Euroopan Unioni valmistelee yhteistä puolustusratkaisuaan salamavauhtia. Ainakin yhtenä merkittävänä osasyynä saattaa olla presidentti Donald Trump, jonka häkellyttävistä toimista viimeisin turvallisuuspolitiikan saralla oli 350 miljardin euron NATO-puolustuslaskun esittäminen Saksan liittokansleri Angela Merkelille Merkelin ja Trumpin tapaamisessa. Todettakoon selvyyden vuoksi, että NATO:lla ei ole mitään yhteistä puolustusrahastoa, jolle Saksa olisi velkaantunut, vaan jäsenvaltio osallistuu kustannuksiin rahoittamalla itse oman puolustusbudjettinsa. Trumpin temppu on ehkä samankaltaista mautonta populistista omien äänestäjien kosiskelua kuin herran moni muukin päätös, ulostulo ja toimi, mutta eurooppalaisten NATO-liittolaisten luottamusta yhteistoimintaan Yhdysvaltojen kanssa tämä ja Trumpin monet muut eurooppa-lausunnot eivät ainakaan paranna.

EU valmistelee suunnitelmaa, josta Helsingin Sanomat käyttää nimitystä työpaperi. Siinä esitellään HS:n tietojen mukaan kolme vaihtoehtoista mallia EU:n puolustusyhteistyölle:

  1.  jatketaan nykyisellä mallilla
  2. ryhdytään muodostamaan puolustusunionia, mutta jäsenvaltiot päättävät itse omasta etenemisaikataulustaan
  3.  Vuoteen 2025 mennessä toteutettava EU:n puolustusunioni, joka olisi ”NATO:a täydentävä järjestely”.

Voidaan kysyä, mikä tämä kolmannen vaihtoehdon täydentävä järjestely olisi? Ehkäpä NATO:n eurooppalainen osa, jossa tiivistetään eurooppalaisten valtioiden keskinäistä puolustusyhteistyötä siltä varalta, että USA sanoutuisi sotilaallisesti irti nykyisistä liittolaisistaan. Joka tapauksessa kysymys olisi varmasti NATO:sta ja siihen kuulumisesta.

Vaikuttaa siltä että EU-päättäjät ja varmasti Suomen nykyinen ulkopoliittinen johtokin kallistuisivat kovin mielellään vaihtoehdon kolme kannalle.

Työpaperi on tarkoitus esitellä jäsenvaltioille kesäkuussa, siis juuri ennen eduskunnan kesälomaa. Puolustusministeri Niinistö ei ole ministerikautensa aikana aiemmin juurikaan vaivautunut esittelemään turvallisuuspoliittisesti merkittäviä linjaratkaisuja eduskunnalle.

Heräämmekö keskellä ensi kesää uutiseen, joka kertoo Suomen liittyneen toissapäivänä NATO:on? Sillai ihan ohimennen vaan?