Vastatessaan argentiinalaisen toimittajan Rafael Matuksen (La Nación) kysymyksiin, jotka suunnattiin niin Meksikon presidentille Andrés Manuel López Obradorille kuin aamuisessa lehdistötilaisuudessa vierailulla olleelle Argentiinan presidentille Alberto Ángel Fernández Pérezille, kummankin valtionpäämiehen puheen sävy tiukkeni. Seuraavassa Fernándezin vastaus taannoiseen rokoteskandaaliin:

“Paljon kiitoksia. Katsokaa, olen aina esittänyt, että rokotteet ovat erittäin arkaluontoinen asia, ja haluamme käsitellä sitä täysin vakavasti, koska on riski, että lopulta politisoimme sen ja on riski, että päätämme tehdä sen, mitä mielestäni kukaan ei halua tehdä.

Argentiinassa olen saanut tietää, kuinka noin 70 ihmisen ryhmä rokotettiin epäsäännöllisissä olosuhteissa. Epäsäännöllisen käsite viittaa lukuihin, tietoihin tai kysymyksiin, joita pitää tarkastella, koska rokotettujen joukossa oli ihmisiä, jotka strategisesti tulikin rokottaa.

Argentiinan tiedotusvälineet sijoittavat Alberto Fernándezin niiden joukkoon, jotka saivat rokotteen väärin perustein, mutta minun piti rokottaa itseni, koska Argentiinan tiedotusvälineeet sanoivat, ettei venäläiseen rokotteeseen voitu luottaa ja minun piti luoda luottamusta kansalaisiin.

Samasta syystä rokote annettiin Cristinalle [Argentiinan entinen presidentti Cristina Fernández de Kirchner, joka toimii nykyisin varapresidenttinä], samasta syystä rokote annettiin Axelille [Axel Kicillof, Buenos Airesin provinssin kuvernööri], samasta syystä rokote annettiin joillekin kuvernööreille, joista monet eivät edes tue hallitusta, samasta syystä joillekin pormestareille, jotka eivät tue valtapuoluetta. Rokote annettiin, koska erään häikäilemättömän, kontrolloimattoman kampanjan tarkoituksena oli saada argentiinalaiset luulemaan Sputnik V -rokotteen olevan myrkkyä ja he jopa tekivät minusta rikosilmoituksen myrkyn levittämisestä. Ja nyt käy ilmi, että ne, jotka minut syyttivät minua, pyytävät minua antamaan heille myrkkyä ja hankkimaan lisää tuota myrkkyä. Haluaisin Argentiinan toimivan eri tavalla.

Se on selvä, kun huomasin tapahtuneen, reagoin ja menetin ministerin, jonka ministeriössä nämä asiat tapahtuivat tai jonka alaisuudessa nämä asiat tapahtuivat.

Olen lukenut, että he ovat tehneet rikosilmoituksen. Katsokaa, tapahtunut on jo sinällään riittävän vakava asia, jotta Ginés González Garcían [Argentiinan 19.2. eronnut terveysministeri] tasoisen ministerin täytyi joutua jättämään virkansa, mutta lopetetaan pelleily. Pyydän syyttäjiä ja tuomareita tekemään sen, mitä heidän on tehtävä. Se rikos, Argentiinassahan ei ole minkäänlaista rikosta, josta todettaisiin: ”Häntä joka rokottaa toisen jonossa etuilleen rangaistaan.” Tällaista rikosta ei ole olemassa, eikä rikoksia voi rakentaa kevein perustein, senhän me olemme jo kokeneet.

Jos he haluavat tehdä työtään, heillä on paljon tutkittavia rikoksia. He voivat tutkia Macrin [edellinen Argentiinan presidentti Mauricio Macri] tietulliliiketoimintaa, he voivat tutkia Argentiinan kokeman kammottavan ja valitettavan velkaantumisen, jossa ei ollut kyse muusta kuin vallassa olleiden ystävien rahoittamisesta; he voivat tutkia kongressin tyhjentämistä; he voivat tutkia tuulipuistojen liiketoimintaa, he voivat tutkia sen ministerin vastuuta, joka lähetti matkaan 44 miehistön jäsenen kuolemaan johtaneen sukellusveneen. Miettikää tuota kaikkea, mitä on tutkittava, mutta ei tutkita.

Tuo teko on epäilemättä tuomittava tosiasia, koska kukaan ei voi hyväksyä, että olosuhteissa joissa elämme, jollakin on mahdollisuus etuilla rokotuksessa, mutta pyydän teitä olemaan tarkkoja lukemaan näitä listoja, koska näissä luetteloissa mainitaan myös ihmisiä, ​​jotka on rokotettava heidän harjoittamansa toiminnan ominaispiirteiden vuoksi.

Edustajainhuoneen ja senaatin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan rokottaminen on ehdottoman järkevää, jos ajattellaan, että heidän on lähdettävä maasta ja altistuttava tartuntavaaralle. Talousministerin rokottaminen, jonka on tiiminsä kanssa aloitettava kiertue kaikissa G-7-maissa hakeakseen tukea Argentiinalle, on ehdottoman järkevää, koska hänen elämänsä altistuu tämän kaiken myötä. Minua ei siis helposti hukata näiden logiikkojen kanssa. Vihaan etuoikeuksia, en käytä niitä tai hyödynnä niitä, enkä voi sietää sen tapahtuvan.

Pahoittelen, että jotkut ovat tehneet sen ja olen jo puhunut omalla käytökselläni, ja pyydän joiltakin syyttäjiltä, ​​että he pyrkivät lukemaan rikoslain uudelleen. En tiedä kuka heidät hyväksyi tai minkä yliopiston he suorittivat, mutta he ovat jo tehneet liian monta häpeilemätöntä tekaistua syytettä jatkaakseen niiden tehtailua.

Voimme antaa vastauksen kaikkeen, mitä teemme, ja tässä vaiheessa olemme jo antaneet vastauksen, koska kun… [sukellusvene] San Juan upposi Etelämerellä, kukaan ei pyytänyt ketään eroamaan; ja kun korruptiontorjuntatoimiston johtaja sanoi, ettei hän aio hasta oikeuteen presidenttiään, kukaan ei pyytänyt ketään eroamaan; ja kun ulkomaisen velan objektiivinen kavallus tapahtui, kukaan ei pyytänyt ketään eroamaan. Ja kun edellisessä hallituksessa tapahtui esimerkiksi tiemaksujen korottamista ja seuraavana päivänä sen jälkeen presidentti myi tiemaksuyhtiön osakkeet, kukaan ei pyytänyt ketään eroamaan.

Pyydän vielä kerran älyllistä rehellisyyttä, edes kerran älyllistä rehellisyyttä.

Käyttäytymiselläni vastasin siihen, mitä meidän piti tehdä, loppu onkin sitten kaikkein kurjimman kuviteltavissa olevan tempun tekemistä: pandemian ikävyydellä politikointi.

Oliko hänen kysymyksessään jokin muu asia, josta hän puhui?

Kysymys: (Ei kuultavissa) mahdollisesti selvityspyynnöistä.

Presidentti Alberto Ángel Fernández: No, me, siis pyyntöjen tutkiminen kuuluu kongressin toimivaltaan, se ei ole minun tontillani, vaan se on asia, josta kongressi päättää.

Kysymys: (Ei kuultavissa, koska lehtimies ei puhu mikrofoniin)

Presidentti Alberto Ángel Fernández: No, olen tehnyt eilen, olen määrännyt, eilen puhuin Karlan [Argentiinan uusi terveysministeri Karla Vizzotti] kanssa, puhuin ennen lähtöäni, käskin häntä antamaan luettelon ihmisistä, jotka ilmeisesti saivat kyseisen rokotuksen asetukset ohittamalla.

Toistan, että jotkut säännökset ohitettiin ihmisten toteuttamien strategisten työtoimintojen vuoksi, ja jotkin asetukset ohitettiin, koska kirjoititte lehdissänne, että myrkytämme ihmisiä ja annoitte paljon kaikua opposition sanomalle ilkivallalle.

Mutta silti sanoin: laittakaa mukaan kaikki nimet ja nuo nimet tulivat julkisuuteen eilen, ilman että kukaan pyytäisi sitä meiltä. Sitten myöhemmin nähdään, miten tämä tarkalleen tapahtui, koska kukaan meistä ei sitä tiedä, koska jos olisimme sen tienneet, emme olisi hyväksyneet sitä, onko selvä?

Jätinkö jotain vastaamatta? Näyttää siltä ettei, koska kirjoitat jo.

Kiitos.”

 

Rahan tekeminen ei kuulu politiikkaan

 

Fernández puhui tiedotustilaisuuden mittaan vielä kahdesti, ensin aikeista julistaa rokote patenteista vapaaksi julkiseksi hyödykkeeksi ja sitten Argentiinan 90 päivän ensimmäisestä sulkukaudesta, jolla pyrittiin ja onnistuttiinkin pelastamaan edellisen presidentin jäljiltä huonoon kuntoon jäänyt julkinen terveydenhoito romahdukselta. Sen tuloksena kukaan ei jäänyt hoitoa vaille. Muun muassa hengityskoneiden tuotanto saatiin nopeasti nostettua 40:stä 500:taan kuukaudessa.

Lopuksi Argentiinan presidentti kuvaili suhdettaan Meksikon presidenttiin:

“Andrés Manuel López Obrador ja minä jäämme historiaan pandemiakauden presidentteinä. Hallitseminen pandemian olosuhteissa on tuntemattoman hallitsemista, tulee hallita sitä, mitä ei tunneta, on taisteltava näkymätöntä vihollista vastaan, josta kukaan ei tiedä mihin sitä vastaan pitäisi hyökätä, ja siksi meidän kaikkien on ollut opittava matkan varrella, miten käsitellä tätä viruksen ongelmaa. Lisäksi te eurooppalaiset tiedätte sen hyvin, se on alkanut mutatoitua ja näyttää siltä, ​​että se vahvistuu kokeilemiemme puolustusmekanismien edessä, joten vaikka numeroiden perusteella onkin hyvin helppo arvostella, on hyvin vaikeaa hallita pandemia-aikana.

Ja kuten presidentti äskettäin sanoi, ja kuten sanoin hiljattain eräälle eurooppalaiselle johtajalle: Meksikolla on presidentti, sellainen jonka meksikolaiset ansaitsevat, aion tunnustaa teille jotain muutakin, jota en pitänyt tarkoituksenmukaisena sanoa, mutta presidenttiä kuultuani uskon, että mitä minun pitää se sanoa:

Meksikolla on ensimmäinen rehellinen presidentti moniin vuosiin, ensimmäinen kunnollinen presidentti moniin vuosiin, ja kun kuulen hänen puhuvan kuten hän puhuu, kuuntelen häntä, näen hänen toimivan niin kuin hän toimii, varmistun siitä joka päivä enemmän.

Olen osa sukupolvea, joka omaksui politiikan ja, kuten rakas ystäväni, lämminsydäminen ystäväni ja opettajani, Pepe Mújica [Uruguayn entinen presidentti] sanoo: ’Ajattele, jos haluat tehdä politiikkaa, omistautua jollekin muulle, perusta yritys, perusta kauppa… Jos haluat ansaita rahaa, omista itsesi jollekin muulle, perusta kauppa, perusta yritys; mutta jos haluat tehdä politiikkaa, unohda raha kokonaan.’ Ja minä uskon siihen, kuten Andrés Manuelkin uskoo.

Ja totuus on, että me pidämme vastenmielisenä sen näkemistä, miten median valta suojelee vaikutusvaltaisia tahoja, jotka tekevät häpeällisiä liiketoimiaan niiden kanssa, joilla kulloinkin on valta. En ole täällä hyväksyäkseni mitään sellaista.”

 

Lähde: Andrés Manuel López Obradorin virallinen sivusto