Kohta tarvitaan Suomeen lisää kansoja kaikille näille kilpaileville kansanliikkeille.

Syyskuussa 2015 vihtiläinen Panu Huuhtanen istahti tien poskeen viikoksi vastustamaan turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen perustamista Hopeaniemen entiseen kylpylään. Vastaanottokeskus tuli, mutta aktivismi ei päättynyt. Pari kuukautta myöhemmin Huuhtanen oli jo kertomassa Finnish Defence Leaguen sympaattisessa haastattelussa yhdessä Sirkka Halosen kanssa organisoimastaan Itsenäinen Suomi 2015 -tapahtumasta.

Kyseessä onkin mielenkiintoinen bakkanaali, jota on järjestämässä kansanliike poikineen: Rajat Kiinni! -kansanliike, Perheiden hyvinvoinnin puolue ry, Erotaan EU:sta -kansanliike, Irti EU:sta -kansalaisaloite, Kansanliike pakolaispolitiikkaa vastaan, Hallitus alas -ryhmä, Itsenäisyysforum ry, 1990-luvun laman uhrit sekä Itsenäisyyspuolue (IPU). Yhteistä näille kaikille kansanliikkeille on islamofobian ja väärentämättömän rasismin lisäksi pakkomielteinen raiskaustilastointi, siellä täällä läikehtivä antisemitismi, jonkinasteinen Vladimir Putin -henkilökultti ja tutut salaliittoteoriat EU:sta, Bilderbergistä, George Sorosista, kemikaalivanoista sekä nyttemmin myös Suomen Punaisesta Rististä. Lisäksi ne saattavat kaikki olla yksi ja sama ryhmä.

Alussa mainittu Finnish Defence League – josta Tulva-lehti on laatinut kattavan kuvauksen pari vuotta takaperin – olisi kukaties halunnut ottaa näkyvämminkin osaa järjestelyihin, mutta valitettavasti yhdistys joutui itseään suurempien voimien pelinappulaksi. Nyt on nimittäin käynyt niin onnettomasti, että Suomessa on kaksi Rajat Kiinni! -kansanliikettä, joiden kesken on tullut vaikeasti määriteltävä välirikko.

Tamperelaisen Rajat Kiinni! -järjestön puhemiehenä häärivä Marco de Wit tovereineen ilmoitti tiedotteessaan, että muuan Susanna Kaukinen oli omavaltaisesti julistanut kansanliikkeen toimivan yhteistyössä Finnish Defence Leaguen kanssa sekä uhkaillut ”puolisuvakkeja”. Kun tästä oli annettu palautetta, Kaukinen oli ekskommunikoinut Tampereen Rajat Kiinni! -liikkeen muusta kansanliikkeestä. De Witille ei siten jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin vastaekskommunikoida Kaukisen luotsaama ns. KKK-ryhmä.

Susanna Kaukisen, Pekka Kemppaisen ja Ismo Kähkösen johtama lähinnä pääkaupunkiseudulla ja Turussa toimiva pieni noin 20 henkilön ns. KKK-ryhmä ei kuulu Rajat Kiinni-kansanliikkeeseen. Todisteet KKK-ryhmän johtamissa keskusteluissa tapahtuneista laittomista ehdotuksista ja toimintamalleista näyttävät kiistattomilta.

Susanna Kaukinen vastasi blogissaan de Witin väitteisiin. Nimimerkillä ”Rajat Kiinni! -kansanliikkeen ydinryhmä” laadittu teksti kumoaa kaikki syytökset väkivallasta tai sillä uhkaamisesta sekä kiistää de Witin oikeuden ylipäänsä esiintyä Rajat Kiinni! -kansanliikkeen nimissä.

DeWitin keinot ovat ala-arvoisia ja DeWitin väitteet väkivallasta järjettömiä. Yksityiskeskustelujen levittely, kontekstista irrottaminen ja aktivisti-diskurssin aktiivinen väärintulkinta on ollut peruskauraa.

Kaukinen arveleekin, että Marco de Wit on mukana projektissa jostain muusta syystä kuin tehdäkseen Suomesta yksietnisen, yksikulttuurisen ugrilinnakkeen.

– – [M]eillä on epäilys, että DeWitin tavoite hajoittaa kansanliike on yksinkertaisesti opportunistinen: hän haluaa hyötyä liikkeestä.

DeWitin pyrkimys liikkeestä hyötymiseen johtunee siitä, että hän haluaa ratsastaa sen avulla joko eduskuntaan tai vieläkin todennäköisemmin poliittiseen palkkiovirkaan. Sekin on mahdollista, että hän pyrkii käyttämään liikettä liiketoiminnan lähtökohtana, tällaisiakin merkkejä on Tampereella ollut.

Kumpikin kilpailevista Rajat Kiinni! -kansanliikkeistä painottaa, ettei niillä ole johtajaa, jos kohta organisaatiotakaan. Ei kyllä uskoisi.

Summa summarum, Helsingissä järjestetään itsenäisyyspäivänä kaksi Rajat Kiinni! -tapahtumaa. Itsenäinen Suomi 2015 -mielenosoitus Narinkkatorilla ja SUOMI TURVALLISEKSI !, RAJAT KIINNI ! -mielenosoitus Kansalaistorilla. Kun soppaan lisätään sekä Suomen Sisuun että Suomen Vastarintaliikkeeseen assosioituva 612-soihtukulkue (johon molemmat Rajat Kiinni! -ryhmät aikovat mielenosoitustensa päätteeksi yhtyä) ja anarkistien Vapaus Pelissä -mielensoitus, jonka tavoitteena on häiritä soihtukulkuetta, saavat elintarviketyöläiset paahtaa popcorneja pyhä- ja ylityölisät kilpaa maissinjyvien kanssa paukkuen.

Pahimmassa tapauksessa poliisi ei lainkaan ehdi pamputtaa hippejä, kun nahistelevat äärioikeistolaisryhmät kohtaavat toisensa soihtukulkueessa roihuavine astaloineen.

Spektaakkelia odotellessa voivat halukkaat käydä klikkaamassa Li Anderssonille lisää ääniä Itsenäinen Suomi 2015:n Vuoden itsenäinen suomalainen 2015 -äänestyksessä. Ehdokaslista on… kiehtova. Sebastian Tynkkysen, Jussi Halla-ahon, Ilja Janitskinin, Junes Lokan, James Hirvisaaren, Makwan Amirkhanin, Laura Huhtasaaren, Vesku Jokisen, Pauli Vahteran, Olavi Mäenpään, Seppo Huhdan, Tero Vaaran ja Joel Hallikaisen lisäksi listalle oli otettu ilmeisesti ironiasyistä Li Andersson, Nasima Razmyar ja Anna Kontula. Ja tokihan me vitsin ymmärrämme.

Äänestysaikaa on 4. joulukuuta kello 21 asti. Tätä kirjoitettaessa Li Andersson on tukevassa johdossa. Klik, klik!

li-itsenainen