Liittovaltion sähkökomission (Comisión Federal de Electricidad – CFE) takaa sähkön saatavuuden sekä edulliset hinnat ja otolliset olosuhteet koko maan kehitykselle. Maailman 12. suurimman talouden oma julkinen sähköyhtiö hallitsi 62 prosenttia markkinoista ennen vuoden 2013 yksityistämistä vauhdittanutta energiareformia. Andrés Manuel López Obradorin presidenttikauden alussa 1.12.2018 tämä osuus oli laskenut 54 prosenttiin ja olisi laskenut 16 prosenttiin kuusivuotisen kauden loppuun mennessä. Nyt kuitenkin tuo markkinaosuus tulee olemaan 61 prosentin luokkaa syyskuussa 2024. CFE:n johtaja Manuel Bartlett Díaz esitteli valtionyhtiön pelastusprojektin tuloksia. Hän totesi, että meksikolaisten oma yhtiö pystyy nykyisellään jälleen täyttämään historiallisen tehtävänsä viedä energiaa maan jokaiseen kolkkaan mahdollisimman alhaisin kustannuksin.

Bartlett listasi infrastruktuuriin tehtyjä panostuksia. 22 puhtaan energian projektia lisäävät kansallista sähköntuotantoa lähes 1 600 megawatilla. Näihin hankkeisiin lukeutuvat Puerto Peñascon ja Nachi Cocomin aurinkovoimalat, 16 vesivoimalan uudistaminen sekä neljän padon laajentaminen. Niihin sijoitetaan yhteensä noin 3,2 miljardia dollaria ja niiden koko tuotantokapasiteetti yltää reiluun 6 900 megawattiin. Mainitut hankkeet vähentävät vuotuisia hiilidioksidipäästöjä 15,5 miljoonalla tonnilla, mikä vastaa noin 7,2 miljoonan auton poistumista liikenteestä.

Kaikkiaan infrastruktuurihankkeita on vireillä 35 ja niihin investoidaan lähes 9,2 miljardia dollaria. Uusiutuvien voimaloiden avulla CFE vahvistaa olevansa maan suurin puhtaan energian tuottaja, sillä se tuotti siitä 55 prosenttia eli 206 962 gigawattituntia vuosina 2019–2023. Toisin sanoen CFE syötti sähköverkkoon 22 prosenttia enemmän puhdasta energiaa kuin yksityiset yritykset tai laittoi jakeluun 37 prosenttia vähemmän fossiilista energiaa verrattuna yksityissektoriin.

Kehitteillä on viisi yhdistetyn syklin energialaitosta Mérida, Valladolid, San Luis Río Colorado, Tuxpan ja González Ortega, Baja Californiassa valmistuneen ilmajohdannaisen voimalaitoksen lisäksi. Yhdessä ne lisäävät kapasiteettia neljällä tuhannella megawatilla. Rakenteilla on myös seitsemän lämpövoimalaa: Manzanillo III, Lerdo, San Luis Potosí, El Sauz, Salamanca, Mexicali Oriente ja Altar, joista kaksi viimeistä ovat jo valmistuneet. Ne tarjoavat yhteensä noin 3 000 megawattia tuotannollista kapasiteettia ja ovat yleisesti ottaen 80 prosenttisesti valmiita. CFE on ostanut kaksi toimivaa voimalaa Campechessä ja Baja California Surissa. Lisäksi se modernisoi Campechen Lerman lämpösähkölaitoksen kaasuteknologialla. Näin kapasiteetti kasvaa toiset 430 megawattia.

 

 

Sähköntuotannon luotettavuus lisääntyy ja historiallisesti syrjään jääneet alueet kuten kuten Baja Californian ja Yucatánin niemimaat kytketään kiinteäksi osaksi kansallista järjestelmää. Nämä hankkeet yhdessä edustavat 9 000 megawattia kapasiteettia, mikä tarkoittaa ennennäkemätöntä rakennus- ja investointiohjelmaa. Bartlett lisäsi Iberdrolalta ostettujen kolmen voimalan lisäävän niin ikään valtionyhtiön tuotantoa yli 8 500 megawatilla.

Julkisen palvelutehtävän omaava CFE tuo sähkön yli 45 miljoonalle asiakkaalleen. Se on taloudellisesti vahvempi kuin koskaan, sillä sen omat tulot ovat korkeammat kuin minkään toisen kansallisen yhtiön. Vuonna 2018 sen tulot olivat puoli biljoonaa pesoa tai likimain 27 miljardia euroa, ja nyt ilman sähkön hintaan tehtyjä reaalitason korotuksia CFE:n tulot ovat kasvaneet lähes 40 prosenttia. Vuosien 2018 ja 2023 välillä myös velkataakka keveni melkein 19 prosentilla yli inflaation. Kaasutoimituksissa on puolestaan saatu aikaiseksi noin 160,7 miljardin peson tai 8,7 miljardin euron säästö. Polttoöljyn, dieselin ja kivihiilen käyttöä on korvattu kaasulla.

CFE on valmis nearshoring-ilmiön eli muiden maiden investointien uudelleen sijoittumiseen Meksikossa. Se pystyy toimittamaan tarvittavan sähkön kaikille kansalliselle alueelle sijoittautuville yrityksille. Sen tuotanto kasvoi joulukuun 2022 ja marraskuun 2023 välillä 7,3 prosenttiyksikköä verrattuna aiempaan mittausjaksoon ja ylsi 140 000 gigawattiin per tunti. Se osallistuu myös Maya-junan (Tren Maya), Hyvinvointipankin (Banco del Bienestar) 2 750 konttorin ja Tehuantepecin kannaksen valtamerien välisen junan (Tren Interoceánico del Istmo de Tehuantepec) sähköistämiseen sekä sen tytäryhtiön toimintaan, joka takaa internetin kaikille (CFE Internet para Todos).

Viimeisen viiden vuoden aikana valtakunnalliseen siirtoverkkoon on lisätty 2 600 kilometriä. Tällä hetkellä rakenteilla on 4 036 kilometriä ylimääräisiä siirtojohtoja. Jakelupuolella tehtiin vuosina 2019–2023 täydet 5 317 urakkaa, mikä vastaa 11 400 kilometrin verran jakelulinjoja. CFE on saanut myös hiljattain kansainvälistä tunnustusta sen kyvystä vastata varsin nopeasti Otis-hurrikaanin aiheuttamiin tuhoihin Acapulcossa.

 

Lähde: Página Oficial AMLO; Conferencia de Prensa Matutina el 11 de enero, 2024.