11

Joulukalenteri 2011

Marski seurueineen, johon kuuluivat mm. kenraalit Walden ja Suolahti, tuli kantaravintolaansa syömään. Tilausta tehdessään hän pyysi hovimestarilta omaa viinimerkkiään. Tämän oli pakko ilmoittaa sen olevan lopussa. Lähellä oli viinuri Björklöf, joka oli usein palvellut marskia. Marski sanoi hovimestarille: ’Pyytäkääpä tuo poika tänne.’ Hän uudisti tilauksensa Björklöfille, joka myönsikin varanneensa lokeroonsa kaksi pulloa tätä merkkiä marskia varten, koska oli tiennyt sen kohta loppuvan ja maahan tuonnin olevan tietymättömissä.

Marski sai viininsä, ja seurueen lähdettyä pöydällä oli Björklöfille kirjekuori, joka sisälsi senaikaista rahaa 100 markkaa. Huomionosoituksen arvoa lisää tieto siitä, että marski ei antanut juomarahoja, tarkka mies kun oli.”

– Marski läheltä ja kaukaa. Kirjayhtymä, Helsinki 1964.

Suosittu ja toivottu sunnuntaisten Gustaf Mannerheim -anekdoottien sarja jatkuu taas. Tällä kertaa lystikkäät kertomukset rakastetusta Suomen marsalkasta on poimittu Ea Rahikaisen, Tauno Majurin ja Reino Tuonosen vuonna 1964 toimittamasta kaskusikermästä Marski läheltä ja kaukaa.