Argentiinan vasemmistolainen presidentti Alberto Fernández Pérez saapui Meksikoon 22.2.2021. Kolmipäiväisen valtiovierailunsa aikana hän tutustuu muun muassa Liomont-laborion tuotanto-olosuhteisiin ja osallistuu 1913 murhatun vallankumouksellisen presidentin Francisco I. Maderon muistotilaisuuteen 23.2. ja 24.2. Igualan itsenäisyysjulistuksen 200-vuotisjuhliin.

Fernández teki vastavalittuna presidenttinä ensimmäisen epävirallisen valtiovierailunsa Meksikoon marraskuussa 2019 tavatakseen Latinalaisen Amerikan vasemmiston uudeksi johtohahmoksi nousseen presidentti Andrés Manuel López Obradorin. Sittemmin Fernández ja López Obrador pelastivat yhdessä Bolivian vallankaappauksen keskeltä Evo Morales Ayman, joka haettiin turvaan Meksikon ilmavoimien koneella ja joka sai turvapaikan aluksi pohjoisesta Meksikosta, ennen paluutaan eteläiseen Argentiinaan Fernándezin noustua valtaan.

Vuoden 2020 lokakuussa Meksiko ja Argentiina julkistivat yhteistyösopimuksensa AstraZeneca-Oxfordin rokotteen tuottamiseksi. Se pitää sisälleen 77,4 miljoonan rokote-erän Meksikolle ja toiset ainakin 200 miljoonaa rokotetta muulle Latinalaiselle Amerikalle ja Karibialle, pois lukien Brasilia, joka solmi oman sopimuksensa. Rokotteiden biologinen vaikuttavien ainesosien prosessi ja alkuvalmistus suoritetaan argentiinalaisessa mAbxience-laboratoriossa. Sen jälkeen meksikolainen Liomont hoitaa rokotteiden loppuvalmistuksen, pakkaamisen ja jakelun. Parhaillaan rokotteiden vaikuttavia aineksia on saapunut jo 12 miljoonan rokoteannoksen verran. Ensimmäiset rokotteet valmistuvat huhtikuun alkuun mennessä, kun ne ovat läpikäyneet kaikki vaadittavat laadunvalvonta- ja tarkastuskierrokset.

Yhteistyö Argentiinan ja Meksikon välillä syveni myös tammikuun alussa, kun Meksikon COVID-19-pandemiasta vastaava apulaisterveysministeri Hugo López-Gatell Ramírez lensi presidentin pyynnöstä tapaamaan argentiinalaisia terveysviranomaisia saadakseen lisätietoa venäläisestä Sputnik V -rokotteesta, joka Argentiinassa oli tuolloin jo käytössä. Näin Meksiko voitti reilun kuukauden rokotejonossa ja pystyi saamaan yhteyden venäläisiin tahoihin, kuten sikäläiseen investoirahastoon. Kun rokotteen kolmannen vaiheen tulokset julkistettiin, saattoi Meksiko hyväksyä rokotteen pikavauhdilla tunnettuaan tutkimustulokset jo etukäteen, allekirjoittaa lopullisen sopimuksen ja ohjelmoida ensimmäisen rokote-erän saapumisen.

22. päivän illalla Meksikoon saapui ensimmäinen 200 000 erä venäläisrokotetta. Kaikkiaan tätä rokotetta on tarkoitus käyttää 24 miljoonaa kappaletta. Muut rokote-erät ovat: Pfizer-BioNtech 34,2 miljoonaa, AstraZeneca jo mainitut 77,4 miljoonaa ja CanSino Biologics 35 miljoonaa. CanSino-rokotetta tullaan valmistamaan Meksikossa ja ensimmäinen kahden miljoonan annoserä on jo käsittelyssä. Maailman terveysjärjestön (WHO) Covax-jakelumekanismin kautta Meksiko odottaa saavansa 51,5 miljoonaa annosta. Rokotteiden saatavuusvaikeuksien takia Meksiko täydensi valikoimaansa hiljattain ostamalla kaksi miljoonaa AstraZenecan rokotetta Intiasta, joista jo 870 000 saapui maahan aamuyöllä 14.2. Meksiko osti myös 10 miljoonaa Sinovacin rokotetta, joista ensimmäinen 200 000 rokotteen erä saapui 20.2. Tiistaina 23.2. maahan saapui myös Pfizerin uusi reilun 500 000 rokotteen kuljetus.

Kaiken kaikkiaan Meksiko on solminut sopimukset 234,3 miljoonasta rokotusannoksesta kaikkiaan 134,7 miljoonalle ihmiselle. Tuoreen vuoden 2020 väestölaskennan (INEGI) mukaan Meksikon asukasluku on aikamoisen tarkalleen 126 miljoonan tasolla. Tähän mennessä 1,8 miljoonaa terveysalan työntekijää ja yli 60-vuotiasta on rokotettu, niistä noin 460 00 on jo toisia rokoteannoksia. Meksiko aloitti rokotukset Pfizerin valmisteella 23.12.2020 Latinalaisen Amerikan ensimmäisenä maana. Maailman maista Meksiko oli sijalla viisi ensiksi rokotuksen aloittaneiden maiden joukossa.

 

Veljellinen vastaanotto ja molemminpuolinen yhteistyö

 

Tiistaina 23. päivä Fernández osallistui aamuseitsemän aikaan alkavaan presidentin joka arkiaamu pidettävään tiedotustilaisuuten erityisenä kutsuvieraana. Aamuinen tilaisuus on jokaisen päivän puheenaihe sosiaalisessa mediassa ja lehdistössä. Meksikolaisten enemmistö seuraa sitä säännöllisesti television, radion ja YouTuben välityksellä.

Alberto Fernández lausui seuraavat sanat tullessaan ensimmäiseksi presidentti López Obradorin tiedotustilaisuudessa vierailleeksi toisen valtion johtajaksi:

“Paljon kiitoksia. Hyvää huomenta kaikille.

Ensinnäkin haluan kiittää rakasta ystävääni, Meksikon presidenttiä, Andrés Manuel López Obradoria anteliaisuudesta. Arvostan vilpittömästi hänen poliittisia arvojaan ja valtavia ponnistelujaan Meksikon elvyttämiseksi, tuolloin kun hän otti vastaan presidentin toimen, hän koki vaikeita tilanteita.

Puhuimme Andrés Manuelin kanssa ensimmäistä kertaa, kun olin vasta vaaleilla valittu presidentti, ja päätin matkustaa ensimmäisenä kohteena tähän kauniiseen Meksikoon juurikin sillä ajatuksella, että tahdon ehdottomasti yhdistää kytköksiä, syventää yhteyksiä ja jotta kertaalleen Argentiina ja Meksiko, joilla on niin monia yhteisiä asioita, kohtaisivat tulevaisuuden yhtenäisempinä kuin tähän mennessä on tapahtunut.

Argentiinalaisille Meksiko ei ole mikä tahansa maa, se on maa, joka majoitti muun muassa diktatuurin uhreja ja suojasi niin ikään monia muita vainottuja maailmassa. Se antoi heille suojaa, se antoi heille turvallisuutta.

Kun en ollut vielä noussut presidentin virkaan, Amerikan valtioiden järjestön (OAS – OEA) siunauksella Boliviassa tapahtui vallankaappaus ja monet bolivialaiset näkivät heidän elämänsä olevan vaarassa, mukaan lukien meidän rakas ystävämme, entinen presidentti Evo Morales. En ollut silloin Argentiinan presidentti ja minun oli hyvin vaikea pystyä auttamaan häntä, koska vallassa oli kaiken lisäksi hallitus, jolla ei ollut minkäänlaista kutsumusta tehdä niin.

Joten soitin [Meksikon ulkoministeri] Marcelo Ebrardille ja selitin hänelle tilanteen, ja Marcelo otti hetimmiten ongelman esille presidentin kanssa. Välittömästi he antoivat käyttöön lentokoneen pelastaakseen Evo Moralesin murhaajiensa kynsistä. Ja jos Evo onkin elossa tänään, se johtuu suurelta osin siitä, mitä Meksikon presidentti Andrés Manuel López Obrador päätti tuona päivänä.

Sanon tämän, koska Meksikon poliittisten siirtolaisten ja pakolaisten historialla on paljon tekemistä kanssani, ja ne ovat merkinneet Meksikoa kohtaan tuntemani rakkauden tulella. Rikosoikeuden opettajani, rakas Esteban Righi, asui täällä kaikki diktatuurin vuodet ja täällä hän on työskennellyt syyttäjänvirastossa, ja täällä hänelle avattiin Meksikon kansallisen autonomisen yliopiston (UNAM) portit  ja täällä hän kehittyi harvinaislaatuiseksi professoriksi. Hänestä lähtien ja aina Evo Moralesiin asti, ovat kaikki nuo esimerkit siitä, mitä Meksiko pystyy tekemään ihmiskunnan ja vainottujen elämän hyväksi. Joten minulle on erittäin ilahduttavaa olla täällä Meksikossa ja tässä Meksikossa, antakaa minun sanoa se näin, Andrés Manuel López Obradorin Meksikossa, joka on maailman silmissä toinen Meksiko.

En ole diplomaatti, olen poliitikko. Jokin aika sitten eräs presidentti, eurooppalainen valtionpäämies, joka on vastuussa eräästä eurooppalaisesta mahdista, kysyi minulta, miten näen maanosan tilanteen, ja hän kysyi minulta erityisesti Meksikosta ja sanoin hänelle:

Ehdottomasti, vihdoin Meksikolla on presidentti, jonka meksikolaiset ansaitsevat; ensimmäistä kertaa moniin vuosiin Meksikolla on presidentti, joka omaa sellaisia moraalisia ja eettisiä arvoja, jotka meksikolaiset ansaitsevat.

Samastun täysin näihin arvoihin ja Andrés Manuelin nuhtelupuheisiin ja mielestäni Andrés Manuelin ja minun velvollisuutemme on syventää Argentiinan siteitä, kauaksi sen tosiasian yli, että Meksiko ilmestyy paikalle joka kerta, kun argentiinalaisten on mentävä maanpakoon.

Haluan, että kotimaassani ei enää nähdä pakolaisia, argentiinalaisia, joiden on lähdettävä poliittisen vainon takia, mutta totuus on, että tulemme aina olemaan kiitollisia Meksikolle siitä, kuinka se on avannut ovensa näille argentiinalaisille.

Mutta Argentiinalla ja Meksikolla on tulevaisuus ja niillä on tulevaisuus Latinalaisessa Amerikassa, ja Latinalaisella Amerikalla on tulevaisuus, ja tämä tulevaisuus riippuu vaivannnäkömme yhtenäisyydestä. Kiitän kiitollisuudella Andrés Manuelin anteliaita sanoja.

Mutta Meksikon ja Argentiinan yhdessä oleminen on meidän velvollisuutemme, että Argentiinalla ja Meksikolla voi olla yhteinen tulevaisuus ja että tämä auttaa Latinalaista Amerikkaa, se on välttämätön velvollisuutemme. Meidän on kyettävä rakentamaan sidosten silta, joka yhdistää koko maanosan, aina Latinalaisen Amerikan pohjoisimmasta maasta sen eteläisimpään maahan. Se on vastuumme Andrés Manuelin kanssa.

Aloitimme miellyttävällä kokemuksella ja tuotimme rokotteen, jonka latinalaisamerikkalaiset tarvitsevat tämän kauhean pandemian lopettamiseksi, ja olemme valmistamassa sitä. Argentiinalainen laboratorio on jo lähettänyt, kuten ulkoministeri sanoi, 12 miljoonaa annosta vaikuttavaa ainesosaa rokotteen kehittämiseksi ja, kuten presidentti myös sanoi, huhtikuusta lähtien se upea laboratorio, johon tutustuin eilen ja joka omaa viimeisintä teknologiaa, saa meidät pystymään tekemään todeksi tuon itse itsellemme asettamamme tavoitteen.

Ja tässä mielessä haluan seurata Meksikon johtajuutta rokotteen yleismaailmallistamisen puolesta ja haluan liittyä Meksikon valituksiin tavasta, jolla rokotetta on ahnehdittu kymmenkunnassa maassa monien muiden vahingoksi.

Kuuntelin juuri ulkoministerin esitystä ja kuulin hänen sanovan ja osoittavan, mitkä olivat ne kaikki allekirjoitetut sopimukset ja joita rikottiin eri syistä, mutta yhtä kaikki niitä ei seurattu. Argentiinalle ei ole tapahtunut yhtään sen enempää eikä vähempää.

Olemme samassa tilanteessa ​​kuin Meksiko, joka yrittää ratkaista rokotteiden puutteen, turvautuen kaikkiin niihin tarjouksiin, joita maailmassa on saatavilla, tarjouksiin, joilla on myös oltava ajatukset järjestyksessä, niillä on oltava terveysviranomaisen hyväksyntä, niiden on täytynyt viedä läpi nuo kolme vaihetta, jotka ovat tarpeen kunkin rokotteen laadun takaamiseksi.

Aivan kuten Meksiko, solmimme myös sopimuksia AstraZenecan kanssa, kehitimme sopimuksia Covaxin kanssa, Sinopharmin kanssa ja teimme sopimuksia Gamaleya-instituutin kanssa, Venäjän omavaraisen rahaston kanssa.

Ja meidän on tehtävä kaikkemme, jotta koko Latinalaisen Amerikan alueemme rokotettaisiin mahdollisimman nopeasti, etenkin heidät, jotka ovat vaarassa terveytensä tai ennalta olleiden sairauksiensa takia. Se on kutsumuksemme ja siksi meidän on jatkettava yhteistyötä.

Joten tänä päivänä, kun presidentti kertoi minulle, että tiistaipäivät on omistettu terveydelle, haluan kiittää presidenttiä siitä, että hän antoi minulle luvan osallistua hänen aamutilaisuuteensa, jotka ovat malliesimerkki Latinalaisessa Amerikassa.

Ja haluan myös kiittää presidenttiä siitä valtavasta vieraanvaraisuudesta, jonka vuoksi voin osallistua Igualan itsenäisjulistuksen kaksisataavuotisjuhlaan, joka oli tuo tarkka hetki, jolloin itsenäisyyden tapahtumasarja alkoi tässä rakastetussa Meksikossa, Meksikossa, joka on esimerkki monille meistä niin historiansa kuin nykypäivänsä valossa.

Paljon kiitoksia, herra presidentti.”

Saatuaan kunniavieraan tittelin Ciudad de Méxicon kaupunginjohtajalta Claudia Sheinbaum Pardolta, Fernández suuntasi tiensä Meksikon senaattiin, jossa hän puhui etenkin koronakriisistä ja rokotteiden saatavuudesta, yhdenvertaisuuden haasteesta Latinanalaisessa Amerikassa sekä siihen pääsemiseen vaadittavasta yhteistyöstä.

 

  • Rohkenen toivoa tämän olevan se aika, jolloin Latinalainen Amerikka nousee jaloilleen ja on kykenevä saamaan kaikki kuuntelemaan ratkaisevia sanojaan maailman muuttamiseksi ja sen tasa-arvoisemmaksi tekemiseksi.

 

  • Tämä on se hetki nostaa muutoksen ääni, eikä toista samanlaista tule. Ei tule olemaan toista hetkeä, jolloin vakinaistetut säännöt tulisivat laitetuksi pahempaan kriisiin kuin nyt.

 

Espanjan kieltä ymmärtävät voivat katsoa koko Argentiinan presidentin Meksikon senaatissa pitämän puheen täältä.

 

Lähteet: Meksikon presidentin sivusto, Argentiinan presidentin sivusto, Infobae, Aristegui Noticias, La Jornada, etc.