Vuosi sitten diktatuurin syövereihin sortunut Peru vapautti 6.12. 25 vuoden tuomiota rikoksista ihmisyyttä vastaan istuneen vuosina 1990–2000 Andien maan presidenttinä toimineen Alberto Fujimorin. Näin 7.12.2022 vallan anastanut Dina Boluarte Zegarra juhli ensimmäistään vuottaan vallassa. Fujimori oli ehtinyt istua vankilassa vasta reilut 15 vuotta. Boluarte maksoi samalla kiitollisuudenvelkojaan Fujimorin dynastialle, joka on tunnettu myös korruptiosta ja rahanpesusta.

Fujimorin poika Kenji toimi kansanedustajana 2011–2018. Hän sai potkut kongressista lahjonnan ja vaikutusvallan väärinkäytön vuoksi 2018. Jo 2013 hänen yrityksensä varastotiloista Callaon satamasta löydettiin 100 kiloa kokaiinia. Kenjivideos-tapauksena tunnettu lahjontaskandaali toi oikeistopoliitikolle myös neljän vuoden ja kuuden kuukauden vankilatuomion marraskuussa 2022. Hän valitti tuomiosta ja elää yhä vapaana. Sisko Keiko Fujimori, Fuerza Popularin puoluejohtaja ja kolmesti presidenttikisan toisella kierroksella hävinnyt ehdokas, istui telkien takana lokakuusta 2018 marraskuuhun 2019 ja uudestaan tammikuusta toukokuuhun 2020 Odebrecht-yrityksen lahjontaskandaaliin (Operación Lava JatoCaso Cócteles) liittyvistä vaalirahoituksen epäselvyyksistä johtuen. Veljensä tavoin Keikon tulee käydä oikeusviranomaisten luona kerran kuussa eikä hän voi toukokuun 2023 lopussa annetun tuomion mukaan lähteä Perusta toiseen maahaan 36 kuukauden ajanjakson aikana. Kaikkiaan rikostutkinta järjestäytyneestä rikollisuudesta ja rahanpesusta on koskenut 41 Fuerza Popularin jäsentä.

Viimeksi Fujimori vapautettiin jouluna 2017 silloisen presidentin Pedro Pablo Kuczynskin toimesta “humanitäärisiin syihin” vedoten, mikä oli hänen hallituksensa lopun alku. Tuolloin 13 kuukautta kestänyt armahdus on jälleen saatettu lainvoimaiseksi. Kansallinen vankeuslaitos (Instituto Nacional Penitenciario – INPE) totesi sisäisten käytäntöjen täyttyneen ja perustuslakituomioistuin (Tribunal Constitucional) vahvisti vapauttamisen tapahtuvaksi välittömästi. Amerikkojen välinen ihmisoikeustuomioistuin (Corte Interamericana de Derechos Humanos – CIDH) sen sijaan pyysi, ettei vapauttamista tehtäisi uhrien oikeusturvaan ja kansainvälisiin velvollisuuksiin vedoten. Fujimori lastasi autoonsa televisionsa ja lähti vankilasta lastensa saattamana. Syyskuussa 2007 Chilesta Peruun luovutetun Fujimorin olisi tullut istua betoniseinien sisässä vuoteen 2032 asti.

Alun perin entinen diktaattori sai 25 vuoden tuomion Barrios Altosin ja La Cantutan joukkomurhista, jotka pani toimeen Fujimorin käskyttämä salainen sotilasorganisaatio (Grupo Colina). Kuolonuhrien saldo oli 25: Barrios Altosissa kuoli 10 henkeä, mukaan lukien 8-vuotias lapsi, kun taas Enrique Guzmán y Vallen kansallisessa yliopistossa (Universidad Nacional Enrique Guzmán y Valle) – La Cantuta – murhattiin yhdeksän opiskelijaa ja yksi professori. Toisaalta japanilaistaustainen fasistisia taipumuksia omannut Fujimori pakkosterilisoi ainakin 270 000 naista ja 22 000 miestä, etenkin alkuperäiskansojen jäseniä ja köyhimpien väestönosien edustajia. Muistetaanpa hänet myös toimittaja Gustavo Gorritin ja yrittäjä Samuel Dyerin kidnappaustapauksista. Kovakouraisen oikeistopoliitikon uhrit ovatkin osoittaneet mieltään siitä lähtien, kun tieto 85-vuotiaan entisen presidentin ulos laskemisesta alkoi levitä.

Toisaalta Perun korruptiorikoksiin erikoistunut julkinen syyttäjä (Procuraduría Pública Especializada en Delitos de Corrupción del Perú – PPEDC) muistutti, että kielisyövästä, sydämen rytmihäiriöstä, keuhkosairauksista ja verenpainetaudista kärsivä Fujimori on yhä velkaa valtiolle noin 57 miljoonan solin tai 15 miljoonan dollarin verran kolmesta eri korruptiotapauksesta. Maksu ei etene, koska presidentillä ei ole tuloja eikä omaisuutta omissa nimissään. Kaikki raha on siirretty perheelle jo kauan sitten. Tämän velan vuoksi myöskään isä ei voi poistua Perun maaperältä.

Todettakoon vielä, että Boluarten vuosi vallassa toi mukanaan noin 60 kuolonuhria, 1 300 haavoittunutta ja 600 pidätettyä kansalaista. Vuoden verran vallassa pysyneen hallinnon vaiheista voi lukea tarkemmin täältä. Fujimorilaisen oikeiston mielistely vahvistaa osaltaan Boluarten heikon hallinnon asemaa, joka nautti Statistan lokakuussa julkaisemien tietojen mukaan 14 prosentin hyväksynnästä. Helmikuussa 2023 syrjäytetylle presidentille Pedro Castillo Terronesille annettiin 36 kuukauden pituinen poliittisesti motivoitunut ennaltaehkäisevä vankilatuomio ilman oikeudenkäyntiä.

Castillo julkaisi X-verkoston välityksellä viestin 7.12. Perun vallankaappauksen vuosipäivänä:

– Vuosi sitten Peru todisti kidnappausta, josta kärsin rikollisryhmien käsissä, niiden jotka nykyään hallitsevat maatamme korruptoituneesti. He anastivat kansani tahdon otettuaan heidän äänensä, ja kun kansa nousi protestoimaan, heidät teurastettiin. Perun kansa: pitäkäämme toivo elossa, jatkakaamme sinnikkäästi taisteluamme vapauttaaksemme kotimaamme tulevaisuuttamme uhkaavista rikollisista voimista. Täällä ei kukaan luovuta! 🇵🇪✊ Vapaus ja valtaan palautus!

 

Lähteet: Canal Once, TeleSUR, BBC News Mundo, Sin Embargo, etc.