Punavankien teloitus Suomen 100-vuotisjuhlarahassa. Se oli jotain niin absurdia, että luulin sitä ensin valeuutiseksi. Hetken kuluttua kaveri julkaisi Facebook-ryhmässä kuvan samoista juhlarahoista. Rahassa esiteltiin hukkunutta pakolaislasta. Suutuin. Tämä oli jo liian paksua. Olin jo ottamassa yhteyttä kaveriin kysyäkseni, miksi hän jakaa valemedian valheita, kun minulle selvisi, että tällainenkin ”juhla”raha on ihan aikuisten oikeasti totta.

Rahojen kerrottiin kuvaavan itsenäisen Suomen saavutuksia ja voitettuja vaikeuksia. Teloituskuvan toisella puolella on Olympiastadion. Pula-aikaa elävä Suomi sai tosiaan olympialaiset vuodeksi 1940. Ne jäivät sodan takia pitämättä, mutta sodasta toipuva ja sotakorvauksia maksava Suomi järjesti kisat 1952. Kolikon suunnittelijat eivät vaivautuneet selittämään, kumpi oli saavutus ja kumpi voitettu vaikeus, olympialaisten järjestäminen vai ihmisten murhaaminen.

Netin vihapuheen perusteella maastamme löytynee myös valitettavasti henkilöitä, joille hukkunut pakolaislapsi on ”saavutus”.

Kun esitellään ”saavutuksia” ja ”voitettuja vaikeuksia”, onko juhlarahan tekijöiden mielestä seuraavan sisältöinen puhe päivänsankarille 50-vuotispäivillä siis suotava ja jopa hieno?

”Rakas A. Olit jo nuorena kaunis, iloinen ja sosiaalinen. Nämä ominaisuutesi ovatkin varmaan syy siihen, että Sinulle tehtiin 16-vuotiaana abortti.

Kansantaloudellisesti tarkasteltuna olet aina ollut maallemme hyödyksi. Siirryithän jo sangen nuorena koulusta työelämään ja veronmaksajaksi, ehkä osin siksi, että Sinun todistuksellasi ja lahjoillasi eri oppilaitosten ovet pysyivät kasvojesi edessä suljettuina.

Ilman kunnollista koulutustakin teit melko näyttävää työuraa siihen asti, kunnes 10 vuotta sitten kuningas alkoholi astui elämääsi ja elämänhallintasi lähti täydellisesti lapasesta.”

Meiltä vietiin juurikin subjektiivinen päivähoito-oikeus. Pitäisikö sen palauttamisen lisäksi säätää päivähoitopakko? Alkaa vaikuttaa siltä, että maassamme on runsaasti henkilöitä, jotka tarvitsisivat päiväkotitätiä kertomaan, mikä on sopivaa ja mikä ei…?