Jelena Kiilholma

”Kyllä sukupuolten välinen tasa-arvo on tärkeää, mutta en ole feministi”. Olen kuullut lausahduksen usein, joskus jopa itse ajattelin noin. Mutta miksi feministi ei tunnista itsessään feministiä? Ainakin omalla kohdallani, kuten usein muidenkin kanssa keskustellessa syy löytyy yllättävästi feministeistä. Tai oikeammin feministeiksi itseään tituleeraavista henkilöistä, jotka kovaäänisimmin ajavat feminismiä, jonka käsite heillä on vähän vääristynyt. En osaa eritellä onko feminismin sisälle vai rinnalle syntynyt ilmiö, jonka tavoite ei ole saavuttaa sukupuolten välistä tasa-arvoa, vaan naisten ylivaltaa miehiin.

Olen kuullut, että vasemmistolaiset ”vetävät tasa-arvon yli”. Nauroin, sillä eihän tasa-arvoa voi vetää yli, koska silloinhan kyse ei ole enää tasa-arvosta. Nyt näen, että tämäkin on tavallaan mahdollista. On silti olemassa kovaääninen joukko, jonka ajatusmaailmassa miehet ovat kaiken pahan alku ja juuri, joiden oikeuksia polkemalla saavutetaan tasa-arvo. Minulle feminismi on nimenomaan naisten oikeuksien parantamista, jotta voimme kaikki olla keskenämme tasavertaisia. Tuo kovaääninen joukko on kuitenkin onnistunut tuomaan feminismille ikävän kaiun, sanasta on tullut kirosana.

Lähtökohdat keskustelulle ovat heikot, kun ihmisten käsitykset feminismistä ovat vääränlaiset. Koetaan, että on tarkoitus syrjiä miehiä. Tämän vuoksi keskustelut esimerkiksi sukupuolirooleista ja toksisesta maskuliinisuudesta ovat hankalia, sillä feministien katsotaan sortavan miehiä. Ajatellaan, että tasa-arvon nimissä miehiltä viedään oikeus olla miehiä. Paljon on kyse ymmärryksen puutteesta, mutta suuri syy värittyneelle keskustelulle ovat vääränlaiset kokemukset itse feministeistä hyökkäävinä, miehiä vihaavina aktivisteina.

On surullista, että moni näin hyvää ja äärimmäisen tärkeää aatetta kannattava ei uskalla myöntää ääneen olevansa feministi. Kuten alussa mainitsin, olin itsekin pelokas kutsumaan itseäni feministiksi juuri siksi, että en halunnut leimautua miesvihaajaksi. Mutta mikä muutti ajatukseni? Puoluetoveri rohkaisi puhumaan feminismistä oikein, tuomaan sen todellisia arvoja esiin, sillä muuten koko liikkeen maine on uhattuna muuttua pelkäksi öyhöttämiseksi. Muutos lähtee sisältäpäin. Siksi on tärkeää keskusteluissa korostaa feminismin todellisia päämääriä, jotta voimme onnistuneesti edistää niitä.

Joskus olemme kaikki tasa-arvoisia, mutta se ei tapahdu miehiä vihaamalla.

 

Jelena Kiilholma

Kirjoittaja on 25-vuotias Satakunnan vasemmistoliiton kansanedustajaehdokas sekä Satakunnan vasemmistonuorten puheenjohtaja.

Jelena Kiilholma Facebookissa