Koulukiusaamisesta on otsikoitu viime päivinä lakialoitteenkin vuoksi. Yksin jättäminen on koulukiusaamisen ytimessä. Yksinäistä on helpointa kiusata. Syrjäytymiskehityksen ytimessä on joutua vastentahtoisesti sivuun. Yksinäisyydellä ja sivuunjättämisellä on kova hinta sekä inhimillisesti että taloudellisesti.  Sivuun jäämisen ehkäisyn kannattaa siksi olla politiikan kovassa ytimessä.

Tein graduni koulukiusaamisesta ja sen yhteydestä luokan ryhmädynamiikkaan.

Kiusaaminen on ryhmäilmiö. Mitä tapahtuu opettajanhuoneissa ja työpaikoilla tapahtuu koululuokissa, mitä tapahtuu kodeissa tapahtuu välitunneilla, mitä tapahtuu yhteiskunnassa – tapahtuu kouluissa. Tulevien vanhustenkin yksinäisyyttä ja sivuun jäämistä voidaan parhaiten ehkäistä jo päiväkodissa ja peruskoulussa.

Jatkuva kilpailun ja kilpailukyvyn korostaminen lisää samalla yhteiskunnallisia pudotuspelejä, joita myös media on pullollaan. Yksilö ei voi olla yksin vastuussa yhteiskunnan rakenteissa olevan sivuunjättämis-ja vähättelykikyn seurauksista. Kiusaaminen ja kyykyttäminen on koko yhteiskunnan rikkaruoho, jota on jatkuvasti kitkettävä ja uskallettava viheltää peli poikki. Olen tehnyt valtuustoaloitteen opettajien täsmäkouluttamisesta kiusaamisen ehkäisyyn.

Myötätunnolla  muutetaan maailmaa paremmaksi. Paukkuja kannattaa laittaa arjen kohtaamisiin. Ystävällinen hymy ja tervehdys voi pelastaa yksinäisen päivän –  ja elämän.