Veronika Honkasalo

Tänä keväänä hallitus edistää monta tasa-arvon kannalta keskeistä uudistusta ja koko feministisen kentän on syytä olla valppaana. Keskeisin näistä lienee kauan odotettu perhevapaauudistus, joka lähtee lausuntokierrokselle helmikuussa. Vasemmistonaisissa aiomme omasta puolestamme huolehtia siitä, että uudistuksesta tulee aidosti sukupuolten tasa-arvoa edistävä ja että isien hoivavastuu näin myös kasvaa.

Toinen kevään ajankohtainen asia on hallitusohjelmaan kirjattu palkka-avoimuuden lisääminen. Kolmikantainen työ on jo alkanut, mutta se sai dramaattisen käänteen, kun Elinkeinoelämän keskusliitto jätti työryhmän viime marraskuussa. Työryhmän esitysten pitäisi kuitenkin olla valmiina maaliskuussa.

Kolmas iso uudistus liittyy seksuaalirikoslainsäädännön uudistamiseen, eli ns. suostumusperustaisuuden edistämiseen. Uudistusta valmistellaan kevään aikana, ja sen olisi tarkoitus tulla syksyllä eduskuntaan.

Neljäntenä tärkeänä asiana on translain uudistus, jota valitettavasti olemme joutuneet odottamaan aivan liian pitkään. Vasemmistonaiset tulee edelleen vaatimaan, että translain uudistaminen tuodaan pikaisesti käsittelyyn.

Vasemmistonaiset ei tyydy siihen, että kunnianhimoista sukupuolten tasa-arvoa edistetään vain sanoissa. Me haluamme nähdä edistykselliseltä hallitukselta myös konkreettisia tekoja. Se on erityisen tärkeää tässä kriisiajassa, joka on iskenyt erityisen kovaa naisten asemaan ja tasa-arvon tilaan.

Veronika Honkasalo

Kirjoittaja on kansanedustaja ja Vasemmistonaisten puhenainen.