Ennen väitettiin kruunun pitävän pojistaan huolen. Toisin on nyt.

Asevelvollisuuslaki edellyttää nuorilta miehiltä varusmiespalveluksen suorittamista. Varusmiespalveluksen sosiaaliset etuudet eivät kuitenkaan ole ajan tasalla.

Lähes jokaisella varusmiehellä on matkapuhelinliittymä ja ehkä jokin muu internet-liittymä. Lisäksi saattaa olla laitteiden hankinnasta johtuvia kuukausimaksuja. Jos varusmies on muuttanut pois lapsuudenkodistaan, hänellä on vino pino juoksevia menoja joka kuukausi. Menoja on ehkä enemmänkin kuin meillä vähän vanhemmilla. Ovathan kodinkone- ja huonekaluhankinnat hiljattain tehtyjä ja osamaksuerät ja kulutusluotot vielä maksamatta.

Sotilasavustuksella katetaan vain asumismenot, muihin kuluihin avustusta ei myönnetä. Toimeentulotukea varusmiehelle ei pääsääntöisesti myönnetä, varusmieshän saa Puolustusvoimilta ruoan, vaatteet ja kasarmimajoituksen ilmaiseksi. Mikäli varusmiehellä on palvelusaikanaan vuokra-asunto ja vuokranantaja edellyttää voimassa olevaa kotivakuutusta, Kansaneläkelaitos saattaa myöntää toimeentulotukea vakuutusmaksun maksamiseen. Päivärahan suuruus on 5,10 euroa.

Jollei säästöjä ole, vaihtoehdoiksi jäävät erilaiset luotot ja seurakuntien hyväntekeväisyyden puoleen kääntyminen. Velan otto varusmiespalvelusta varten on mielestäni kohtuuton vaatimus.

Puolustusvoimat mieltää miljardiluokan asejärjestelmähankinnat välttämättömiksi. Samoin halutaan perustuslain muutosta kiireellisessä säätämisjärjestyksessä, jotta armeija voi ryhtyä tiedustelemaan ja valvomaan ihmisiä. Varusmiesten sosiaalisten etuuksien saattaminen tasolle, jossa palveluksesta voisi suoriutua ilman velkaantumista, ei kiinnosta.