Inside the box-ajattelu:

To think outside the box, you must know what’s inside.

Esimerkki:

Kunnantalon ovi rämähti pahaenteisesti, kun kohta entinen kunnan sosiaalijohtaja marssi ulos irtisanoutumisensa jälkeen.

Kunnassa järjestettiin palaveri, jonka lopputuloksena havaittiin tarve rekrytoida uusi sosiaalijohtaja. Koska kunnan aiemmat rekrytoinnit olivat karkeasti epäonnistuneet eivät olleet onnistuneet parhaalla mahdollisella tavalla, rekrytointi annettiin ostopalveluna tehtäväksi siiniör mäster o uimamagister åkso ov hjyymän risoorsiis rekryiting Irja-Antero von Schwadenkreutz-Virtaselle.

Tuota pikaa Irja-Antero rekrytoikin sosiaalijohtajaksi etanolinkäytön suunnitteluinsinööri Jorma-Eugenia Ehrenberger-Toropaisen. Jorma-Eugenian avuja olivat:

– pirteät ja erottuvat CV ja työhakemus videoineen

– työpaikkahaastattelussa käyttäytyminen-kurssilla harjoitellut ja hiotut taidot työpaikkahaastattelussa

– perehtyminen yhteiskunnan tukijärjestelmiin kirjoittamalla yleisönosastokirjoitus laiskoista ja työtävieroksuvista työttömistä

– syvällinen perehtyminen päihde- ja mielenterveysongelmiin sekä perhetyöhön ja pariterapiaan katsomalla kaikki Temptation Islandin ja Paratiisihotellin tuotantokaudet.

Näin Jorma-Eugenia sujahti kunnan sosiaalitoimeen sulavasti kuin villiminkki suomalaiseen rantakivikkoon.

Jostain merkillisestä syystä kunnan sosiaalitoimen työntekijöiden silmät alkoivat muljahdella omituisesti aina Jorma-Eugenian esitellessä ajatuksiaan ja kehittämisideoitaan. Saattoipa joku joskus jotain peräti ivallistakin lausahtaa.

Aina kun näin tapahtui, Jorma-Eugenia totesi sen, mitä tässä maailmassa on nykyään tapana kaikilla sairaalan hallintopäälliköinä toimivilla kauppatieteen maistereilla todeta heidän opettaessaan kirurgia leikkaamaan:

Me ei voida pitäytyä vanhoissa turvallisissa, mutta aikansa eläneissä rutiineissa! Outside the box-ajattelu! Meidän täytyy kyetä ajattelemaan outside the box, tai me ei kehitytä!

Vuoden 2017 Suomessa kyetään näillä kolmella sanalla, jotka eivät edes ole suomea, ruotsia tai saamea, perustelemaan ihmiselle, miksi kuka tahansa kadulla kävelijä olisi parempi korkeimman oikeuden tuomari kuin virkojen nykyiset haltijat. Oikeusneuvokset eivät osaa ajatella outside the box! Ihminen, joka ei milloinkaan ole tehnyt ruumiillista työtä, olisi parempi puunkaataja kuin metsuri. Metsuri on rutiineihinsa kangistunut! Hän ei osaa kaataa puuta outside the box!

Lopuksi:

Ei perinteisten ajatus- ja toimintamallien syrjäyttämisessä mitään pahaa ole. Ensin pitäisi kuitenkin varmaan tietää, mitä ne vanhat ajatus- ja toimintamallit ovat ja miksi ne ovat sellaisia kuin ovat. Sitä paitsi. Kun lääkäri leikkaa, insinööri suunnittelee tai tuottaa erilaisia vempeleitä, sosiaalityöntekijät tekevät sosiaalityötä, kauppatieteen maisterit johtavat yrityksiä ja markkinointia ja metsurit kaatavat puita, maailma toimii paljon paremmin.