Kirjoitan tätä kirjoitusta junasta matkalla Riihimäki Prideen päivänä, jolloin Petteri Orpon hallituksen ohjelma julkaistaan iltapäivällä. Ennakkoon ohjelmasta vuotaneet tiedot ovat melkoisen kylmää kyytiä. Ei liene yllättävää, että sateenkaari-ihmisiin liittyen vuotoja ei ole ollut. Se johtuu todennäköisesti siitä, ettei muutoksia ole, tai etteivät ne ainakaan ole erityisen julkaisukelpoisia.

Juuri näissä tilanteissa, joissa tuntuu, ettei tulevaisuuden näkymät ole kaikkein kirkkaimmat, korostuu minulle yhteisön merkitys. Siksi olen todella iloinen siitä, että olen matkalla juuri Pride-tilaisuuteen. Tiedän, että tilaisuudessa kaikkia kohdellaan kunnioittavasti ja jokaisella on oikeus olla oma itsensä. Se on asia, jota edes hallitusohjelma, oli siinä huomioitu sateenkaari-ihmisiä kuinka vähän tahansa, ei voi ottaa pois.

Tänä vuonna olen erityisen innoissani myös siksi, että Pride-tapahtumia järjestetään yli 40 eri puolilla Suomea. Se tarkoittaa, että kymmenissä kunnissa on aktiivisia verkostoja tekemässä herkeämättä työtä sateenkaari-ihmisten oikeuksien eteen. Sateenkaari-ihmisille turvallisia tiloja ei voi koskaan olla liikaa.

Monesti Pride-tapahtumissa on mukana myös kunta. Kunnan mukanaolo on luonnollista, sillä jokaisen kuntalaisen tulisi olla kunnalle yhtä tärkeä riippumatta tämän seksuaalisesta suuntautumisesta tai sukupuolesta. On kuitenkin tärkeää, että kunnan mukanaolo tarkoittaa muutakin, kuin lippujen vetämistä salkoon ja asian huomioimista yhtenä päivänä viestinnässä.

Jokaisen kunnan tulisi olla sateenkaari-ihmiselle yhdenvertainen ja tasa-arvoinen asuinpaikka vuoden jokaisena päivänä. Kuntien tulee lakisääteisenä tehtävänään edistää yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja saavutettavuutta kaikissa palveluissa, joita se tarjoaa. Tämä tarkoittaa henkilöstön ja päättäjien kouluttamista kohtaamaan moninaisia ihmisiä sekä moninaisuuden näkymistä kaikessa kunnallisessa päätöksenteossa aina strategiasta alkaen. Työnantajina kunnilla on velvollisuus luoda työympäristö, jossa ihmiset saavat ja uskaltavat olla omia itsejään.

Erityisesti ajassa, jossa valtakunnallisen ihmisoikeuspolitiikan kehitys näyttää jämähtävän, on tärkeää, että saamme voimaa toinen toisiltamme. Paikallisten toimijoiden merkitys tuleekin todennäköisesti lähiaikoina vain korostumaan. Kunnat voivat olla todella merkittävässä asemassa vahvistamassa sateenkaari-ihmisten uskoa tulevaisuuteen mahdollistamalla hyvinvointia ja turvallisuutta parantavaa toimintaa. Tämä vaatii kuitenkin, että pääsemme eteenpäin valtuustosalien lippukeskusteluista aidosti kuntalaisten hyvinvoinnin tukemiseen.

Sateenkaari-ihmisten hyvinvoinnin ja osallisuuden edistäminen ei ole mielipidekysymys vaan osa perus- ja ihmisoikeuksia, joiden tulee toteutua kaikissa kunnissa. Seta vaatii näiden oikeuksien toteutumista ja jokainen voi auttaa meitä tässä työssämme.

Toivon, että mahdollisimman moni sateenkaari-ihminen ja liittolaisemme osallistuu tänä vuonna Pride tapahtumiin. Minulle ja varmasti meille kaikille tuo lohtua ja turvaa tieto siitä, että emme ole yksin. Erityisen tärkeää on tukea ja osallistua siellä, missä kunta ei tue. Teihin ja toisiimme voimme tukeutua riippumatta siitä, mitä uusi hallitusohjelma tai kunnanvaltuuston liputusta käsittelevä kokous tuo tullessaan.

Pekka Rantala

Kirjoittaja on Setan puheenjohtaja.