Vanessa-Eriksson_Hannes-Viktorzon

Lucia-neito 2014, Vanessa Eriksson. Kuva: Hannes Viktorzon

Folkhälsan, Hufvudstadsbladet ja Svenska Yle valitsivat Suomen Luciaksi tänä vuonna Vanessa Erikssonin Jomalasta, Ahvenanmaalta. Muut ehdokkaat olivat Amanda Stenius ja Majken Stenberg Helsingistä, Frida Hasselblatt ja Sara Lindholm Espoosta, Moa Nyström Korppoosta, Olivia Andersson Sulvasta, Katariina Karjala Porista, Anna Nylund Purmosta ja Emilia Nygård Siuntiosta.

Folkhälsanin informatiivisen verkkoartikkelin mukaan Lucian päivää on vietetty ensimmäisen kerran Pohjoismaissa vuonna 1764 Länsi-Göötanmaalla. Lucia tarjoili kahvia vuoteeseen sikäläisessä kartanossa. Skansenilla Lucia debytoi vuonna 1893, ja pian tapa levisi ympäri Ruotsia sekä Suomen ruotsinkielisiä aleita. Ounastellaan, että Turun ruotsalaisessa naislyseossa olisi jo fiirattu Lucian päivää vuonna 1898, ja viimeistään Vöyrin kansanopiston vuoden 1913 Lucia-juhlasta on dokumenttiakin.

Nykymuotoinen Lucia-juhla neitoineen on järjestetty vuodesta 1949 lähtien, jolloin Folkhälsän valjasti Lucian varojenkeruuseen. Seuraavana vuonna mukaan liittyi Hufvudstadsbladet ja Lucia vakiintui pysyväksi osaksi Suomen ruotsinkielistä kulttuuriperintöä.

Mutta mennään nyt pääasiaan. 13. joulukuuta on ennen kaikkea vasemmistojohtaja Paavo Arhinmäen syntymäpäivä. Ex-kulttuuriministeri täyttää tänään komeat 38 vuotta.

Santa Paavo

Kaasuputki onnittelee!