Pääkaupunki Ciudad de Méxicon kaupunginjohtajana 2018–2023 toimineesta energiatekniikan tohtorista Claudia Sheinbaum Pardosta tulee Meksikon ja koko Pohjois-Amerikan ensimmäinen naispresidentti. Sunnuntaina 2.6. käydyissä vaaleissa Morena-puolueen vasemmistopoliitikko sai murskaavat kannatuslukemat. Kansallisen uudistusliikkeen (Movimiento de Regeneración Nacional – Morena), Vihreän puolueen (Partido Verde Ecologista de México – PVEM) ja Työn puolueen (Partido del Trabajo – PT) yhteisrintaman Sigamos Haciendo Historia ehdokas Sheinbaum keräsi Kansallisen vaali-instituutin (Instituto Nacional Electoral – INE) torstaina julkistamien virallisten tulosten mukaan kaikkiaan reilun 35,9 miljoonan äänipotin, joka on lajissaan uusi ennätys. 59,75 prosentin kannatus tarkoittaa runsaan 6,5 prosenttiyksikön ja 5,8 miljoonan äänen parannusta verrattuna presidenttinä niin sanotun neljännen muutoskauden (Cuarta Transformación) aloittaneen Andrés Manuel López Obradorin vaalitulokseen 1.7.2018. Tuolloin 30,1 miljoonaa ääntä merkitsi 53,2 prosentin ääniosuutta. Piirikohtainen tarkastuslaskenta lisäsi 61-vuotiaan Sheinbaumin alkuperäistä äänimäärä vielä 2,7 miljoonalla. Äänestysvilkkaus rikkoi 61 prosentin rajapyykin.

Erillään vielä vuoden 2018 vaaleihin osallistuneet Kansallinen toimintapuolue (Partido Acción Nacional – PAN) ja vanha valtapuolue PRI (Partido Revolucionario Institucional) eli Institutionaalinen vallankumouspuolue saivat 2018 kerättyä noin 21,9 miljoonan kansalaisen tuen. Kuitenkin näissä vaaleissa PRIAN-rintaman ja puoluekartalta katoavan PRD-puolueen (Partido de la Revolución Democrática) yhteisen vaaliliiton Fuerza y Corazón por México ehdokas Xóchitl Gálvez Ruiz ylsi ainoastaan 16,5 miljoonaan ääneen, mikä tarkoitti 27,45 prosentin ääniosuutta. Gallupkannatus muuttui näissä vaaleissa varsin odotetuksi lopputulokseksi. Kansalaisliikkeen (Movimiento Ciudadano – MC) Jorge Álvarez Máynez sai puolelleen yli 6,2 miljoonaa äänestäjää eli 10,3 prosenttia. Kaikkiaan ääniä annettiin lähes tarkalleen 60 miljoonaa ja niistä hyväksi luettiin 58,6 miljoonaa.

Claudia Sheinbaum voitti 32 osavaltiosta 31, sillä vain Aguascalientesin väki antoi voiton oikeiston ehdokkaalle. Oaxacassa naispresidentin kannatus ylsi jopa 76,4 prosenttiin ja Tabascossa 80,5 prosenttiin. Morena vei niin ikään nimiinsä 277 vaalipiiriä ja oppositio loput 23. Tulokset rakentuivat usean päivän ajan alustavien vaalitulosten ohjelmaan (Programa de Resultados Electorales Preliminares – PREP) ja pikalaskentaan (Conteo Rápido). Keskiviikkona käynnistyneet vaalipiirikohtaiset viralliset äänilaskelmat (Computos Distritales) valmistuivat nopeasti presidentinvaalin osalta. Kokonaisuudessaan ne saatiin päätökseen lauantaihin 8.6. mennessä. Vaalipakettien tarkastamisen ja summaamisen jälkeen ääniä voidaan myös tarpeen mukaan laskea kokonaan uudelleen avaamalla kertaalleen suljetut vaalipaketit. Morena on valmis laskemaan uudelleen kaikki äänet hälventääkseen kaikkien opposition syytösten varsin fiktiiviset perusteet. Eniten epäselvyyksiä on havaittu Jaliscon osavaltion kuvernöörinvaalissa, jonka lopullinen kohtalo ratkottaneen vaalituomioistuimessa (Tribunal Electoral del Poder Judicial de la Federación – TEPJF).

Latinaisen historian suurimmalla poliittisella liikkeellä Morenalla ei myöskään mennyt huonosti parlamentin ala- ja ylähuoneen vaaleissa. Kongressiedustajia se sai läpi suoralla vaalivoitolla 248 eli 46 enemmän kuin 2021. Vihreiden kannatus kasvoi 75 edustajaan (+ 34) ja PT:n 50 (+ 17) lainsäätäjään. Näin ollen kuuluissa C-suunnitelma (Plan C) toteutuu: Morena liittolaisineen yltää perustuslain muuttamiseen vaadittavaan kahden kolmasosan enemmistöön. 373 kongressiedustajan yhteisrintama voi jatkossa uudistaa muun muassa huonosti toimivan oikeuslaitoksen sekä viedä maaliin presidentti López Obradorin 5.2. julkistamat 20 perustuslakiuudistusta. Vastaavasti PAN:in vuoden 2021 111 edustajaa ovat jatkossa 68 (- 43) ja PRI:n 70 vain 33 (- 37). MC sai läpi 24 edustajaa ja PRD yhden. Kaikkiaan edustajanhuoneessa on 500 lainsäätäjää.

Senaatissa suunta oli varsin samankaltainen: kansa näytti vihreää valoa valtion ja yhteiskunnan uudistamiselle ja tuomitsi korruptionkatkuiset vihaa tihkuvat yritykset boikotoida muutostyötä. Morena sai 60 senaattoria, PVEM 14 ja PT 9, mikä tarkoittaa 83 edustajan vankkumatonta vasemmistorintamaa. Kahden kolmasosan enemmistö on vaaliteknisesti varsin vaikea saavuttaa, sillä se vaatii 84 senaattoria. Tähän kuitenkin yllettäneen yhden tai useamman muiden puolueiden jäsenen kesken neuvottelemalla. PAN (22) ja PRI (17) saivat yhteensä 39 edustajaa. MC täydentää senaatin 128 edustajan paletin neljällä senaattorillaan, sillä myös PRD on saamassa läpi kaksi senaattoria, jos ja kun sitä ei alhaisen äänimäärän vuoksi pyyhitä pois puoluerekisteristä. Kongressin paikkalaskelmat eivät ole vielä täysin lopullisia, sillä ne elävät vielä mahdollisesti suhteellisten puolueisuuksien ja niiden mukaan laskettavien edustajien (representantes plurinominales) osalta. Opposition tappio tällä rintamalla on jo kuitenkin nyt yllättävän suuri.

Itse pidin Plan C:tä vaalien vaikeimmin saavutettavina tavoitteena, mutta kansan tahto ei tunne rajoja eikä tietoisuus alistu medioiden manipulaatioyrityksille. Suuret mediatalot ovat opposition ja sitä tukeneiden yrittäjien ohella vaalien suurimmat häviäjät. Näissä vaaleissa nähtiin, ettei oligarkia enää päätä kansan puolesta ja että jokaisen kansalaisen ääni on yhtä arvokas. Oppositiolla sen sijaan on ollut vaikeuksia hyväksyä historian demokraattisimpien vaalien tulokset saatikka ymmärtää niiden taustalta löytyviä tekijöitä.

 

75 prosenttia osavaltioista on viininpunaisia

 

Huonosti Jatkakaamme historian tekemistä -vaaliliitolla (Sigamos Haciendo Historia) ei myöskään mennyt nyt käydyissä osavaltiotason vaaleissa. Se voitti kaikkiaan seitsemän yhdeksästä kuvernöörin pestistä. Pääkaupunki Ciudad de Méxicossa voiton saavutti Iztapalapan entinen kunnanjohtaja, aktivisti ja ekonomisti, Clara Brugada Molina, joka vei vaalit nimiinsä yli 700 000 äänen ja noin 13,1 prosentin turvin. Jaliscossa Kansalaisliikkeen (MC) Pablo Lemus Navarro on voittamassa vaalit viiden prosentin erolla ja jatkamassa puolueen paikallistasolla 2018 alkanutta valtakautta, mutta vielä sikäläisten vaalien epäselvyydet tulee selvittää, mikä saattaa tarkoittaa kaikkien äänien uudelleen laskemista. PAN sen sijaan on säilyttämässä itsellään maan konservatiivisimman ja vaarallisimman osavaltion Guanajuaton Libia García Muñoz Ledon vaalivoitolla, joka oli 10,5 prosentin luokkaa.

Tabascon osavaltiossa Javier May Rodríguez jyräsi voittoon yli 80,5 prosentin ääniosuudella. 79,2 prosenttiin ylsi myös Chiapasin tuleva johtaja Óscar Eduardo Ramírez. Viininpunaisia värejä kantava Morena voitti myös ensimmäistä kertaa konservatiivien kehdon eli Yucatánin osavaltion kuvernöörin viran. Maan kaakkoiskärjessä Joaquín “Huacho” Díaz Mena on saanut yli puolet kaikista annetuista äänistä. Niin ikään voitot kirjattiin vasemmistolaiselle kansanliikkeelle maan keskiosan Morelosissa ja Pueblassa, joissa uusiksi ylimmän paikallisen toimeenpanovallan käyttäjiksi nousevat Margarita González Saravia ja Alejandro Armenta Mier. Väkirikkaan Veracruzin uudeksi johtohahmoksi valittiin energiaministerinä kunnostautunut Rocío Nahle García, joka voitti vaalit ahkerasta mustamaalaamisesta huolimatta noin 27 prosentin marginaalilla. Näiden vaalien jälkeen Morenalla hallitsee liittolaisineen kolmessa neljäosassa maata, sen vastuulla on 23 osavaltiota ja lisäksi PVEM hallinnoi San Luis Potosíssa. PAN on yhä suurin poliittinen voima neljässä osavaltiossa, MC kahdessa ja PRI niin ikään kahdessa liittovaltion osassa.

Morena vahvisti asemiaan myös kuntatasolla ja otti haltuunsa osavaltiotason kongressit, yhteensä 27. Coahuilassa kyseiset vaalit käytiin jo 2023 ja ne voitti oppositio. Vain Aguascalientesissa, Chihuahuassa, Guanajuatossa ja Nuevo Leónissa Morena ei ollut suurin puolue. Esimerkiksi maan väkiluvultaan suurimman Estado de Méxicon osavaltiossa Morena voitti 87 kuntaa 125:sta, valloitti kongressin ja saavutti yli viisi miljoonaa ääntä naispresidentti Sheinbaumille. Pääkaupungissa Brugada sai noin 400 000 ääntä enemmän kuin Sheinbaum 2018 voittaessaan vaalit. Uusi vasemmisto ja Morena valloittivat 26 kaikkiaan 33 pelissä olleesta kongressiedustajan enemmistöpaikasta ja voitti luvuin 11/16 pääkaupungin kunnanjohtajien (alcaldías) vaalit. Vasemmiston voitto vaaleissa oli vieläkin suurempi kuin 2018. Kansa on puhunut: muutostyö voi jatkua. Claudia Sheinbaumin presidenttikausi alkaa 1.10. Hänen tiedemiehestään ja finanssiriskien arvioimisen parissa työskentelevästä puolisosta Jesús María Tarriba Ungerista tulee historiallisesti ”ensimmäinen herrasmies” (primer caballero).

 

 

Riemua ja reilua politiikkaa

 

Claudia Sheinbaum Pardo on saanut onnitteluja muun muassa Kanadan ja Ranskan pääministereiltä sekä Yhdysvaltojen ja lukuisien Latinalaisen Amerikan maiden johtajilta. Onnitteluja on satanut lisäksi Kiinasta, Intiasta, arabimailta, Afrikasta ja Euroopasta. Myös Euroopan komission ja Amerikan valtioiden järjestö OEA-OAS sekä monet muut kansainväliset tahot ovat yhtyneet onnitteluihin. Kansainväliset tarkkailijat ovat korostaneet vaalien demokraattista luonnetta. Osana Pueblan ryhmän tarkkailijoita myös Bolivian ja Argentiinan entiset presidentit Evo Morales Ayma ja Alberto Fernández osallistuivat vaalien valvontaa.

Evo onnitteli vaalien voittajia tähän tapaan:

– Olemme onnellisia ja arvostamme kollegoidemme Claudia Sheinbaumin ja Clara Brugadan, Meksikon 2024 vaalien voittajien, johtajuutta.

– Heidän voittonsa on kansojen ja Latinalaisen Amerikan voitto. Se vahvistaa vakaumuksemme: vallankumouksellisella on moraalinen velvollisuus olla feministi taistellakseen todella yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon puolesta sekä taatakseen ihmisarvoisen identiteetin.

Brasilian presidentti Luiz Inácio Lula da Silva riemuitsi vaalivoitosta ja lupasi syventää maiden keskinäistä yhteistyötä:

– Olen erittäin iloinen Claudia Sheinbaumin voitosta edistyksellisenä naisena Meksikon presidentin vaalissa, se on voitto demokratialle, ja myös suurenmoiselle kumppanilleni Andrés Manuel López Obradorille, joka on luonut poikkeuksellisen hallituksen. Aion matkustaa Meksikoon tänä vuonna vahvistaaksemme taloussuhteitamme. Olemme kaksi suurinta taloutta Latinalaisessa Amerikassa ja voimme lisätä liike-elämän virtoja molempien maiden yrittäjien välillä.

Kolumbian presidentti Gustavo Petro Urrego kutsui niin ikään koko kansan Claudiaa ystäväkseen:

– Meksiko valitsi edistyksellisen poliitikon historiansa ensimmäiseksi naispresidentiksi. Se on voitto Meksikon kansalle ja heidän demokratialleen.

– Onnittelut ystävälleni Claudia Sheinbaumille, yhdessä tulemme tekemään töitä nähdäksemme Latinalaisen Amerikan yhtenäisenä ja alati kehittyvänä.

Sheinbaum puhui kahdesti maanantaina aamuyöllä tulosten varmistuttua, ensin lyhyessä televisioidussa puheessa:

– Tämä on Meksikon kansan tunnustus historiallemme, hallituksen tuloksille, vakaumuksellemme ja tahdollemme. Mutta ennen kaikkea se on meksikolaisten tunnustus kansalliselle projektillemme.

– Kuten olen sanonut muissa yhteyksissä, en saavu yksin, me kaikki saavumme. Saavun sankarittarien kanssa, jotka antoivat meille kotimaamme, isoäitiemme, äitiemme, tyttäriemme ja lastenlastemme kanssa.

– Koemme Meksikon moniarvoiseksi, monimuotoiseksi ja demokraattiseksi maaksi. Tiedämme, että erimielisyys kuuluu demokratiaan. Ja vaikka suurin osa ihmisistä tukee projektiamme, meidän velvollisuutemme on ja tulee aina olemaan huolehtia poikkeuksetta jokaisesta meksikolaisesta. Vaikka monet meksikolaiset miehet ja naiset eivät ole täysin samaa mieltä hankkeestamme, meidän on kuljettava kohti rauhaa ja harmoniaa rakentaaksemme oikeudenmukaisemman ja vauraamman Meksikon.

– Kunnioitamme myös poliittista, sosiaalista, kulttuurista ja uskonnollista monimuotoisuutta sekä sukupuolista ja seksuaalista moninaisuutta. Tulemme aina jatkossakin jatkamaan taistelua kaikenlaista syrjintää vastaan.

– Hallituksemme on oleva rehellinen, vaikutusvallan ja korruption väärinkäytöksistä ja rankaisemattomuudesta vapaa. Siitä tulee hallitus, joka noudattaa tasavaltalaista sen omiin toimiin kohdistuvaa säästöpolitiikkaa, talouselämän ja verotuksen kehystavoitteita ja kunnioittaa Meksikon keskuspankin autonomiaa.

– Säilytämme pakollisen jaon taloudellisen ja poliittisen vallan välillä. Puolustamme ja tulemme aina työskentelemään Meksikon ja kansakunnan korkeimman edun puolesta.

– Voitte olla varmoja, me tulemme olemaan historiamme ja Meksikon anteliaan ja mahtavan kansan vaatimuksien tasolla.

Tämän jälkeen matka jatkui Zócalon torille, jossa Claudia voittoa juhlineille kansalaisille aamuyöllä yhden aikaan.

– Lupaan, etten tule pettämään teitä.

– Sitoudun viemään Meksikon rauhan, turvallisuuden, demokratian, vapauksien, tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden tielle.

– Tämä Meksikon kansan voitto on tietoisuuksien vallankumouksen voitto ja kansamme tunnustus mandaatille jatkaa ja viedä eteenpäin neljäs muutosaalto.

– Minulle on selvää, että vastuu on valtava, mutta kun löytyy vakaumusta ja rakkautta kansaa kohtaan, kaiken saavuttaminen on mahdollista.

López Obrador julkisti perjantaina osan onnitteluviestistään, missä hän toteaa:

– Vaikka ajattelen samoin kuin sinä vallan olevan nöyryyttä, olen rehellisesti sanottuna erittäin ylpeä. Olet parasta, mitä maallemme on näinä aikoina tapahtunut. Ei ole epäilystäkään siitä, että Meksiko ja sen kansa ovat siunattuja.

Vallanvaihdon valmistelut käynnistyvät maanantaina 10.6., kun istuva ja tuleva presidentti tapaavat toisensa. Sadan askeleen ja 381 sivun hallitusohjelmaan voi tutustua täältä.

 

Ensimmäinen televisioitu puhe vasta valittuna presidenttinä.

 

Zócalon torin voitontunnelmia.

 

Lähteet: INE, IECM, Punto de Referencia, La Jornada, BBC News Mundo, El País, Plaza de Armas, Informador, etc.

 

P.S. Osallistuin näihin vaaleihin Morenan alueellisena koordinaattorina (Coordinador Operativo Territorial – COT) Beniton Juárezin (BJ) kunnassa härkätaisteluareenastaan tunnetun Urheilukaupungin (Ciudad de los Deportes) alueella 4427. BJ on kaikkein oikeistovaltaisimpia Ciudad de Méxicon kolkkia, mutta veimme kansanliikkeen sanomaa ovelta ovelle ja koti kodilta useamman kuukauden ajan. Tämän vuoksi en ole pystynyt jatkamaan journalistista työtäni täysipainoisesti.