Totuttuun tapaan Kaasuputki-blogi on taas pannut järjestykseen kuluneen vuoden parhaimmat yhteiskunnalliset pilakuvat. Vuosi oli tapahtumarikas ja niinpä myös pilapiirroksia satoi laariin. Poliittinen satiiri selvästi elää kukoistuskauttaan maassamme ja Kari Suomalaisen manttelille on yhtäkkiä useita perijöitä.

Kolmen kärkeen kohosi myös uusia nimiä. Kuopion ympäryskunnissa ilmestyvän suomenmielisen kaupunkilehti Taajamasisun pilapiirtäjä Sakari ”Zakke” Vanttauskoski nousi asiantuntijaraadin kolmossuosikiksi nasevalla piirroksellaan. Kuvassa Zaken alter ego tuttuine lippalakkeineen päivittelee aikamme kuvaa.

zakke

– Kaikkialla on tätä homorummutusta, niin siitä ajattelin piirtää. Ja kun näitä maahanmuuttajia hyysätään, niin että silleen, Vanttauskoski kommentoi kuvansa sanomaa sähköpostitse Kaasuputkelle.

Hopeamitalille raati valitsi vanhan tutun, Ilta-Sanomiin jo seitsemättä vuosikymmentä piirtävän Jurpo ”Ananias” Tossavaisen. Ajattomia teemoja ovelin ”heittolaukauksin” kommentoivan Ananiaan jokainen pilakuva on oikeastaan kokonainen novelli lukuisine ovelasti kätkettyine koukkuineen.

ananias

– Tässä on tavoiteltu tuota EU-meiningin järjettömyyttä, että silleen, Tossavainen vastasi Kaasuputken sähköpostiin.

Ylivoimainen voittaja on kuitenkin viiltävän ajankohtainen ja poliittisesti tarkkasilmäinen Perusdemokraatti-lehden pilapiirtäjä Jarmo ”Törppis” Töytäri. Törppiksen viimeisin piiskansivallus Suomen ja Venäjän suhteiden suomettuneisuudesta ja pääministerin rähmälläänolosta osoittaa lähes liiankin hyvin, miten vähän maamme on kehittynyt sitten Kekkoslovakian aikojen.

voittokuva

Kaasuputki kysyi Töytäriltä, mistä kuva sai ideansa ja mitä sillä halutaan sanoa. Näin Törppis vastasi:

– Suomea hallitseva ruotsinkielinen eliitti luovuttaa sotaveteraanien taisteleman itsenäisyyden eniten maksavalle ja pitää rahat itsellään. Meitä sorretaan ja pitäisi tehdä välittömästi sotilaallinen vallankaappaus, että silleen.