18

Joulukalenteri 2011

Tarkastaessaan Itä-Syvärillä kenraali S:n divisionaa marski lähtöhetkellä kysyi, oliko kenraalilla vielä jotakin erikoista sydämellään. Kenraali lausui silloin hartaan toivomuksen, että paloöljyä olisi saatu enemmän, sillä miehet joutuivat oleskelemaan pienissä korsuissa ja valoa tarvittiin monessa pisteessä.

Kenraali kertoi käyneensä eräässä poterossa, jossa ainoana valonkeinona oli hylsystä tehty tuikku. Kun hän oli valittanut pimeyttä, hän oli saanut railakkaan vastauksen: – Odotamme valoisampaa tulevaisuutta, herra kenraali.

Marskia huvitti kovasti reipas repliikki, ja hän pani paloöljytilanteesta tenttiin mukana olleen kenraali Waldenin. Tämä sai tehtäväkseen investoida varastot ja keinot, joilla nykyhetkikin saataisiin valkenemaan. Niitä löytyi siitä päätellen, että öljyä saatiin.”

– Marski läheltä ja kaukaa. Kirjayhtymä, Helsinki 1964.

Suosittu ja toivottu sunnuntaisten Gustaf Mannerheim -anekdoottien sarja jatkuu taas. Tällä kertaa lystikkäät kertomukset rakastetusta Suomen marsalkasta on poimittu Ea Rahikaisen, Tauno Majurin ja Reino Tuonosen vuonna 1964 toimittamasta kaskusikermästä Marski läheltä ja kaukaa.