Meksikon hallitus on tehnyt uroteon, joka näkyy sosiaalisten ohjelmien avustuksien nelinkertaistumisena. Yksi neljännen vallankumousaallon (Cuarta Transformación) iskulauseista on ollut “kaikkien hyväksi, ensin köyhät” (por el bien de todos, primero los pobres). Sanat on viety tekojen tasolle.

Kuusivuotisen Andrés Manuel López Obradorin presidenttikauden aikana hallitus yltää noin 1 640,5 miljardin peson tai 87,9 miljardin euron tasolle pelkästään, mitä tulee kolmeen ohjelmaan eli kansaneläkkeisiin, vammaissavustuksiin ja yksinhuoltajaäitien tukeen. Tämä summa vastaa 6,9 prosenttia vuosittaisesta bruttokansantuotteesta, joka on 24,9 biljoonan peson luokkaa.

Hyvinvoinnista (Secretaría de Bienestar) eli sosiaaliohjelmista vastaava Ariadna Montiel Reyes antoi viime perjantaiaamun tiedotustilaisuudessa (mañanera tai Conferencia de Prensa Matutina) tarkkoja tietoja siitä, miten köyhyydenvastainen taistelu on edennyt kolmen väestöryhmän osalta, joiden piirissä tuensaajien määrä on nykyisin lähes tarkalleen 14 miljoonan kansalaisen verran.

Kaikki avustukset on maksettu lokakuusta lähtien suoraan kunkin henkilön pankkitileille eikä käteismaksuja ole tarvinnut suorittaa enää edes syrjäseuduilla, sillä julkisen pankin (Banco del Bienestar) hellät lonkerot yltävät jo laajan maan joka kolkkaan lähes 2 500 toiminnassa olevan uuden pankkikonttorin avulla.

Kun hallitus aloitti työsarkansa 2019 näiden avustusohjelmien kokonaisbudjetti vuositasolla oli vain 7,4 miljardia euroa tai 138 miljardia pesoa. Nyt tukiin panostetaan 2024 jo 526,8 miljardia pesoa tai 28,2 miljardia euroa. Tämä tarkoittaa vuositason budjetin kasvaneen 3,8 kertaa suuremmaksi eli lähes nelinkertaistuneen.

Vuoden 2023 loppupuolen tietojen mukaan reilut 11,8 miljoonaa 65 vuoden rajapyykin ylittänyttä kansalaista saa valtiollista eläketuloa (Pensión para el Bienestar de las Personas Adultas Mayores), joka ei vaikuta heidän muihin mahdollisiin eläkkeisiinsä. Vuoden 2023 budjetti tälle ohjelmalle kasvaa 339,3 miljardista pesosta tulevan vuoden 465 miljardiin pesoon. Euroissa korotus on sellaiset 6,7 miljardia.

Aiemmilla hallituskausilla eläkettä sai harvempi kansalainen ja sen taso oli ensin tuhannen ja sitten 1 160 peson tasolla. Summa maksettiin kuudesti vuodessa. Summa tuplattiin heti hallituskauden alussa ja tammikuusta 2024 lähtien kukin eläkeikäinen vastaanottaa joka toinen kuukausi 6 000 pesoa tai noin 321 euroa. Tuki nousee 25 prosentilla edellisvuodesta. Koska elinkustannukset ovat keskimäärin nelinkertaisesti pienempiä kuin Suomessa, vastaa tämä tukisumma hyvinkin 1 200 euron tasoa. Kuukausitasolla puhutaan siis noin 600 euroa vastaavasta verottomasta tukisummasta.

Toisin vertailtuna vuosien 2013 ja 2018 välisellä edeltävällä presidenttikaudella eläkeavustusten budjetti oli 211,9 miljardia pesoa tai 11,3 miljardia euroa. Nykyisellään pelkästään näiden tukien budjetti on melkein seitsemänkertainen ja yltää 2019–2024 yli 1 440,1 miljardiin pesoon tai 77,1 miljardiin euroon. Presidentti López Obrador on kansaneläkkeiden isä, sillä hän aloitti kyseiset avustukset (Pensión Alimentaria para los Adultos Mayores de Setenta Años) vuonna 2001 ollessaan silloisen Distrito Federalin (nykyinen Ciudad de México) kaupunginjohtajana (Jefe de Gobierno).

Vammaisten avustusohjelman (Pensión para el Bienestar de las Personas con Discapacidad) piirissä puolestaan on nykyisin yli 1,4 miljoonaa tuensaajaa. Ohjelma on universaali kaikille ikäluokille eläkeikään asti kahdessa kolmasosassa maata, kaikkiaan 22 osavaltiossa. Opposition hallinnoima kolmasosa taas ei ole halunnut allekirjoittaa liittovaltion ja osavaltion välistä yhteistyösopimusta. Kyseiset avustukset perustettiin sen jälkeen, kun nykyinen hallitus astui valtaan 1.12.2018. Nykyisin valtio investoi näihin avustuksiin vuosittain 26,6 miljardia pesoa tai noin 1,4 miljardia euroa ja osavaltiotkin toiset lähes neljä miljardia pesoa tai 214,2 miljoonaa euroa. Työssäkäyvien yksinhuoltajaäitien tukiohjelma (Programa de Apoyo para el Bienestar de Niñas y Niños, Hijos de Madres Trabajadoras) auttaa sekin yli 291 000 alle 3-vuotiasta lasta.

Meksikossa operoi myös iso joukko maataloutta tukevia ohjelmia kuten metsien istutusohjelma (Sembrando Vida) ja oppisopimuskoulutusohjelma (Jóvenes Construyendo el Futuro) sekä erinäisiä opiskelijoita tukevia stipendejä. Muun muassa kaikki toisen asteen opiskelijat saavat universaalin opintorahan. 15 erilaisen avustusohjelman yhteen laskettu sijoitus hyvinvointiin vuoden 2024 budjetissa on noin 727,9 miljardia pesoa eli kutakuinkin 39 miljardia euroa, mikä edustaa noin 8 prosenttia kaikkiaan 9 066 miljardin peson eli 485,6 miljardin euron valtion budjetista.

 

 

Lähteet: Conferencia de Prensa Matutina, La Jornada, etc.