2023–2026), saapui Meksikoon helmikuun viimeisenä päivänä yhdessä Työntekijöiden puolueen (Partido de los TrabajadoresPartido dos Trabalhadores – PT) johtajan ja kansanedustaja Gleisi Hoffmanin, senaattori Humberto Costan ja kahden entisen ministerin Celso Amorimin ja Aloizio Mecadanten seurassa. Meksikon ulkoministeri Marcelo Ebrard vastaanotti Lula da Silvan lentokentällä ja kuvaili häntä “suureksi Meksikon ja oikeudenmukaisuuden ystäväksi”.

Alun perin Brasilian politiikan jättiläisen tuli saapua Meksikoon jo tammikuussa, mutta uudelleen yltynyt pandemia siirsi tapaamista. 2.3. hieman ennen aamuyhdeksää Lula da Silva kuitenkin saapui Kansallispalatsiin kohtaamaan Andrés Manuel López Obradorin (AMLO), jonka johtajuus on kerännyt viime vuosina runsaasti kiitosta Latinaisessa Amerikassa ja Karibialla. López Obrador kuvaili Twitterissä tapaamista “veljelliseksi” ja sanoi yhdistäviksi tekijöiksi “kansojen läheiset suhteet ja taistelun tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden puolesta”. Lula kuvaili AMLO:n tapaamista “suureksi” ja kertoi voimakaksikon puhuneen “sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta, nälän vastaisesta taistelusta, latinalaisamerikkalaisesta sisarellisuudesta ja tarpeesta rauhaan meidän maailmassamme”.

Yhteinen tapaaminen kesti nelisen tuntia ja sisälsi perinteisen meksikolaisen aamupalan sekä presidentin antaman kierroksen lähes 500-vuotiaan historiallisen hallinnollisen rakennuksen tiloihin ja tarinoihin. Tapaamista voidaan pitää lupaavana ja strategisena, sillä jos ja kun Lula nousee jälleen Etelä-Amerikan suurimman maan johtoon, López Obrador ja Lula da Silva tulevat jakamaan alueellisen johtajuuden vuosina 2023 ja 2024. Noilta vuosilta on lupa odottaa rohkeita aloitteita etenkin alueellisesta integraatiosta. Brasilian presidentinvaalien ensimmäinen kierros järjestetään 2.10. ja mahdollinen toinen kierros 30.10. Lulan kolmas virkakausi alkaisi 1.1.2023. Helmikuun 16–19. tehty kyselytutkimus (CNT-Instituto MDA Pesquisa de Brasil) kertoi Lulan nauttivan 42,2 prosentin tuesta vaaliuurnilla, kun istuvan äärioikeistolaisen presidentti Jair Bolsonaron rekisteröimä tuki äänestäjien keskuudessa oli puolestaan tasan 28 prosenttia.

3.3. Lula da Silva tapasi vasemmistolaisen hallituspuolue Morenan ja sen liittolaisen PT:n (Partido del Trabajo) sekä PES:in senaattoreita. Noin tunnin kestäneessä puheessaan Lula piti “selvänä, että kuljette oikealla tiellä” viitaten Meksikon julkisen elämän kokonaisuudistukseen (Cuarta Transformación). Hänen mukaansa López Obrador “on lahja, jonka Meksiko on saanut, sellaisia miehiä ei synny joka päivä ja vielä harvemmin he tulevat yltäneeksi tasavallan presidenteiksi”. Lula koki oman poliittisen työnsä presidenttinä samankaltaiseksi kuin Meksikon valtionpäämiehellä, jota hän vertasi myös Evo Moralesiin ja Hugo Cháveziin, jotka taistelivat hänen mukaansa eriarvoisuuden ja köyhyyden poistamiseksi.

Lula Da Silva kertoi senaattoreille siitä, kuinka hänen kaltaisensa metalliteollisuuden työntekijä ilman korkeakoulututkintoa onnistui toimimaan Brasilian presidenttinä ja ilmaisi olevansa jälleen ehdokas pelastaakseen demokratian maassaan. Hän paljasti reseptinsä nostaa kansa ylös konkurssin partaalta:

– Mikä tuo ihme oli? Huomasin, että köyhät eivät ole ongelma, he ovat ratkaisu. Riittää, kun heille annetaan työtä, sosiaaliturvaa, riittävästi rahaa. Ottakaamme köyhät mukaan yhteiskuntaan, tehkäämme köyhistä kuluttajia ja niin he voivat ostaa leipää, maitoa, papuja, sandaaleja.

Lula kertoi pystyneensä panostamaan sosiaalisen osallisuuden lisäämiseen ja 20 miljoonan työpaikan luomiseen, vaikka kaikki mediat olivatkin häntä vastaan. Yhtään laukausta tai minkäänlaista sensuuria ei tarvittu. Rakennusteollisuus saatiin aktivoitua, jotta keltään ei puuttuisi kattoa päänsä päältä ja maareformi taas takasi viljelymaat maaseudun väestölle.

– Päätimme, että köyhiä tulee kohdella ihmisarvoisesti.

Lula sanoi olevansa 76-vuotias ja vaikka hän haluaisikin elää 120 vuotta, se ei ole mahdollista. Asettumistaan uudelleen presidenttiehdokkaaksi hän ei pidä “hyvän harkintakyvyn mukaisena”, mutta “se, joka taistelee periaatteidensa puolesta, ei voi lopettaa”. Hän kokee voivansa voittaa vaalit. Suhteista López Obradorin hallintoon on kuulemma tuleva ensisijaisia.

Morenan edustajana senaatin politiikan koordinoinnista (JUCOPO) vastaava Ricardo Monreal toi esiin, että juuri edellisenä päivänä Brasilian oikeusviranomaiset hylkäsivät viimeisen niistä yhdestätoista tekaistusta syytteestä, joiden varjolla Lula joutui syyttömänä vankilaan ja joiden avulla hänen poliittinen uransa yritettiin tuhota. Siinä ei kuitenkaan onnistuttu. Tässäkin mielessä López Obrador jakaa samansuuntaisia kokemuksia, sillä myös hänen oikeutensa asettua ehdolle vuoden 2006 vaaleissa yritettiin estää lavastetulla oikeusjutulla.

Näin Lula tarinoi Meksikon senaatissa:

 

Lähteet: InfobaeLa JornadaTelesur, etc.