Meksikosta on kirjoitettu globaalin koronakriisin olosuhteissa arveluttavia artikkeleita, jotka perustuvat epäluotettaviin ja yksipuolisiin lähteisiin. Esimerkiksi Iltalehti kirjoitti yhdysvaltalaisen huonomaineisen BuzzFeed Newsin artikkeliin lähes täysin perustuvan jutun, jossa pyrittiin kritisoimaan Meksikon valmistautumista koronavirukseen sekä spekuloitiin presidentti Andrés Manuel López Obradorin humanitäärisistä syistä vastaanottamaa kirjettä ja minuutin kestänyttä tapaamista Joaquín “El Chapo” Guzmán Loeran 92-vuotiaan äidin kanssa, joka haluaa tavata Yhdysvalloissa vangitun poikansa ennen kuolemaansa. Vastasin tähän loukkaavaan ja perusteettomaan huonon journalismin esimerkkiin kirjoittamalla vastineen jutun tehneelle toimittajalle. Myös muun muassa Helsingin Sanomat on vihjaillut kansainvälisissä katsauksissaan, ettei Meksiko olisi ottanut koronakriisiä vakavasti.

Todellisuus on kuitenkin toinen. Maailman terveysjärjestö (WHO) ja sen asiantuntijat ovat kiitelleet Meksikoa sen oikea-aikaisesta valmistautumisesta pandemiaan. Terveysjärjestön mukaan Meksiko aloitti ensimmäisenä Kiinan ulkopuolella valmistautumisen tulevaan virustautiin. Jo joulukuun 2019 lopussa kansallinen laajan epidemiologisen valvonnan järjestelmä havaitsi uuden viruksen olemassaolon. Sen jälkeen valmistautuminen aloitettiin välittömästi tammikuun alussa.

Koulut menivät kiinni 23.3., mutta päätös niiden sulkemisesta tehtiin jo siinä vaiheessa maaliskuun puolivälissä, kun Meksikossa oli vasta satakunta koronavirustartuntaa. Sen sijaan Italia teki kyseisen päätöksen, kun se oli rekisteröinyt kaksi tuhatta tartuntaa ja Espanja, kun sillä oli käsissään tuhat tartuntaa. 23.3. alkoivat laajemmin myös toimet sosiaalisen turvavälin luomiseksi. 30.3., kun maa oli siirtynyt ensimmäisestä vain tuontitapauksia sisältäneistä tartunnoista kakkosvaiheeseen, jossa tartuntoja alkoi esiintyä jo maan sisällä, julistettiin kansallinen hätätila, työntekijöitä pyydettiin jäämään kotiin ja ravintoloille sallittiin vain ruuan ulosmyynti. Vaikka päivämäärät saattavat tuntua myöhäisiltä Eurooppaan ja Suomeen verrattuna, niin todellisuudessa ne tapahtuivat pandemian aikajanalla sitä ennen, sillä pandemian leviäminen on täällä noin kuukauden Italiaa ja Espanjaa myöhäisempää ja ainakin kaksi viikkoa Yhdysvaltoja jäljessä. Valitettavasti kansainvälinen journalismi, jolta tulee koronan olosuhteissa odottaa entistä suurempaa vastuulllisuutta, ei ole osannut ymmärtää, ettei pandemia etene kaikkialla samaan tahtiin.

Alusta alkaen päävastuu pandemian hoidosta on annettu terveysministeriön viranomaisille, erityisesti epidemiologeille ja muille tutkijoille. Meksikon hallitus ja sen johtava poliitikko, presidentti, on painottanut, että terveydellä ei tule politikoida, vaan siihen on vastattava lääketieteen asiantuntimuksella. Tiedotus on ollut päivittäistä, avointa ja kattavaa. Tautitapauksia on tätä kirjoitettaessa noin neljä tuhatta, joka tarkoittaa että asukaslukuun suhteutettuna Meksiko kuuluu kymmenen vähiten tartuntoja asukaslukuun suhteutettuna omaavien maiden joukkoon. Täällä kriisin kolmas ja kriittisin vaihe on vasta edessä ja sitä varten on valmistauduttu hyvin monella tasolla, kuten pyytämällä armeija mukaan pandemiatalkoisiin, parantamalla sairaaloiden kapasiteettia sekä rekrytoimalla lisää henkilökuntaa tehohoitoon. Tällä viikolla Meksikoon saapui myös kaksi ensimmäistä suojavarustein varusteltua lentokonetta suoraan Kiinasta.

Suomessa suojavarusteiden osto Kiinasta ei mennyt nappiin, kuten olemme saaneet huomata, ja tästä johtuen myös Huoltovarmuuskeskuksen johtaja erosi. Suomen mallilla osto tehtiin pikavauhtia hosumalla, ilman riittäviä taustaselvityksiä, ilman kansainvälistä koordinointiapua, ilman suoraa yhteyttä Kiinan hallitukseen ja ilman tarvittavaa ostettujen tarvikkeiden laadun tarkistusta. Sen sijaan Meksiko valmisteli ostoa noin kuutisen viikkoa. Se sai välitysapua YK:ltä ja oli suoraan yhteydessä Kiinan viranomaisiin. Se myös käytti koko ulkoministeriön osaamista ja verkostoitumista varmistaakseen ostopäätöksen onnistumisen. Hankittujen miljoonien varusteiden, kuten kasvosuojusten, laatu ja standardisointi vahvistettiin sekä Kiinan että Yhdysvaltain että Meksikon omien viranomaisten kanssa. Meksiko avasi myös pysyvän ilmasillan Kiinaan, jotta tavarakuljetukset voivat pandemian epävakaissa olosuhteissa jatkua keskeytyksettä. Niin, ja lensivätpä myös ulkoministeriön edustajat itsekin Kiinaan.

Perjantaina 10.4. Meksikon presidentti López Obrador puhui suoraan Kiinan presidentin Xi Jinpingin kanssa ja kiitti häntä hyvästä yhteistyöstä. Kiina valikoitui toimittajaksi sen takia, koska sieltä saadaan tällä hetkellä parhaiten laadukkaita terveysalan tuotteita. Meksiko on itsekin maailman kahdeksanneksi suurin terveysalan vientimaa, joten sieltä toimitettiin Kiinaan suojavarusteita vielä helmikuussa. Nyt kun osat olivat vaihtuneet, yhteistyö toimi edelleen kummankin maan eduksi. Seuraavassa vaiheessa tarkoitus on hankkia myös hengityskoneita sekä Kiinasta että Yhdysvalloista.

Kuten tämä esimerkki osoittaa, ennakkoluulot, pandemian infosodan ulottuvuudet ja tietämättömyys eivät pue kansainvälistä lehdistöä. Se nostaa esille yksittäisiä tapauksia, mutta ei selvitä niiden taustoja lukijoilleen. Kaikki maailman maat ovat kuitenkin koronan keskellä haavoittuvia, sillä ne ovat jonkin aivan uuden edessä. Siksi myös ajatteluamme olisi syytä uudistaa eikä sen pidä kulkea totutun geopolitiikan tai jopa vanhanaikaisen siirtomaa-ajattelun latuja. Valtioiden on yhdistettävä voimavaransa ja oltava valmiita oppimaan toinen toisiltaan. Jos ihmiset pystyvät solidaarisuuteen vaikeissa oloissa ei valtioilta tai tiedotusvälineiltä tule odottaa yhtään vähempää. Yhdessä olemme enemmän ja sen koronakriisi osoittaa todeksi.

Meksikon suurlähetystöt keräävät kaikissa maissa päivittäistä koronakatsausta, jossa käydään läpi kaikki kyseisen kohdemaan toimet koronaviruksen leviämisen torjumiseksi. Kukin lähetystö toimittaa ulkoministeriöön tietopaketteja, joita käytetään aktiivisesti tilanteen seuraamiseksi kussakin maassa. Tämä on myös varsin suora ja toimiva tapa oppia siitä, mitä erilaiset maat tekevät pandemiaa lievittääkseen. Voin vain toivoa, että Suomenkin ulkoministeriöllä on käytössään samansuuntainen käytäntö. Meksikolla on aika puolellaan, koska virus rantautui sen alueelle vasta niin sanotun kolmannen aallon myötä. Ensinhän virus levisi Aasiassa, sitten Euroopassa ja vasta sen jälkeen Amerikassa. Aika on puolellamme ja jotta sitä ei hukata, on syytä oppia muiden maiden koronakokemuksista. Sama resepti sopii tietysti kaikille muillekin maille.