Petteri Orpo kritisoi Vasemmistopuoluiden varjobudjetteja eduskunnassa kaikkien aikojen kuluneimmalla Vasemmiston haukkumisargumentillä: ”Kaikkea mukavaa ja lisää kaikille. Ja aina joku muu maksaa”.

Ymmärtääköhän Orpo itsekään miten ristiriitainen ja arvolatautunut kommentti oli. Hän kritisoi puheessaan verojen kiristystä, joten mitä ilmeisimmin hän tarkoittaa, että tuloerojen kaventamisen maksavat veronmaksajat. Meillä Vasemmistossa on kyllä tavattu maksaa veroja, siinä missä muutkin, joten pidän varsin outona, että valtionvarainministeri näin erottelee veronmaksajia meihin ja muihin.

Kokoomuksen Facebook-sivuilla julkaistiin video Orpon kommentista, johon Seinäjoen vasemmistolainen kaupunginvaltuutettu Antti Knuuttila osuvasti kommentoi. Hän muistutti siitä, että Vasemmistoliiton varjobudjetin loppusumma on sama kuin hallituksen, se vahvistaa taloutta saman verran, se vähentää velkaantumista saman verran ja velkaa otetaan saman verran. Erona kuitenkin se, että se kaventaa tuloeroja ja lisää miesten ja naisten tasa-arvoa.

Tämä saikin aikaan Kokoomuksen kannattajien vastakommentteja tuloerojen tarpeellisuudesta ja Vasemmiston talouspolitiikan ymmärtämättömyydestä, jotka Knuuttila tietenkin osoitti argumenteillaan hölynpölyksi. Kommenteista paljastui myös näiden kokoomuslaisten totaalinen ymmärtämättömyys siitä, että ihmisten lähtökohdat hyvään elämään vaihtelevat Suomessakin voimakkaasti. Kaikilla ei ole samat mahdollisuudet. Kommenteissa esiintyi vanhat kliseet siitä kuinka ahkerat ihmiset rikastuvat ja köyhät vain laiskottelevat muiden rahoilla.

Pidän erittäin huolestuttavana tällaisia ministeritason lausuntoja, jotka lisäävät mielikuvaa huonommista ja paremmista ihmisistä. Sitkeässä elää käsitys siitä, että työttömyys johtuu lähinnä vain laiskuudesta ja siksi kaikista köyhimpien tuloista leikkaamista ei nähdä ongelmana. Suurituloisimpien verojen kiristäminen nähdään kuitenkin ”muiden rahoilla elämisenä”.

Nämä veronmaksajien rahat ovat kuitenkin todellisuudessa se yhteinen potti, jonka kartuttamiseen jokainen osallistuu varallisuutensa mukaan. Paitsi kaikkein köyhimmät suhteellisesti kuitenkin enemmän ja suurin tuloluokka suhteellisesti vähemmän, huolimatta siitä, että yleisesti ottaen suomalaisille universaaliusperiaate on tärkeä.

Tästä veropotista kokoomus on rahoittamassa kaikkien aikojen suurimman markkinaehtoistamisprojektin, jota he ovelasti kutsuvat valinnanvapaudeksi. Markkinaehtoistaessa sosiaali- ja terveyspalvelut, ja nyt vielä erikoissairaanhoito, ollaan verovaroilla rahoittamassa suurten terveysjättien osinkojenomistajien osakeyhtiölain velvoittamat voitot. Sanoisin, että kyllä tässä ollaan huomattavasti enemmän toisten kukkarolla kuin valtion ja kuntien perustehtävien hoitamisessa verovaroilla.

”Valinnanvapaudessa” valinta ja vapaus ovat kaukana. Pisteet kuitenkin kokoomukselle sanoilla leikittelystä. Tämä hallitus on mestari luomaan sanoille uusia merkityksiä. Kilpailukykysopimus on toinen esimerkki tästä. Hallitus runnoi uhkavaatimuksin kiky-sopimuksen läpi, mikä tarkoitti käytännössä kuntatyöntekijöiden palkanalennuksia ja kuntien verotulojen reilua vähennystä. Toki kilpailukyvyn lisääminen kuulostaa paremmalta. Näyttöä sen tehosta tosin ei edelleenkään ole pystytty osoittamaan. Tämäkin toimi osoitti, että oikeistolaisen ideologian mukaan toisten työ ja ahkerointi on vähemmän arvokasta kuin toisten. Orpon kommentti osoittaa, että kokoomuksen näkemyksen mukaan yhteinen veropotti kuuluu enemmän terveysjättien osakkeenomistajille kuin pienituloisille.