Viime aikoina on tuntunut siltä, että erilaiset puhelinmyyjät ovat aktivoituneet. Ainakin itse olen vastannut moninaisiin puheluihin, joissa kaupataan milloin mitäkin lehdistä vitamiineihin. Olen kieltäytynyt kohteliaasti, vaikka toisinaan kohteliaana pysyminen on ollut vaikeaa kun tuntuu, että myyjä ei kertakaikkiaan halua luovuttaa. Ei auta vaikka yrittää kertoa, että juuri nyt tämä tai tuo lehti ei kiinnosta, enkä halua veitsisarjaa, mitään muutakaan sarjaa tai Aarikan korua tilaajalahjaksi jne…

Kaikista ikävintä on, että myös vanhukset ovat näiden kaikenmaailman myyjien ”uhreina”, he jotka eivät välttämättä pysty, osaa tai muuten saa suunvuoroa kieltäytyä. Ja liian usein ”kauppa” syntyy, vaikka asiakas ei välttämättä edes muista, että kukaan on koskaan heille soittanutkaan saati että mitään kauppoja olisi tehty. Omainen huomaa tilanteen vasta sitten, kun tuote tai lasku tulee postilaatikkoon.

Oma lukunsa on huijaussoitot, josta ei todellakaan tiedä mistä on milloinkin kyse. Ystävällinen ääni langoilla kysyy, että ”onko sinulla hetki aikaa”, johon ainakin itse olen vastannut ettei valitettavasti ole aikaa nyt, mutta kysyn myös ystävällisesti, että ”voitko soittaa myöhemmin uudelleen? Enkä sitten myöhemminkään ”ehdi” mitenkään vastaamaan siihen numeroon.
Jotkut puhelut tulevat jostain ulkomailta ja niihin ei saa koskaan vastata mitään myöntävää, koska silloin ”sopimus” tai ”kauppa” on syntynyt ja sitä on erittäin vaikea perua. Parempi on ettei vastaa näihin puheluihin ollenkaan.

Näyttää siltä ettei kohta uskalla vastata oikeastaan mihinkään numeroon. Jos johonkin huijaussotkuun puhelimessa ajautuu, ”sopimus” muka on syntynyt, vaikka myyjä vain ”tarkistaa” yhteystietoja, viisainta on aina tehdä reklamaatio ja rikosilmoitus poliisille, joka onnistuu nykyään helposti sähköisesti. Tuskin huijaaminen loppuu maailmasta koskaan, mutta ainakin niistä tulee ilmoittaa viranomaisille. Nykyaikana tosin vaikuttaa siltä, että kansainväliselle nettirikollisuudelle ei oikein kukaan voi enää mitään. Pitää olla vaan itse tarkkana, mutta miten tämän selittää vanhukselle, joka asuu yksinään ja puhelin on ehkäpä ainut yhteys ulkomaailmaan?

Näissä mietteissä tänään, monia puhelinmyynnin sotkuja selvittäneenä ja todennäköisesti jatkossakin niitä vielä tulen selvittelemään. Maailmassa kun riittää huijareita ja veijareita.

Raija Westergård