16

Joulukuu on liian pitkällä. Kaikki keskeneräiset työt on tuomittu jäämään sellaisiksi: ihmiset karkaavat jouluvalmisteluihin. Viikonvaihteessa kaikki Suomen kaupat ovat täynnä stressin kourissa täriseviä ihmisiä satametrisissä jonoissaan. Ja maanantaista eteenpäin enää ketään ei voi tavoittaa edes puhelimitse.

Tärkeä asiakas? Työnhaku? Pahoittelut – odota loppiaiseen. Välipäivät ovat jo alkaneet.

Siksi käännettäköön katse kohti Balkania ja uljasta Bulgarian kansaa. българи saivat valita maailmanhistorian ärsyttävimmän joululaulun. Kansandemokratiasta innostuneina he äänestivät voittajaksi Wham!-yhtyeen klassikon ”Last Christmas”.

Joka siis on tämä:

Kelpo bulgaarit tosin erehtyivät. Kakkospallille äänestyksessä päässyt Mariah Careyn pophelmi ”All I want for Christmas is You” on verrattomasti ärsyttävämpi.

Mutta entä Suomi? Mikä voisi olla Pohjolan sisukkaan soturivaltakunnan kauhein joululaulu? Voisiko se olla Kauko Käyhkön tulkinta teoksesta ”Kirje Korvatunturille”? Reino Helismaan ja Toivo Kärjen visio köyhän asutustilan tyttärestä, jonka äiti tekee kuolemaa sairaalassa nujertaa jopa ”Varpusen jouluaamuna” – vaikka Vesku Loirin ylitulkintana.

Vai löisikö Smurffien sietämätön suomirap-renkutus laudalta perinteisen synkistelyn?

Kaasuputki-blogin suosikki tässä kisassa on Ilta-Sanomain lukijalahja, josta ei enää joulumeno parane.