Niin sanottu Sonoran suunnitelma (Plan Sonora) rakentuu ajatukselle muodostaa Meksikoon eräänlainen Kalifornian piilaakson vastine. Toisaalta se on yksi Meksikon vasemmistohallituksen uusiutuvan energiapolitiikan kivijaloista. Vanhan sanonnan mukaan Meksikon kohtalona on ollut olla ”kaukana Jumalasta ja lähellä Yhdysvaltoja”. Koska Pohjois-Amerikan kolmen maan vapaakauppasopimus T-MEC tai USMCA saatiin uusittua, päivitettyä ja tehtyä entistä reilummaksi sen astuessa voimaan heinäkuusta 2020 vastoin synkimpiä ennusteita, ja koska pandemia rikkoi globaalit toimitusketjut, kaukomaille kohdennettavien tehtaiden aikakausi on muuttunut nearshoring-ilmiöksi. Meksikon tapauksessa tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että Yhdysvallat tuo etenkin Kiinaan viedyt tehtaat lähemmäksi rajojaan, Meksikoon, joka on sen suurin kauppakumppani. Pelkästään alkuvuoden 2023 aikana Meksikoon on rantautunut yli 50 uutta investointia yhteensä 13 miljardin dollarin arvosta.

Sonoraan, jossa on Meksikon suurimmat tunnetut jo kansallistetut Bacadéhuachin litiumesiintymät, kuparia ja muita tulevaisuuden teknologioille tärkeitä mineraaleja kuten grafiitti, ollaan synnyttämässä puhtaalla energialla toimivaa elektroniikkateollisuutta, joka toimisi saumattomassa yhteistyössä Arizonan osavaltioon syntyvän vastaavaan akkuihin ja puolijohdannaisiin sekä sähköautoihin erikoistuvan teollisuusklusterin kanssa. Meksikolta löytyy omasta takaa kaikki yhdeksän ”tulevaisuuden mineraalia”, joten ei olekaan lainkaan yllättävää, että Elon Musk ja autoyhtiö Tesla sijoittavat seuraavan suuren tuotantoyksikkönsä Monterreyn metropolialueen Santa Catarinaan Nuevo Leónin osavaltiossa, kuten maaliskuun ensimmäisenä päivänä kerrottiin. Kyseessä on viiden miljardin dollarin sijoitus Teslan modernimpaan autotehtaaseen koko maailmassa. Meksikosta tulee samalla neljäs maa, jossa on Teslan tehdastoimintaa. 60 prosenttia maa-alasta omistetaan ekologiselle ympäristöprojektille ja tästä tuotantoyksiköstä tulee uudenaikaisten vedensäästöteknologioiden edelläkävijä.

Alati hintaansa nostavan litiumin suurin esiintymä on läntisen Sierra Madren vuoristossa Bacadéhuachissa, Sonorassa, jossa on kielenmuotoinen ainakin seitsemän kilometrin pituinen ja 2,5 kilometriä leveä ja 400 metriä syvä saareke, jonka koko pituus yltää mahdollisesti jopa 20 kilometriin. Yksityiset toimijat voivat jatkossa pyrkiä valtionyritys Litio para Méxicon (LitioMX) kumppaniksi sillä ehdolla, että niiden jalostus- ja tuotantotoiminta sijoittuu Sonoran osavaltioon. Uudenlaisen alueellisen yhteistyön hankkeen arvioidaan houkuttelevan 48 miljardin dollarin verran investointeja vuoteen 2030 mennessä. Yhdysvallat on sitoutumassa parhaillaan ensimmäiseen viiden miljardin dollarin sijoituserään.

 

Autiomaan uusiutuvan energian keidas

 

Sonoran osavaltion kuvernööri Alfonso Durazo Montaño esitteli helmikuun alussa Puerto Peñascon aurinkovoimalaa (Central Fotovoltaica Puerto Peñasco) ulkomaiselle lehdistölle, diplomaateille ja kansainvälisten organisaatioiden edustajille, joita oli saapunut reilut 100 henkeä keskelle erämaata. Tieyhteyksiä on parannettu entisestään ja pohjoinen on lähempänä kuin koskaan. Tarjolla oli balettia ja ruokailu Córtesin meren äärellä, mutta vahvin ruoka lautasella oli itse aurinkoenergia. Alttarin autiomaahan oli avautumassa liittovaltion hallituksen, osavaltion päättäjien ja sähkökomission (Comisión Federal de Electricidad – CFE) yhteistyöllä luotu kokonaan valmistuessaan Latinalaisen Amerikan suurimmaksi ja maailman seitsemänneksi suurimmaksi asettuva aurinkopaneelien keidas. Ulkoministeriön drooni lenteli taivaalla kuvaten kennojen koristamaa maisemaa, jossa aletaan tuottamaan puhdasta sähköä toukokuun ensimmäisenä päivänä. Kyseessä on ensimmäinen kahdesta Puerto Peñascon voimalasta, joita tulevat täydentämään neljä muuta Sonoraan suunniteltua aurinkovoimalaa – San Luis Río Colorado, Caborca, Fundición ja Navojoa. Yhteensä nämä viisi voimalaa voisivat tuottaa puhdasta energiaa jopa 10 510 gigawatin verran 2,5 miljoonan kotitalouden tarpeisiin, mikä vastaisi sattumoisin likimain kaikkia Suomen kotitalouksia. Sonorassa on sitä paitsi kuuman ilmanalan vuoksi korkea energiankulutuksen taso, joka voisi hyvin vastata talven mukanaan tuomien lämmityskulujen määrää Suomessa.

2 000 hehtaarin alueelle levittäytyvä aurinkokennojen meri voisi täyttää 315 Azteca-stadiumia (Estadio Azteca) vastaavan pinta-alan. Sillä on kaikkiaan tuhannen megawatin tuotantokapasiteetti ja lisäksi akkuihin voidaan varastoida 192 megawattia. Tämä tarkoittaa 100 miljoonan 10 watin säästölampun samanaikaista sytyttämistä. Ensimmäisessä vaiheessa sähköä toimitetaan kuitenkin vain 64 300 kotitaloudelle tai reilulle 191 000 hengelle. Uudenaikaisimmalla teknologialla varustellun aurinkovoimalan toinen vaihe valmistuu kesäkuuhun 2024 mennessä, mikä lisää kapasiteettia 360 megawatilla. Muut Sonoraan suunnitellut aurinkovoimalat, joita on ainakin neljä kappaletta, on tarkoitus rakentaa kokonaisuudessaan vuoteen 2027 mennessä. Kun Puerto Peñascon kennomeri laajenee, se voi yltää tyydyttämään kaikkiaan 1,6 miljoonan hengen ja 536 000 kotitalouden energiatarpeen. Yhä edelleen laajetessaan alueellisesta aurinkoenergiaprojektista löytyy potentiaalia vastata jo aiemmin mainitun 2,5 miljoonan kotitalouden tarpeisiin. Onkin tärkeää ymmärtää, että Puerto Peñasco on keskeinen osa vielä kunnianhimoisemmasta kokonaisuudesta.

278 000 korkean tehokkuusasteen omaavaa aurinkopaneelia on valjastettu 2 500 säteilynseuranlaitteella. Muuntajakeskuksia on 25. Erinäisiä yhteyskaapeleita on kytketty 1 172 kilometrin verran ja Puerto Peñascon kaupunkiin 25,4 kilometrin päähän kulkeva siirtolinja on rakennettu. 1,4 miljoonan hiilidioksiditonnin päästövähennyksen vuositasolla takaavan voimalan puhtaan energian tuotanto vastaa 270 000 auton liikenteestä poistamista. Ensimmäisen vaiheen rakennustyöt alkoivat maaliskuussa 2022 ja valmista tuli 11 kuukaudessa. Ensimmäisen vaiheen rakennustöihin investoitiin 840 miljoonaa dollaria. Sähkökomission (CFE) ja Sonoran osavaltion yhdessä omistaman voimalan toiseen vaiheeseen sijoitetaan puolestaan 760 miljoonaa dollaria.

 

 

Maailman suurimpiin jatkossa lukeutuvan aurinkoenergian keskuksen lähes 1 200 megawatin tai 1.2 gigawatin kapasiteettiin myöhemmin yltävän Puerto Peñascon ensimmäinen vaihe avattiin presidentti Andrés Manuel López Obradorin johdolla 17.2. Hän korosti sitä, miten nyt avattu uusiutuvan aurinkoenergian aikakausi merkitsee Meksikon tekevän oman osansa saasteiden välttämiseksi ja ympäristöstä huolehtimiseksi. Samalla uusi tuotantolaitos takaa tulevaisuuden teknologioiden ja tehtaiden energiatarpeiden täyttymisen maan luoteiskolkassa. Presidentti kiitti sähköalan työntekijöitä ja ehdotti voimalalle nimeksi Rafael Galván edesmenneen sähkötyöläisten ammattiliiton (Sindicato Único de Trabajadores Electricistas de la República Mexicana – SUTERM) johtajan mukaan. CFE:n johtaja Manuel Bartlett Díaz puolestaan mainitsi 290 kilometrin sähköverkon laajennuksen, joka kytkee Baja Californian osavaltion jakeluverkon lopullisesti osaksi kansallista järjestelmää. Kuvernööri Durazo korosti, ettei autiomaan kennovoimala ole erillinen projekti, sillä se muodostaa osan uudesta alueellisen kehityksen ekosysteemin mallista, joka voidaan toteuttaa myös muissa osavaltioissa.

Megaprojekti ei kuluta vettä eikä tuota jätettä tuotantoprosessissaan. Puerto Peñascon lähettyvillä on kaksi ihmiskunnan yhteiseksi perinnöksi luokiteltua luonnonsuojelualuetta – Reserva de la Biósfera El Pinacate ja Gran Desierto de Altar. Ympäristönormeja noudatetaan, mikä tarkoittaa muun muassa kaikkien kasvi- ja eläinlajien siirtotehtäviä. Ensimmäisen vaiheen rakennuttamisesta on vastannut Seselec-yhtiö. Jo käyttöön otettu 132 megawatin osa aurinkovoimalasta on tosin vain 11 prosenttia siitä tuotantokapasiteetista, joka tullaan saavuttamaan seuraavien 17 kuukauden aikana. Syyskuussa alkavat toisen vaiheen työt pitävät sisällään kolminkertaisen 360 megawatin potentiaalin.

Maailman mittakaavassa aurinkoenergian tuotanto on kymmenkertaistunut viimeisen kymmenen vuoden aikana. Puerto Peñascon aurinkokeidasta suurempi ovat ainakin Kiinan Golmud ja Intian Bhadla ja Pavagada sekä Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien Mohammed bin Rashid Al Maktoum. Vaikka useissa lähteissä puhutaan maailman viidenneksi suurimmasta aurinkovoimalasta, edelle näyttäisivät kiilaavan myös Egyptin Benban ja Kiinan Tengger. Joka tapauksessa kyseessä on varmuudella maailman seitsemänneksi suurin ja Latinalaisen Amerikan tähän mennessä kunnianhimoisin aurinkoenergiahanke, jonka tarkemmat tuotantoluvut tarkentuvat projektin edistymisen myötä.

Meksikon energiaministeriön tietojen mukaan vuoden 2022 lopussa 29 prosenttia energiasta tuotettiin uusiutuvilla vaihtoehdoilla. Meksiko kertoi viime marraskuun Egyptin ilmastokokouksessa nostavansa vuonna 2015 asetetun 22 prosentin päästövähennystavoitteen 35 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Käytännössä tämä tarkoittaa uusiutuvien energiamuotojen tuplaamista kahdeksan vuoden aikana. Etenkin aurinko-, tuuli- ja vesienergiaan sekä maalämpöön tullaan panostamaan. Toisaalta luonnonsuojelualueita (Áreas Naturales Protegidas – ANP) tullaan lisäämään vähintään kahdella miljoonalla hehtaarilla. Tästä osoituksena toimii jo perusteilla oleva Calakmulin arkeologisen alueen, niin kutsutun ”Mayojen New Yorkin”, läheinen viidakkovyöhyke – Gran Calakmul, joka tulee 1,5 miljoonan hehtaarin kokoluokallaan nousemaan Amerikkojen mantereiden toiseksi suurimmaksi suojelualueeksi heti Amazonin sademetsän jälkeen. Toisaalta metsittämistä tehdään Sembrando Vida -ohjelman reilun 1,1 miljoonan hehtaarin alueella vähintään 1,4 miljardin puun voimin. Talkoisiin osallistuu lähestulkoon 450 000 henkeä. Myös liikenteen sähköistäminen ja energiatehokkuuden parantaminen ovat osa näitä päästönvähentämistalkoita, joiden globaaleista tuloksista ihmislajin selviytyminen maapallolla lopulta riippuu. Meksiko pyrkii kantamaan kortensa kekoon vähentämällä hiilidioksidipäästöjään ainakin 52 miljoonalla tonnilla.

 

 

 

Lähteet: Meksikon hallitus, Andrés Manuel López Obradorin virallinen sivusto, Sonoran osavaltion hallinto, CFE, Energiaministeriö, The Eco Experts, La Jornada, La Vanguardia, Energía Hoy, Tribuna Campeche, Forbes, Pie de Página, etc.