Kaarina Kailo

Suomi100-”tasa-arvoteko”, historiallinen sote-uudistus valinnanvapausharhautuksineen tiivistää hyvin nykyhallituksen moraalivajeen ja röyhkeyden. Yli 230 000 naistyöntekijää päätyy epävarmuuden ja YT-neuvotteluiden syövereihin, jotta miesvaltainen vientiala ja miesjohtoinen sote-yrittäjyys pääsee hyötymään historiallisesta tulonsiirrosta pienituloisten verovaroin.

Toivon, että me vasemmistossa nostamme vahvemmin esiin, mistä ikuisessa ”talouden tasapainottamisessa” ja velanotossa on oikeasti kyse. Kansa luulee, että on oikeasti kyse säästöistä, kun itse asiassa yhteisiä verovaroja vain siirretään hyväosaisille velkamäärän lisääntyessä.

Niin SOTE kuin puheet velan kattamisesta ovat vaalien suurin puhallus, jolla piilotetaan, että nyt ollaan uusintamassa sääty-yhteiskuntaa naisvaltaisten alojen päätyessä kipeiden päätösten maksumiehiksi.  Mielestäni tulisi muistuttaa jatkuvasti siitä, mihin verovaramme ovat valuneet, ja torjua oikeiston sumutus velasta, jonka muka jätämme tulevalle sukupolvelle, ellemme vie heiltä yhdenvertaisia palveluja.  Nyt ollaan jättämässä historiallinen ekologinen ja sosiaalinen velka nuorille, jotta rikkaat saisivat vielä enemmän etuja ja veronkevennyksiä.

 

Kaarina Kailo

Kirjoittaja on tietokirjailija ja Oulun kaupunginvaltuutettu.