Ihmisoikeuksien turvaaminen on Euroopan unionin ydintehtäviä. Silti tänäkin päivänä ympäri Eurooppaa kymmenien miljoonien naisten ihmisoikeuksia poljetaan rajaamalla oikeutta vapaaseen ja turvalliseen aborttiin.
Harhaudumme usein ajattelemaan, että tasa-arvon edistyminen on modernissa yhteiskunnassa jo lähes itsestään etenevä prosessi. Saatamme myös tuudittautua, että meillä asiat ovat jo todella hyvällä mallilla.
Kuitenkin todellisuudessa näin ei valitettavasti ole. Tasa-arvon edistyminen ei ole itsestäänselvyys, eikä suunta ole aina vain parempaan päin. Naisten oikeudet ovat Euroopassakin hyökkäyksen alla.
Vain harvassa EU-maassa toteutuu vapaa aborttioikeus. Maltalla abortti on käytännössä kielletty kokonaan. Puolassa useiden tiukennuksien jälkeen aborttia on käytännössä mahdotonta saada. Aborttilakeja on kiristetty myös Unkarissa. Saksassakin abortti on poikkeustapauksia lukuun ottamatta laiton.
Lisäksi lähes kaikissa EU-maissa hoitohenkilökunnalla on lakisääteinen oikeus kieltäytyä abortin toteuttamisesta. Tämä vaikeuttaa raskaana olevien oikeutta tarvitsemaansa terveydenhoitoon. Arvioiden mukaan Italiassa jopa 50–80 % hoitohenkilökunnasta kieltäytyy antamasta abortteja. Siellä myös hyväksyttiin hiljattain uudistus, joka sallii abortinvastustajien marssit aborttiklinikoille.
Aborttioikeuden rajaamista ajavat erityisesti äärioikeisto ja muut konservatiivioikeistolaiset puolueet. Tällainen politiikka on uhka ihmisoikeuksille ja vaaraksi ihmisten hengelle – aborttioikeuden rajaaminen ei vähennä abortteja, vaan tekee niistä tappavan vaarallisia.
Aborttioikeus on myös luokkakysymys. Kaikkein vaarallisinta sen rajaaminen on pienituloisille, joilla ei ole varaa matkustaa toiseen maahan yksityiseen terveydenhoitoon turvallista aborttia varten. Vaaralliset kielletyt abortit tappavat erityisesti köyhyydestä kärsiviä naisia.
Lohduttomien uutisten joukossa on onneksi myös valonpilkahduksia.
Ranskasta tuli juuri maailman ensimmäinen maa, jossa aborttioikeus on kirjattu perustuslakiin. Eurooppalainen kansalaisaloite My Voice My Choice aborttioikeuden puolesta on kerännyt nopeasti satoja tuhansia allekirjoituksia. Kauden viime metreillä nykyinen Euroopan parlamentti hyväksyi tärkeän, joskin symbolisen, päätöslauselman, jossa vaadittiin aborttioikeuden lisäämistä EU:n perusoikeuskirjaan.
Työtä on jatkettava. Meidän on väsymättömästi taisteltava täyden aborttioikeuden laajentamiseksi kaikkiin EU-maihin. Lisäksi on muistettava kuinka katoavaisia jo saavutetut oikeudet voivat olla, ja kuinka aborttioikeus tarvitsee puolustajansa jokaisessa maassa – Suomessakin. Aborttilakien tulee kunnioittaa raskaana olevan itsemääräämisoikeutta kaikissa EU-maissa. Tätä varten tarvitaan EU-tason ratkaisuja, kuten esimerkiksi aborttioikeuden lisääminen EU:n perusoikeuskirjaan.
Kesäkuun eurovaalit ovat yksi käännekohta. Niissä ratkaisemme, miten EU onnistuu vastaamaan aborttioikeuksien heikennyksiin – loppupeleissä kyse on elämästä ja kuolemasta. Meidän on turvattava ihmisoikeudet jokaiselle, myös naisille.
Li Andersson
Kirjoittaja on eurovaaliehdokas ja vasemmistoliiton puheenjohtaja