El País -lehden Brasilian kirjeenvaihtajan Naiara Galarraga Gortázarin artikkeli avaa sitä maailmankuvaa, joka elää äärioikeistolaisen Jair Bolsonaron kannattajien keskuudessa eteläisen Brasilian vaurailla ja uskonnollisilla kulmakunnilla, joissa maa- ja karjatalous on pääasiallinen elinkeino ja kommunismi suurin kuviteltavissa oleva uhka. Niillä Paranán osavaltion mailla Bolsonaro koetaan ainoaksi vaihtoehdoksi. Tarjoan seuraavaksi käännöksen tästä Etelä-Brasilian mielenmaisemaa kuvaavasta jutusta.

Matkustin vauraalle ja valkoiselle eteläiselle alueelle, jossa sijaitsee kolme niistä viidestä kaupungista, joissa presidentti saavutti parhaan ensimmäisen kierroksen tuloksensa viime sunnuntaina. Noin 80 % näistä konservatiivisista brasilialaisista, jotka elävät maataloussektorista ja polveutuvat saksalaisista, äänesti häntä.

Bolsonaro-ilmiö on antanut rouva Ivette Izabel Krügerille eräänlaisen toisen nuoruuden 60-vuotiaana. Hän on omistautunut asialle, joka merkitsee hänelle isänmaata ja kurinalaisuutta. ”Kun olin pieni, täällä viranomaisia olivat pappi ja opettaja, ja me kunnioitimme heitä. Haluan sen palaavan”, hän selittää innoissaan siitä, miten sotilas toimii valtionpäämiehenä. Pelkkä mahdollisuus, että vasemmisto kukistaisi äärioikeiston johtajan vaaleissa ja palaisi valtaan Brasiliassa, saa hänet tuohtumaan. “Olen niin vihainen, että menisin jopa sotaan pelastaakseni maani. Vannon sen Jumalan nimeen, koska emme voi menettää Brasiliaa vasemmiston käsiin”, hän sanoo kiihtyneenä. Kauppias Krüger kampanjoi presidentti Jair Bolsonaron, 67, uudelleenvalinnan puolesta. Harva on vielä vakuuttamatta hänen kaupungissaan Quatro Pontesissa. Hän voitti täällä ylivoimaisesti 80,3 prosentilla viime sunnuntaina, kyseessä on kolmas Brasilian kaupunki, joka äänesti kaikkein innokkaimmin entisen armeijan kapteenin puolesta.

Se muodostaa naapurikuntien Nova Santa Rosan (toinen 82 prosentilla) ja Mercedeksen (viides 78 prosentilla) kanssa maan “bolsonaarisimman” kulmakunnan. Ne perustettiin muutama vuosikymmen sitten äärimmäisen köyhien uudisasukkaiden, saksalaisten lasten tai lastenlapsien toimesta, joita houkutteli lupaus raivattavasta maapalstasta ja paremmasta tulevaisuudesta. Nämä upeat viljelmät olivat reheviä metsiä.

He työskentelivät kovasti. Ja he ovat menestyneet hyvin tällä alueella lähellä Iguazún putouksia ja Paraguayn ja Argentiinan rajaa.

Tämä on sellainen Brasilia, joka ei näytä Brasilialta. Quatro Pontes on 4 000 asukkaan viehättävä kaupunki, jossa naapurit ovat valkoisia ja vaaleasilmäisiä, he elävät maatalousalan tuloilla värikkäissä taloissa ilman aitoja, siellä on hyvät palvelut, se on erittäin siisti, sen kunnantalo jäljittelee alppirakennelmia, sen katetulla torilla järjestetään juhlia ilman alkoholia, siellä on konservatiivisia perheitä, jotka ovat hyvin sitoutuneita perinteisiin ja uskoon, olivatpa he sitten katolisia tai protestantteja. Hyviä ihmisiä, kuten Bolsonaro sen sanoisi.

Työntekijät ovat kiitollisia presidentille, koska hän kuuntelee heitä ja hemmottelee heidän alaansa, joka tuottaa kolmanneksen maan bruttokansantuotteesta. Perheet pelkäävät menettävänsä suurella vaivalla saavutetun hyvinvoinnin. Heidän murheensa kuulostavat samanlaisilta kuin Yhdysvaltojen tai Euroopan köyhtyneiden keskiluokkien huolenaiheet, niiden jotka tuntevat olonsa uhatuksi globalisaation ja maahanmuuttajien vuoksi.

Bolsonaron tavoin he eivät luota gallupeihin. Lisäksi monet olivat vakuuttuneita siitä, että hän ratkaisisi vaalit voitolla jo viime sunnuntaina. Vaikka kyselyt aliarvioivat Bolsonaron, nuo 43 prosenttia pakottavat hänet kamppailemaan presidentinvaaleissa 30. päivänä suosikki Luiz Inácio Lula da Silvan kanssa, jota ei täällä voida edes mainita nimeltä, ja joka saavutti 48 prosenttia 76-vuotiaana kolmatta kautta tavoitellessaan.

Näillä mailla kaikki ovat hyvin tottuneet tavaamaan sukunimensä, joista monet ovat lausumattomia: Marzinkowski, Schweich, Buchholtz, Fucks, Prosbs, Mittanck, Arend… Ja kuullut sanovat kannattavansa enemmän tai vähemmän sitä, että presidentti hyväksyisi hypoteettisen tappionsa, vaikka joku lisää ”niin kauan kuin se on reilu”. He ovat yhtä mieltä siitä, miten se toisi mukanaan valtavaa paheksuntaa. Ja se johtaisi heidän isänmaansa kohti katastrofaalista tulevaisuutta.

He ovat huolissaan siitä, että maiden valtaukset palaisivat tai että jotkut alueet varattaisiin alkuperäiskansoille. Mutta pelko siitä, että Latinalaisen Amerikan suurvalta seuraisi Venezuelan tai Argentiinan jalanjälkiä, on iskenyt syvälle. Ja se aiheuttaa vilunväristyksiä. “Katsokaa kuinka Argentiinalla menee, se oli erittäin vahva. Kun olin pieni, argentiinalaiset turistit tulivat törsäämään. Nyt asia on toisin päin. Heillä on erittäin korkeat verot, paljon hylättyjä maita…”, sanoo Renato Smaniotto, 39, Nova Santa Rosan maaseudun ammattiliitosta. Tunnetko Työntekijöiden puolueen (PT) äänestäjiä? Maatalousyrittäjä miettii hetken: ”Hetisellään ei tule mieleen. Se, joka täällä äänestää PT:tä, vaikenee.”

55-vuotias leipuri Waldinei ei myöskään tiedä asiakaskunnassaan yhtään petistaa, [PT:n seuraajaa]. Hän on varma siitä, että kaikilla puolueilla on korruptionsa, häntä ahdistaa se, että Työntekijöiden puolue toteutti sen häpeämättömästi ja suuressa mittakaavassa. Hän halveksuu heitä. “PT:n äänestäminen olisi kuin sanoisin lapsilleni: ‘Voit varastaa, voit tehdä abortin’.”

Ja vaikka vain jotkut ilmaisevat sen avoimesti, taustalla vallitsee tiettyä rasismia ja luokkasortoa koillisen maanmiehiä kohtaan, köyhien ihmisten, sekarotuisten tai mustien maan asukkaita kohtaan, jotka äänestävät Lulaa samalla innolla kuin he Bolsonaroa. Useat paikalliset haluaisivat etelästä itsenäisen maan. “Katsos, he eivät tee työtä, he hyväksyvät sen, ettei mikään muutu… He voisivat ponnistella kuten me”, sanoo rouva Krüger, joka ilmaisee radikaalimpia mielipiteitä kuin naapurinsa. He kaikki uskovat vakaasti henkilökohtaisen vaivannäön itsessään olevan avain vaurauteen. Mitä vähemmän valtiota, sen parempi kaikille.

Milton Becker, 72, omistaa yhden Quatro Pontesin suurimmista yrityksistä, 80 työntekijän maatilan, joka hoitaa 5 000 sikaa. Hän aloitti liiketoiminnan puoli vuosisataa sitten 10 eläimen kanssa. “Vasemmisto on sosialistinen, se puolustaa ihmisten auttamista, mutta ei tuotannon kautta”, yrittäjä sanoo. ”Olisi kunniallisempaa, jos he tuottaisivat, eivätkä ajaisi apua ilman mitään vastinetta”, hän lisää.

Ja hän toistaa yhden ehdokkaansa iskulauseista: “Taloutemme tulee kasvamaan enemmän kuin Kiinassa Bolsonaron työn ansiosta.” Voiton rukoilemisen lisäksi, hän etsii äänestämättä jättäjiä heidät vakuuttaakseen.

Yleinen käsitys on, että jos äärioikeistolainen presidentti ei ole toistaiseksi menestynyt paremmin, se johtuu siitä, että kaikki eli oppositio, lehdistö, mielipidemittaukset ja korkein oikeus ovat häntä vastaan. 24 tuntia vuorokaudessa etsitään skandaaleja, joilla häntä voisi vahingoittaa. Kuten kaikki itseään kunnioittavat bolsonaristit, he toistavat, ettei kaveri ole täydellinen, mutta hän on paras vaihtoehto.

Heidän nauttimastaan elämänlaadusta huolimatta työvoiman kysyntä ylittää tarjonnan. Työntekijöiden saaminen ei ole helppoa. “Täällä vain ne, jotka eivät tee työtä, ovat nälkäisiä, päivätyöläiselle löytyy aina töitä”, selittää rekkakuski Geraldo Schadeck, 70. “Aloitin puutarhatyöt kahdeksanvuotiaana, siksi minusta ei tullut rikollista”, hän vakuuttaa ojentaen ylpeänä vahvat ja kovettuneet kätensä. “Pelkona on kommunismi”, hän sanoo viettäessään iltapäivän kampaajalla jutellen. Paikallisten iloksi sataa runsain määrin keskellä soijan kylvökautta.

Nämä kaupungit ovat vapaita kahdesta Brasilian suuresta vaivasta. Kansalaisten turvattomuudesta ja epätasa-arvosta, jonka osoittaa se tosiasia, ettei yksityisiä kouluja ole, mikä on erittäin harvinaista Brasiliassa. Kaikki opiskelevat julkisessa koulussa. Muutama vuosi sitten oli vielä tavallista, että lapset saapuivat kouluun osaamatta puhua portugalia, koska heidät kasvatettiin saksaksi. Tämän trooppista Oktoberfestia juhlivan Brasilian suuri ikoni on malli Gisele Bündchen, luultavasti planeetan kuuluisin brasilialainen.

Bolsonaro on tuonut Quatro Pontesille suuria etuja, korostaa kaupunginjohtaja João Inácio Laufer, 51. Uusi tieyhteys Sinoppiin, soijateollisuuden sydämeen, houkuttelee investointeja, verot ovat laskeneet jonkin verran, yrittäjillä on helpotuksia ostaa koneita… ja pian he avaavat vanhainkodin. “Väkemme on äänestänyt häntä, koska he näkevät maan kasvavan pandemian ja vesikriisinkin keskellä.”

Uskollisimpien bolsonaristien joukossa on runsaasti heitä, jotka antavat Bolsonarolle anteeksi melkein kaikki hänen syntinsä, mukaan lukien pandemian välinpitämättömän hoidon ja rokotteiden ostamisen viivästymisen.

Mutta jopa kovan ytimen profiili ei ole niin yhdenmukainen kuin monet Brasiliassa ja sen ulkopuolella uskovat. Esimerkiksi André Henrique Matos, 34, lähes 500 jäsenen ampumakerhon omistaja Cascavelista, alueen tärkeimmästä kaupungista. Hän ihailee Bolsonaron tyyliä: “Hänen töykeä tapansa tekee hänestä aidon, erilaisen kuin kaikki poliitikot”, sanoo Matos, joka hylkäsi nuoruutensa kommunistisen toiminnan ryhtyessään liikemieheksi ja tuntiessaan itsensä ryöstetyksi maksamiensa verojen takia. Liiketoiminta sujuu loistavasti Bolsonaron aseiden myynnille tarjoamien helpotuksien ansiosta.

Vaikka koronavirus vei hänen isänsä, jota ei ollut rokotettu, häntä ei ole myöskään immunisoitu. Hän ei luota näihin hätäisesti luotuihin rokotteisiin. Hänestä näyttää täydelliseltä, että presidentti asetti yksilönvapauden etusijalle, jotta jokainen saattoi päättää eristyksestä ja rokotuksista. Nolla moitteita siitä 670 000 kuolemasta huolimatta. Hän ei pidä Bolsonaron tavasta sekoittaa uskontoa politiikkaan. Yksi hänen erimielisyyksistään, abortti: “En kannata sitä, mutta mielestäni naisilla pitäisi olla oikeus päättää”, hän selittää toimistossaan ennen kuin laukoo valokuvaajaa varten.

Hänen vaimonsa, 22-vuotias seuran varapresidentti Juliana Matos, puuttuu keskusteluun [Lulaan viitatakseen]: “Jotta voit ostaa aseen et voi olla ollut poliisin tai tuomarien tutkittavana. Ja sen sijaan voit kyllä olla Brasilian presidentti? Se on mauton vitsi!”

Sekä aseiden puolestapuhujat että maataloustuottajat pitävät joitakin Lulan esittämistä ehdotuksista suorina hyökkäyksiä heidän etujaan vastaan, kuten ampumakerhojen korvaamista lukukerhoilla tai lihan vientiverojen nostamista kotimarkkinoiden tarjonnan lisäämiseksi ja hinnan alentamiseksi.

Rouva Maria, vaatimaton 70-vuotias eläkeläinen, erottuu ihonväriltään Quatro Pontesin valkoisten asukkaiden joukosta. Hän on syntynyt Pernambucossa, kuten Lula, ja hän on ollut kaupungissa kolme vuosikymmentä. Hän käyttää tätä fiktiivistä nimeä, koska pelkää toimittajan kanssa puhumisen vahingoittavan häntä. Arki on jo liian vaikeaa ilman riskienkin ottamista. “Lula paransi paljon asioita köyhille tuolloin, mutta nyt en tiedä mitä hän aikoo tehdä, ja sitten ovat kaikki nuo kamaluudet, joista he puhuvat. Bolsonaro on rehellinen, et kuule hänestä mitään pahaa. Ja hän on kristitty”, mikä on avaintekijä tälle herätysliikkeen jäsenelle. Naapureidensa tavoin hän tulee kirjoittamaan kolmen sunnuntain sisällä Bolsonaron numeron 22. ”Rukoilen, että Jumala antaisi hänelle viisautta. Ja jos Lula voittaa, se on oleva Jumalan tahto”, hän sanoo ennen kuin heittää hyvästit sateessa.

 

Tekstin lähde: El País. Kuvan lähde: Preto no Branco.