ku

Yhdentoista vuoden korpivaellus tuli onnellisesti päätökseen maaliskuisilla keväthangilla kun neuvottelut Kansan Uutiset Oy:n ja lehdestä aikoinaan ovet paukkuen lähteneen emerituspäätoimittaja Yrjö Raution välillä saatiin kaikkia osapuolia tyydyttävään tulokseen. Lyhyen ylimenokauden ”Kusaria” päätoimittanut Sirpa Puhakka siirtyy lehden määräaikaiseksi erikoistoimittajaksi, kun Rautio jälleen astuu rakkaan työväenlehtensä johtoon.

Kuusitoista vuotta Kansan Uutisten päätoimittajana aina vuoteen 2004 työskennellyt Rautio on välivuodet pitänyt kynänsä terävänä kirjoittamalla kolumneja Apuun ja Helsingin Sanomiin päivänpolttavista asioista, kuten SKP:n enemmistön ja vähemmistön ­– niin kutsuttujen taistolaisten – välisistä henkilö- ja linjaristiriidoista. ”Heittolaukauksistaan” tunnettu Rautio aikoo jatkaa samalla linjalla vanhassa tutussa vasemmistomediassaan. Aihe taatusti kiinnostaa kaikkia lehden lukijoita ikään ja sukupuoleen katsomatta.

– Vasemmistoliitossa on paljon vanhoja stalinisteja, jotka eivät ole koskaan tehneet tiliä menneisyytensä kanssa, Rautio toteaa luottavaisesti.

Hän uskoo neljänkymmenen vuoden takaisten traumojen tavoittavan myös uusia lukijoita:

– Puolueessa on lisäksi nuoria myöhempien aikojen änkyröitä, joiden politiikkakäsitys kasvaa suoraan stalinismin perinnöstä.

Koko Suomea jäytävän stalinismin uhasta keskustellaan Raution mukaan liian vähän. Hän aikoo korjata tilanteen Kansan Uutisten sivuilla.

– Äärioikeisto ja -vasemmisto eivät ole janan ääripäitä, vaan vierekkäisiä pisteitä ympyrällä, Rautio muistuttaa arvoituksellisesti virnistellen.

Tässä hän on maahanmuuttokriitikoiden kanssa samaa mieltä siitä, että myös Hitler oli oikeastaan vasemmistolainen ja että mitään ”äärioikeistoa” ei edes ole olemassa.

– Kun kulkee kyllin kauas vasemmalle, tulee äärioikealle, kun kulkee kyllin kauas oikealle, tulee äärivasemmalle.

Vaarallisilta on, että koskaan ei voi tietää, kuka on stalinisti. Rautio huomauttaa, että fanaattiset liikkeet houkuttelevat mukaan ”älykkäitä, sivistyneitä ja fiksuja ihmisiä”.

– Heitä oli stalinismissa – myös sen suomalaisessa ilmenemismuodossa, jota kaunistellen taistolaisuudeksi kutsuttiin.

Erityisesti stalinisteja haudotaan Raution mukaan Vasemmistoliitossa.

– Siihen kuuluu stalinisteja, joiden oikeampi paikka olisi häpeäpaalussa historian tunkiolla.

Vasemmistoliiton ongelma ei Raution mielestä ole kuitenkaan pelkästään stalinisteissa. Puolueen riveissä on suunnattomasti enemmän kaikkia muita kuin stalinisteja, mikä saattaa harhauttaa heikommalla havaintokyvyllä varustetut kansalaiset kuvittelemaan, että Vasemmistoliitto olisi arvoliberaali punavihreä työväenpuolue.

– Järkevintä olisi, että puolueen reformistit siirtyisivät Sdp:hen – ja vihreät vihreisiin. Puolue jäisi niille, jotka haluavat tehdä siitä museon vaalimaan stalinististen aatteiden rippeitä.

Merkittävimmäksi syyksi kaikkialla ympärillään rehottavaan taistolaisuuteen Rautio arvelee Suomen Sosialidemokraattista Puoluetta – tai ”vasemmistoa”, kuten Rautio sitä nimittää – riivaavan henkilökulttivajeen. Nuoriso säntäisi vaaliuurnille huomattavasti nykyistä kerkeämmin, mikäli Paavo Lipponen yhä johtaisi vasemmistoliikettä.

Ensimmäinen Yrjö Raution toimittama Viikkolehti tulee pääsiäispyhien vuoksi jakeluun poikkeuksellisesti jo 1. huhtikuuta. Lehteä jaetaan samana päivänä ilmaiseksi Kontulan ostoskeskuksessa kello 12. Sadalle ensimmäiselle lahjoitetaan Viikkolehden lisäksi muoviämpäri.