Helsingin Sanomain päätoimittaja on aiemmin saattanut väittää edustavansa jonkinlaista journalistista ihannetta, mutta ensimmäisen adventtisunnuntain ratoksi Mikael Pentikäinen tuli ulos kaapista ja julisti avoimesti olevansa Elinkeinoelämän keskusliiton bulvaani. Siinä määrin samoja latuja EK:n puheenjohtajan puhe ja HS:n päätoimittajan kolumni näyttävät hiihtävän.

Tai kuten Pressiklubin Facebook-päivityksessä todetaan:

Joko EK tai HS tekee nyt työnsä huonosti. Joko EK ei kykene esittämään omaa, tarttuvaa retoriikkaa, vaan käyttää muutoinkin käytössä olevaa, ”objektiivista” puheenpartta, tai sitten HS ei ole tunnistanut EK:n retorisia keinoja, vaan on omaksunut ne luonnollisina.

Aivan oma juttunsa on avoin nuoleskelu. Seuraavaa otetta ei ole lainattu Elinkeinoelämän keskusliiton vuosikokoustiedotteesta:

Elinkeinoelämän EK on nähnyt oman merkityksensä. Syksyn valinnoissa elinkeinoelämän ykkösketju otti selvästi entistä suuremman roolin omassa järjestössään. Taustalla on paitsi huoli Suomesta myös ymmärrys työmarkkinapolitiikan merkityksestä.

Uusi kirkkovuosi alkaa siis maltillisissa merkeissä. Opiskelijat, opiskelkaa vähemmän! Työttömät, syökää vähemmän! Vanhemmat, lakatkaa tekemästä lapsia! Palkansaajat, vaatikaa vähemmän palkkaa ja maksakaa vähän enemmän veroja! Meidän pienituloisten on nyt ymmärrettävä tinkiä hyvinvoinnistamme, jotta kansankuntamme selviäisi yhteisöveroalen tekemästä lovesta julkiseen talouteen.

Otetaan tämä nyt vaikka vähän niin kuin adventtipaastona, uskonveljet ja -sisaret.