Perussuomalaiset esiintyvät kovin mielellään pienen (kanta)suomalaisen puolustajana. Jos vain turvapaikanhakijoiden tuleminen loppuisi Suomeen tyystin, kaikkien (kanta)suomalaisten asiat saataisiin reilaan. Tosiasiassa tällaiset puheet ovat silkkaa höpöhöpöä, koska puolueen keskeisimmät toimijat haluavat tosiasiallisesti ajaa esimerkiksi julkista sektoria alas. Se napsahtaisi erittäin kipeästi myös (kanta)suomalaisen nilkkaan.

Tästä eräänä erittäin konkreettisena todisteena käy kansanedustaja Ano Turtiaisen tuore bloggaus ”Nettomaksajan arki”. Se sai enemmän mainetta puolueen toisen kansanedustajan Juha Mäenpään inspiroiduttua tekstin myötä pahemman luokan Lapuan Liike – fantasioihin. Mutta itse tekstin sisällöstä nousee tavallisen persujen ”maahanmuuttokritiikin” ohella myös seuraava lause:

”Nettomaksajana sinä kustannat yhteiskunnan sinulle ilmaiseksi tarjoaman hyvinvointisi lisäksi julkisen sektorin ison massan palkat ja yhteiskunnan heillekin ilmaiseksi tarjoaman hyvinvoinnin. Noin puolet julkisesta sektorista on hyödyllistä, eli maksamalla hyödyllisen osan kulut, katamme yhteiskuntamme hyvinvoinnin.”

Toisin sanoa Turtiainen siis väittää toisen puolen julkisesta sektorista olevan turhaa. Tämän jälkeen on syytä perata sitä, ketäs sitä julkisella sektorilla työskentelekään. Se käy ilmi esimerkiksi kunta-alan työnantajien tilastosta:

Kunta-alan kaksikymmentä yleisintä ammattinimekettä kun ovat sairaanhoitaja (43400), lähihoitaja (37300), lastenhoitaja (16400), lastentarhanopettaja (12200), koulunkäynninohjaaja (7400), luokanopettaja (7400), laitoshuoltaja (5700), terveydenhoitaja (5200), toimistosihteeri (4700), peruskoulun lehtori (4600), perhepäivähoitaja (3800), sosiaalityöntekijä (3600), fysioterapeutti (3200), terveyskeskuslääkäri (3200), erikoislääkäri (3100), hammashoitaja (3100), erikoistuva lääkäri (2700), siivooja (2500), maatalouslomittaja (2400) ja palomies (2400).

Yhteensä ylläolevien ”titteleiden” alla töitä tekee kunnissa ja kuntayhtymissä siis 174300 ihmistä. He ovat tyypillisimpiä mahdollisia julkisen sektorin työntekijöitä. Kunnissa on kaikkiaan 420 000 työntekijää.

Ehkä näiden toisia ihmisiä hoitavien, opettavien ja pelastavien työt ovat siis perussuomalaisten mielestä turhia. Asiasisällön osaaminen kun tietenkin on kunnianarvoisella kansanedustajilla hallussa, he varmasti tietävät ketä kunnissa on töissä – onhan Ano Turtiainenkin kunnanvaltuutettu Juvalla.

Kunnan työntekijöillä ei ole takanaan mitään valtavaa pomoarmadaa, koska johtajia ja ylimpiä virkamiehiä kunta-alan työntekijöistä on kaikkiaan vain noin 8000 eli noin kaksi prosenttia kaikista kunta-alan työntekijöistä.

Myös valtiolla työskentelee myös kohtuullisen paljon julkisen sektorin työntekijöitä. Vuoden 2018 lopun tilastojen mukaan noin 40 prosenttia heistä eli 30 160 työskenteli turvallisuustoiminnan piirissä erityisesti puolustusvoimissa, poliisissa, rajavartiolaitoksessa ja rikosseuraamusvirastossa.

Kaksi ylivoimaisesti suurinta ammattinimekettä valtiolla ovat vanhempi konstaapeli (3205) ja vanhempi rikoskonstaapeli (1456). Loput 60 prosenttia valtion työntekijöistä ovat varsin tasaisesti töissä muun muassa elinkeinotoiminnassa, rahoituksessa, oikeustoimessa, ministeriöissä, te-palveluissa, ja tutkimustoiminnassa. Kaikkiaan julkinen sektori työllistää EK:n mukaan 657 000 ihmistä. Heistä 80 prosenttia on kunnissa ja 20 prosenttia valtiolla.

Turtiaisen nakkelut siitä, kuinka vain puolet julkisen sektorin töistä ovat tarpeen, paljastavat taas perussuomalaisten karvoja myös sen linjauksista tavalliseen duunariin. Hänellä tuskin on mitään aitoja vastauksia siihen, mikä on hyödytöntä tai hyödyllistä. Tai sitten lopetaan terveyskeskukset hyödyttöminä, ja samaan syssyyn voitaisiin ajaa alas vaikkapa te-toimisto tja puolet poliisilaitoksista. Ja olisiko todennäköistä, että esimerkiksi allekirjoittanut psykiatrisessa erikoissairaanhoidossa työskentelevänä kuntayhtymän sairaanhoitajana lukeutuisi siihen hyödylliseen joukkoon?

Ilmeisesti koulut ja päiväkoditkin suljettaisiin sen siliän tien, jos se Turtiaisesta olisi kiinni. Opettaja- ja lastenhoitajamassojen tarpeellisuudesta kun ei voi olla varma. Oppisivat olemaan, hyödyttömät kakarat ja työttömät! Ja liekö tarvetta varusmiesten koulutuksellekaan, upseerien työpaikoille?

Yhteenvetona voi joka tapauksessa todeta, että tavalliset julkisen sektorin työntekijät eivät ole mitään paperinpyörittäjiä, eivätkä edes työskentele massoittain vaikkapa kotouttamiseen liittyvissä tehtävissä perussuomalaisten valheellisesti väittämällä tavalla. He ovat erityisesti sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia, opettajia, poliiseja, ja siivoajia. He tekevät erittäin arvokasta työtä ja usein vielä erittäin pienellä palkalla, naisvaltaisuudenkin myötä. He ovat kaikki hyödyllisiä ja tärkeitä ihmisiä työssään.