Minna Minkkinen

Suomen Nyrkkeilyliitto on muiden kamppailulajien lajiliittojen tapaan mukana Helsinki Pridellä yhdessä Suomen Olympiakomitean kanssa. Tämä on ensimmäinen vuosi kun urheilujärjestöt ovat näin suurin joukoin mukana Helsinki Pridellä. Työväen urheiluliitto TUL ja opiskelijoiden liikuntaliitto OLL ovat olleet mukana jo usean vuoden ajan. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Urheilujärjestöjen mukanaolo ei yllättäen miellytä kaikkia. Lukiessa esimerkiksi Suomen Nyrkkeilyliiton Facebookissa jakaman Pride-kuvan alle syntyneitä kommentteja ymmärtää miksi edelleen on oltava Pridejä ja miksi on todella tärkeää, että urheilujärjestöt ovat osa Pride tapahtumaa. Ja tähän Prideja vielä tarvitaan. Tekemään vähemmistöjä näkyväksi.  

Suurin osa homo- ja transfobisia kommentteja kirjoittavista on miehiä. He eivät ymmärrä miksi pitää olla mukana Pridellä ja osalle jopa homojen olemassaolo on vastenmielinen ajatus. Tämä räikeä urheilupiirissä ilmenevä homofobia on syy miksi Pridellä pitää olla mukana. Urheilu ei ole yhteiskunnasta ulkopuolella oleva saareke, joka saa mellastaa miten huvittaa.

Urheilujärjestöjä on suitsittu viime vuosina enemmän tekemään järjestelmällisempää työtä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden eteen. Hyvä niin, sillä lukuiset tutkimukset osoittavat, että liikunnan ja urheilun parissa on homofobiaa, transfobiaa, epätasa-arvoa ja ulossulkemista. Siksi on tärkeää, että lajien ylin johto ilmaisee tukensa Pidelle ja kannustaa jäseniään osallistumaan. Se on selvä signaali, että meillä ei hyväksytä syrjintää. Suunnitelmallisen työn lisäksi tarvitaan myös julkisia kannanottoja. Hienoa urheilujärjestöt että olette mukana Helsinki Pridellä.

Prideä tarvitaan edelleen.

 

Minna Minkkinen

Kirjoittaja on Tampereen kaupunginhallituksen jäsen, urheilufani ja urheilujärjestöaktiivi.