Marraskuun 19. päivänä, kun Argentiina teki vielä huonoksi valinnaksi osoittautuvan ”oman maalin” antaessaan presidentin vastuun Javier Mileille, tapahtui myös hyviä asioita. Tuona samaisena päivänä Latinalaisen Amerikan historian suurin vasemmistopuolue ja presidentin viran 2018 valloittanut Kansallinen uudistusliike (Movimiento de Regeneración Nacional – Morena) asetti viralliseksi presidentinvaalien esikampanjan ehdokkaakseen jo teini-ikäisenä vasemmiston riveihin liittyneen energiatekniikan tohtorin ja pääkaupunki Ciudad de Méxicon kuvernöörin virasta kesäkuussa eronneen Claudia Sheinbaum Pardon, joka voitti syyskuun alussa päättyneen avoimen valintaprosessin, johon osallistui kaikkiaan kuusi ehdokasta. Tarkkojen sääntöjen avulla toteutettu sisäisen vaalin vastine eli viiteen kyselytutkimukseen perustunut ja maan historian ensimmäinen täysin demokraattinen ehdokasvaali vei Sheinbaumin sinne, minne kansa hänet tahtoi. Siksi pääkaupungissa alusta loppuun asti hyvää työtä tehnyt maan historian ensimmäinen naispresidentti saakin hypätä niihin valtaviin saappaisiin, jotka Meksikon historian suosituin presidentti Andrés Manuel López Obrador jättää jälkeensä. Gallupeissa Morenan, Työn puolueen (Partido del Trabajo – PT) ja Vihreiden (Partido Verde Ecologista de México – PVEM) yhteisehdokkaan eron oikeistoblokin ehdokkaaseen on järjestäen yli 20–30 prosentin luokkaa. Vaaliliiton nimi on ”Jatkamme historian tekemistä (Seguimos Haciendo Historia).

Parlamentin ylä- ja alahuoneet sekä yhdeksän kuvernöörin virat sekä lähes kaikki paikalliset kongressit sekä ison joukon kunnanjohtajia uudistavat vaalit pidetään 2.6.2024. Yhtynyt vasemmisto tavoittelee vaaleissa presidentinviran ja kuvernöörien pestien lisäksi kahden kolmasosan enemmistöä edustajainhuoneeseen ja senaattiin, joka antaisi sille vahvat valtuudet muokata perustuslakia. Siksi se tavoittelee voittoa kaikissa 300 vaalipiirissä. Oppositiolla ei ole muuta kuin viidesosan tuki eikä sillä ole varsinaisia omia ehdotuksia. Se pyrkii samaan aikaan sekä kritisoimaan että toisaalta myös kopioimaan nykyhallituksen laajoja uudistuksia. Useimmiten tämä tapahtuu faktoja venyttämällä tai vääristelemällä. Kuitenkin sillä on puolellaan medioiden ja miljonäärien tuki. Oppositioblokin ehdokas presidentinvaaleihin on niin sanotusti sormea osoittamalla (dedazo) perinteiseen vähän läpinäkyvään tapaan nimetty tietokonetekniikan kandidaatti Bertha Xóchitl Gálvez Ruiz. Vasemmisto sen sijaan kasasi oman hallitusohjelmansa kansaa herkällä korvalla kuunnellen. Kansalaisten keskuudessa konsultoidut ehdotukset (Proyecto de la Nación) keräsi yksi työryhmä ja nyt sen työtä jatkaa vasta nimetty toinen eri alojen asiantuntijoiden paneeli (Diálogos por la Transformación).

Vaali-instituutti (Instituto Nacional Electoral – INE) ei salli suoraan seuraavaan hallitukseen liittyviä ehdotuksia tai lupauksia ennen maaliskuussa alkavia varsinaisia vaaleja, siksi Claudia Sheinbaum joutui puhumaan ”haaveista” 19.11. ottaessaan vastaan presidenttiehdokkaan nimityksen. Tarjoankin seuraavaksi tiivistelmään parhaillaan ahkerasti maata kiertävän ansioituneen poliitikon suunnitelmista. Kyseessä on joukko strategisia visioita, jotka tähtäävät meksikolaiseen humanismiin (Humanismo Mexicano) ja moraaliseen talouteen (Economía Moral) nojaavan neljännen julkisen elämän muutoksen (Cuarta Transformación) niin sanotun toisen kerroksen rakentamiseen.

1. Aion säilyttää niin kutsutun tasavaltalaisen valtion omien hallintokulujen karsimiseen pohjautuvan ja sen edustajien etuoikeuksien alasajoon perustuvan säästölinjan (Austeridad Republicana), sekä talouden vastuullisen hoidon.

2. Säilytän ja vahvistan niin ikään oikeuksiksi muutettuja sosiaalisia ohjelmia. Vahvistamme niitä vähitellen, kunnes teemme niistä kaikille kuuluvia, kuten teimme Ciudad de Méxicossa julkisen koulun kaikille lapsille suunnattujen hyvinvointiapurahojen suhteen.

3. Jatkamme vähimmäispalkan korottamista merkittävissä määrin inflaation yläpuolella ja jatkamme työntekijöiden oikeuksien vahvistamista.

4. Tulen jatkamaan julkisten investointien edistämistä aluekehityksen ja hyvinvoinnin yhdistämällä. Luomme paremmat toimintaedellytykset Maya-junalle (Tren Maya) ja valtamerten väliselle junalle (Tren Interoceánico del Istmo de Tehuantepec), sen satamille ja teollisuuspuistoille. Laajennamme myös aluekehitystä edistäviä strategisia investointeja rautateihin, satamiin, lentokenttiin ja tullilaitoksiin. Tämä jopa vauhdittaa sitä tärkeää ulkomaisten suorien investointien hetkeä, jota maamme elää yritysten uudelleen sijoittumisen (nearshoring) vuoksi.

5. Tulen painottamaan erityisesti julkista koulutusta aina esikoulusta yliopistoon asti.

6. Tulen tarjoamaan jatkuvuutta ja vahvistamaan julkista terveydenhuoltojärjestelmää: ISSSTE, IMSS ja IMSS-Bienestar. Terveyspalveluiden saatavuuden takaaminen ennaltaehkäisystä mitä monimutkaisimman sairauden hoitoon on Meksikon kansan oikeus. Siksi sen on oltava ilmaista ja laadukasta.

7. Aion tarjota meksikolaisille mahdollisuuden kunnollisen asunnon hankkimiseen.

8. Takaamme edelleen jatkossakin alkuperäiskansoille oikeudenmukaisen kohtelun.

9. Tulen edistämään todellista tasa-arvoa naisten ihmisarvoisen elämän ja hyvinvoinnin hyväksi. Vahvistamme seksuaaliseen monimuotoisuuden piiriin kuuluvien ihmisten oikeuksia.

10. Hyödynnämme Meksikon strategista asemaa Pohjois-Amerikan kauppasopimuksen avulla ja vaalimme hyviä suhteita maailman maihin edistääksemme ja houkutellaksemme maahan investointeja, jotka synnyttävät työpaikkoja, mutta eivät ruoki halpaa työvoimaa, vaan luovat kelvollisia ja hyvin palkattuja työpaikkoja, alueellisesta kestävän kehityksen ja hyvinvoinnin visiosta käsin.

11. Tulen viemään eteenpäin tieteellistä ja teknologista kehitystä sekä edesauttamaan kulttuuria.

12. Nopeutamme energiasiirtymää kohti uusiutuvia energialähteitä ja takaamme omaehtoisen kehityksen täysivaltaisuuden.

13. Tulemme tukemaan luonnonvarojen suojelu- ja ennallistamispolitiikkaa ilmastonmuutoksen hillitsemisen ja siihen sopeutumisen sekä luonnon monimuotoisuuden suojelun näkökulmasta.

14. Pyrin takaamaan oikeuden veteen edistämällä visiota strategisista hankkeista kuten myös veden käytön modernisoinnista ja sen paremman käytön tarpeesta.

15. Jatkamme elintarvikeomavaraisuuden rakentamista ja maaseudun tukemista, erityisesti niiden viljelijöiden, joilla on vaikeinta. Ilman maissia ei ole maata.

16. Toimiva hallinto, rauha ja turvallisuus ovat oikeudenmukaisuuden seurauksia kaikilla aloilla.

17. Älkää luulko minun unohtaneen: suunnitelma C [lainsäätäjien vaalien ylivoimaisen voiton tavoite] kohdistuu oikeusjärjestelmän uudistamiseen ja muihin vireillä oleviin uudistuksiin.

Suosittelen lukijoitani myös katsomaan tämän vastikään ensi-iltansa saaneen dokumentin Claudia, joka kertoo tulevan presidenttimme kamppailuista niin yksityiselämässä kuin politiikassakin.

 

 

 

Lähde: Nación 321.