Leikkaaminen perhevapaiden lomakertymistä, yksipuolinen aukiololain kumoaminen, nyt menossa olevat koeaikojen, määräaikaisten työsuhteiden perusteiden sekä takaisinottovelvoitteen muutokset, lisättynä täysin yksipuoliseen neuvottelutulokseen oli jo liikaa. Tilannetta kiristi vielä nyrkkejä yhteen lyöneet maireat ministerit, jotka vaativat lisää myönnytyksiä erityisesti paikalliseen sopimiseen. Pamilaiset ilmoittivat oman viestinsä, ei hätäillen, vaan pitkällisesti harkiten: Nyt tuli mitta täyteen.

Varmasti neuvotteluissa tiiviisti mukana olleet puristelevat nyt omia nyrkkejään taskuissaan kysyen: miksi ne tämän tekivät? Se on ymmärrettävää sitoutumista, mutta saattaa siinä joskus olla sokeuttakin. Siinä neuvottelurytmissä ei ennätä kuunnella niin hyvin sen tavallisen ihmisen, jäsenen ajatuksia ja huolia kuin heidän joukossaan kokoajan olevat liittojen hallinnon jäsenet.

Neuvottelupöytiin ei varmaankaan ole kantautunut se pelko ja tuska, jota koetaan paikallisen sopimisen etenemisestä ja erityisesti siihen liittyvästä kriisilausekkeesta, jonka myötä voitaisiin työntekijöiden palkkoja paikallisesti alentaa. Palvelualojen työpaikoilla vain noin puolella on valittu luottamusmies työyhteisön tueksi. Useilla työpaikoilla työnantajan asenne ja työntekijöiden pelko estää luottamushenkilön valinnan. Valitettavan usein myös työnantajan edustajat pyrkivät vaikuttamaan vaalin tulokseen, luottamusmiehen oikeuksiin, liikkua, saada työntekijöiden yhteystietoja tai asioida liiton toimistolla. Yksityisellä palvelusektorilla vain muutamaa yritystä lukuunottamatta paikallisesta sopimisesta tulisikin paikallista pakottamista.

Nyt olisi kaikille osapuolille tiukka tuumaustauko tarpeen. Jos pienillä tikkukaramellin kokoisilla siirroilla nyt liittojen hallinnon jäseniä pyritään kääntämään tai pakottamaan neuvotteluratkaisu hyväksymään, jäävät arvet vielä todella syvälle. Hallituksen jäsenet joutuisivat omilla alueillaan ja työpaikoillaan isoon ristiriitaan ja paineiseen päätöksiä tehdessään, koska jäsenkunnassa ei tätä työntekijöille epätasapainoista kehitystä voida hyväksyä.

Parasta olisi rakentaa pakettia joka taloudellisesti olisi paremmin tasapuolinen ja joka sisältäisi yrityksille vastuita työllistämisestä ja työpaikkojen turvaamisesta, sekä osa-aikaisille palvelualojen työntekijöille tiukempia oikeuksia lisätunteihin.

Kovaan ääneen huudetaan, että omistajat saavat itse päättää mihin voittonsa käyttävät. Miksi toisilta voidaan ottaa ja toisilta ei? Nyt työntekijät ovat päättäneet: työntekijäkin on palkkansa ansainnut. Kunnioitetaan sitä.