Vuoden 1973 sotilasvallankaappauksesta alkanut vasemmiston ahdinko Chilessä on tullut lopullisesti tiensä päähän. Tosin vuosina 2006–2010 ja 2014–2018 presidenttinä toimi keskustavasemmistolainen Michelle Bachelet, mutta hän ei saanut aikaan yhteiskunnan todella kaipaamia muutoksia. Nyt valtaan on noussut nuori ja nälkäinen, radikaali, edistyksellinen, vihreä ja feministinen vasemmisto. Se sama vasemmisto luo yhdessä itsenäisten edustajien kanssa Chilelle parhaillaan uutta perustuslakia diktatuurin perinnön haudatakseen ja rakentaakseen maalleen uuden laillisen kaikkien oikeudet tunnustavan lakikirjan. Gabriel Boricista tuli 11.3.2022 Chilen historian nuorin presidentti. Hän on myös tämän Etelä-Amerikaan maan historian suosituin ja eniten ääniä kerännyt valtionpäämies 4,6 miljoonalla äänellä ja 55,9 prosentin osuudella. Politiikan suunnanmuutoksesta kertoo omaa kieltään se, miten väistyvä presidentti Sebastián Piñera kuului maan rikkaimpaan eliittiin ja Boric taas on lähellä kansaa oleva ruohonjuuritason poliitikko, katujen ääni, uusliberaalismin vastustaja ja entinen opiskelija, joka on omistanut ison osan elämästään vaatiakseen laajamittaista yhteiskunnallista muutosta. Nyt hänellä on ainutlaatuinen tilaisuus todistaa kykynsä Chilen valtion johdossa.

Ulkovaltojen edustajia oli paikalla Chilessä runsain määrin todistamassa Gabriel Boric Fontin nelivuotisen hallituskauden alkua. Paikalla olivat Argentiinan ja Perun sekä Ecuadorin presidentit Alberto Fernández, Pedro Castillo ja Guillermo Lasso. Espanjaa uuden vasemmiston virkaan-astujaisissa edustivat Felipe VI, hallituksen toinen varapresidentti Yolanda Díaz ja tasa-arvoministeri Irene Montero. Paikalla olivat myös Paraguayn valtiojohtaja Mario Abdo, Uruguayn toimeenpanovallan haltija Luis Lacalle ja Bolivian monikansallisen valtion presidentti Luis Arce sekä Haitin ja Guyanan pääministerit Ariel Henry ja Mark Phillips. Dominikaanista tasavaltaa edusti presidentti Luis Abinader ja Meksikoa puolestaan presidentin puoliso ja tutkija Beatriz Gutiérrez Müller, joka omaa chileläisiä sukujuuria. Kuubaa tilaisuudessa edusti ulkoministeri Bruno Rodríguez. Brasiliasta paikalla olivat Dilma Rousseff ja Kolumbiasta galluppeja johtava senaattori ja vasemmiston presidenttiehdokas Gustavo Petro. Kaiken kaikkiaan paikalle kongressin virkaanastujaisiin Valparaísoon saapui 91 ulkovaltojen hallinnon edustajaa.

Boricin ensimmäinen päivä presidenttinä alkoi 8.30 kansalaisaamiaisella Cerro Castillon presidentinpalatsissa, jossa hän tapasi Viña del Marin naapurustojohtajia. 10.30 oli vuorossa valokuvaussessio ja 11.15 Boric lähti yhdessä tyttöystävänsä Irina Karamanosin kanssa kohti Chilen kongressia, joka sijaitsee yli sadan kilometrin päässä pääkaupunki Santiago de Chilestä. Vallanvaihdon seremonia tapahtui puolen päivän jälkeen. Ensin kongressisaliin marssi istuva presidentti ja sitten virkaan vihittävä uusi presidentti. Presidentillisen nauhan vaihdon suoritti senaatin sosialistipuheenjohtaja Álvaro Elizalde. Tunnelma lainsäätäjien salissa oli käsin kosketeltavan iloinen ja riemukas. Samassa tilaisuudessa vannottiin sekä presidentin että hallituksen ministerien virkavalat. Presidentti poistui kongressista hevosten saattaman kuuluisan Ford Galaxie -avoauton kyydissä, jonka kuljettaja oli ensimmäistä kertaa naispuolinen. Seitsemän aikoihin Boric vastaanotti La Monedan hallintopalatsin vartioiden kunniavalan. Vihdoin kahdeksalta illalla oli tullut aika puhua kansalle presidentin ominaisuudessa La Monedan parvekkeelta. Sitä ennen Chilen 34. presidentti oli ehtinyt kunnioittaa Salvador Allenden muistoa hänelle omistetun patsaan luona hallintopalatsin edustalla olevalla Perustuslain aukiolla (Plaza de la Constitución).

Boricin hallitus on ennennäkemättömän nuori, naisvaltainen ja moninainen. 24 nimitetystä ministeristä peräti 14 on naisia ja miehiä on 10. Korkeimman tason päättäjistä presidentin tavoin alle 40-vuotiaita on seitsemän. Mitä tulee hallitukseen vasemmistolaiseen kokoonpanoon, niin se koostuu yhdeksästä erilaisesta ryhmittymästä, jotka jakavat edistyksellisen vision maansa tulevaisuudesta: itsenäisillä on 8 ministerin salkkua, presidentin omalla puolueella Convergencia Social -ryhmällä 5 ja Kommunistisella puolueella (PC) 3, Sosialistipuolueella (PS) 2 sekä Revolución Democrática -ryhmittymällä niin ikään 2. Yhden ministerin ryhmiä on puolestaan neljä: Partido Liberal, Federal Regionalista Verde Social (FRVS), Partido Radical ja Comunes.

Kyseessä on Latinalaisen Amerikan historian ensimmäinen samanaikaisesti sosialistinen, vihreä ja avoimesti feministinen vasemmistohallitus. 35-vuotias sitoutumaton Izkia Siches ottaa hoitaakseen sisäministerin tehtävät ensimmäisenä naispoliitikkona ja Boricin taistelukumppani aiemmista vuoden 2011 opiskelijoiden mielenilmauksista, 33-vuotias kommunisti, Camila Vallejo vastaa hallituksen kansliapäällikön tehtävistä (Secretaria General de Gobierno). Historiallista jatkumoa hallituksessa edustaa Chilen edellisen aidosti kansanvaltaisen ja muutoskykyisen vasemmistohallituksen luotsina toimineen Salvador Allenden tytär. On symbolisesti merkittävää se, miten 50-vuotias Sosialistipuolueen Maya Fernández Allende ottaa harteilleen puolustusministerin tehtävät, ikään kuin taatakseen, ettei armeija tule sekaantumaan enää koskaan kansan tahdon toteuttamiseen chileläisessä politiikassa.

Gabriel Boric lupasi La Monedan illassa pitämässään puheessaan, ettei valtiovalta tule enää sortamaan kansalaisiaan. Viikoittainen työaika laskee 45 tunnista 40:neen. Kadulta alkaneen taistelun paremman Chilen puolesta on jatkuttava. Talous on saatava jaloilleen, mutta rikkautta on jaettava tasapuolisemmin. Kansallista autonomiaa on tarkoitus harjoittaa täysimittaisesti ilman alistumista muille valtioille, mutta panostaen alueelliseen yhteistyöhön. Kun noin 28 minuutin puheesta oli kulunut reilut 11, sen jälkeen kun presidentti oli viitannut pandemian mukanaan tuomiin menetyksiin, täpötäysi Perustuslain aukio La Monedan edustalla huusi “Boric, amigo, el pueblo está contigo” eli “Boric, ystävä, kansa on kanssasi”. Siinä kohtaa Boric tarttui laseihinsa, liikuttui syvästi ja oli lähellä puhjeta kyyneliin.

Puhe jatkui. Hallinnosta tehdään lähestyttävämpää ja vastavuoroisempaa. Kansa on nyt käynnistyneen muutoksen keskiössä. Kuljemme hiljaa, koska menemme kauas. Kulkekaamme yhdessä kohti toivoa, rakentakaamme ihmisarvoisempi ja oikeudenmukaisempi maa. Panostukset terveyteen ja koulutukseen tulevat olemaan keskeisessä roolissa. Sosiaalisen epätasa-arvon vähentäminen on turvallisuusstrategian ytimessä. Älkäämme unohtako koskaan, että siirtolaiset ovat ihmisiä kuten kaikki muutkin. Viime vuosien kapinan (Estallido social) haavat parannetaan ja vangit vapautetaan. Mapuche-kansalle maan eteläosassa tullaan vihdoin tekemään oikeutta. Meneillään olevaa perustuslain säätämistä, minkä puolesta hallitusvastuun ottavat ryhmittyvät ovat taistelleet, tullaan tukemaan kaikin tavoin. Tarvitsemme tasavertaisen ja demokraattisen perustuslain. Kuunnelkaamme aidosti toisiamme. Paikalla olevat tuhannet ihmiset huutavat, ettei yhtenäistä kansaa voi voittaa, el pueblo unido jamás será vencido. Otan tehtäväni vastaan vaatimattomuudella ja vaikeuksista tietoisena, sanoo presidentti. Tänään puhumme, huomenna ryhdymme kaikki töihin yhteistuumin. Avaamme jälleen valtaväylät vapaille ihmisille, kuten Allende aikoinaan sanoi. Jatkakaamme, eläköön Chile. Kansa osoittaa tukeaan Santiagon illassa uudelle aikaudelle maan politiikassa. Boric suutelee tyttöystäväänsä Irinaa ja kummatkin nostavat nyrkit kohti taivasta. Lähes kaiken väriset liput liehuvat uudessa politiikan keväässä.

– Chilen kansa on tämän prosessin pääosassa. Emme olisi täällä ilman teidän liikehdintäänne.

– Ensimmäisenä hallitusvuotena olemme asettaneet itsellemme tehtävän seurata innokkaasti perustuslakiprosessiamme, jonka puolesta olemme taistelleet niin kovasti. Aiomme tukea päättäväisesti valmistelukunnan työtä. Tarvitsemme perustuslain, joka yhdistäisi meitä ja jonka tuntisimme omaksemme. Perustuslain, joka toisin kuin diktatuurin verellä, tulella ja petoksella pakottama perustuslaki, syntyy demokratiassa, yhdenvertaisesti, alkuperäiskansojen osallistumisella. Perustuslain, joka on nykypäivää ja tulevaisuutta varten.

– Me maanmiehet tiedämme, että tavoitteidemme saavuttaminen ei tule olemaan helppoa, että tulemme kohtaamaan sisäisiä ja ulkoisia kriisejä ja tekemään virheitä, jotka meidän on nöyrästi korjattava.

– Unelmani on, että kun saamme toimeksiantomme valmiiksi, voisimme katsoa perhettämme ja tuntea maamme olevan sellainen, joka suojelee meitä, joka pitää meistä huolta.

Tunnetusti päättäväinen vasemmistopoliitikko on luvannut antaa kaikkensa Chilen puolesta. Hän päätti puheensa maailmankuulun edeltäjänsä sanoihin:

– Kuten Salvador Allende ennusti lähes viisikymmentä vuotta sitten, olemme jälleen, hyvät kansalaiset, avaamassa suuria puistokatuja, joiden kautta vapaat ihmiset, vapaat miehet ja naiset kulkevat rakentaakseen paremman yhteiskunnan.

 

 

Lähteet: La JornadaBBC News MundoFrance 24TeleSURLa RepúblicaEl ComercioLa TerceraEl PaísChilevisiónCNN ChilePauta, etc.