***Päivitetty: Khaleb Khateeb on vain yksi White Helmets -dokumentin kuvaajista ja siinä esiintyneistä henkilöistä. Tekstiä päivitetty.***

Vietimme kotonamme tänään kuusivuotissynttäreitä. Täällä Los Angelesissa jaettiin tänään myös Oscar-palkinnot. Filmiteollisuuskaupungissa kun asutaan, osa vieraistakin työskentelee usein elokuva-alalla, joko näyttelijöinä tai muissa tehtävissä (käsittämättömän laajalti työllistävä teollisuudenala muuten). Puheenaiheena oli juhlissa tänään tavallista viileämpi sää (n. +14) ja se, että punaisella matolla Hollywoodissa voi olla tänään viileää. Illansuussa alkoi sataa ripotellakin. Juhlaherkut oli katettu takapihalle, ja ne kannettiin vieraiden voimin kiireesti sisälle pisaroiden alkaessa tipahdella.

Oscar-palkinnoista jännitin tänään lyhytdokumenttipalkinnon saajaksi ehdolla olleen Netflix-dokumentin White Helmetsin puolesta. Ilahduin dokumentin Oscar-ehdokkuudesta. Aihe on tärkeä; valkokypäräiset White Helmets -järjestön työntekijät pelastavat ihmisiä, jopa vastasyntyneitä, pommitusten raunioista Syyriassa. Dokumentti oli hyvin tehty, koskettava ja kiinnostava.

Yhdellä dokumentin tekemiseen osallistuneista valkokypäristä, Khaled Khateebillä oli jo viisumi ja lentolippu lauantaille Turkista Los Angelesiin. Matka kuitenkin tyssäsi siihen, että Yhdysvaltain viranomaiset viime hetkellä tylysti estivät Khateebin pääsyn maahan. He olivat kuulemma löytäneet häneen liittyvää uutta tietoa eli ”derogatory information” (suomeksi ”derogatory” on MOT-sanakirjan mukaan halventava, loukkaava tai [arvoa] alentava). Harmillista, ettei Khateebia päästetty vastaanottamaan kiitoksia. Dokumentin tekijät Joanna Natasegara ja Orlando von Einsiedel olivat vastaanottamassa palkintoa ja harmittelivat Khateebin poissaoloa. Valkokypärät saavat tosin näin entistäkin enemmän huomiota työlleen. 

Päivän toinen päätapahtuma meillä oli kuopuksen synttärijuhlat. Lasten syntymäpäiväjuhlat tuntuvat Amerikassa joskus ylenpalttisilta. On juhlateema ja paikalla saattaa olla palkattuja näyttelijöitä (esim. Star Wars -hahmoja) tai muita viihdyttäjiä (taikureita, ilmapallonvääntelijöitä tai leikittäjiä) ja kaikille vieraille annetaan lähtiessä lahjat (Star Wars -juhlissa kaikki kutsuvieraat ovat saaneet esimerkiksi valomiekan). On heliumpalloja ja bannereita.

Itse koin vetäneeni tänään vähän överiksi, kun meillä oli tarjolla sushia ja pitopalvelun japanilaiset riisipallot sekä gluteenittomat ja vegaaniset kuppikakut (40 kpl) ja aikuisille muodikasta ranskalaista roseviiniä ja ninjateemaisen juhlan osanottajat saivat puiset itsetehdyt ninjamiekat. Juhlavieraat kuitenkin kommentoivat, kuinka on mukavaa käydä välillä tällaisessa neighborhood-tyyppisessä pienimuotoisessa juhlassa! 😀 Kaipaan juhlia, missä oli vain muutama lapsi ilman vanhempiaan, tarjolla limua, kakkua ja juustoa, rypäleitä ja lihapullia koktailtikuissa.

Palatakseni Oscar-teemaan ja valkoisiin kypäriin… Pari viikkoa sitten järjestin varainkeruutapahtumana Syyria-illan. Kutsuin tuttavia tekemään perinteistä Aleppo-saippuaa oliiviöljystä, syömään syyrialaista ruokaa ja katsomaan White Helmets -dokumentin. Osallistujien toivottiin lahjoittavan kurssimaksun sijaan 75 dollaria tai omantunnon mukaan jotakin kurssista ja maksu lahjoitettaisiin valkokypärät-järjestölle. Ensimmäinen kurssille halunnut lähetti suositun maksupalvelun kautta maksun ja kirjoitti viestikenttään ”Syria”. Maksupalvelusta otettiin välittömästi yhteyttä ja tili uhattiin sulkea, koska maksupalvelu halusi kuulemma noudattaa USA:n Syyrialle asettamia pakotteita. Pyysin lopulta osallistuijia lähettämään rahan suoraan hyväntekeväisyysjärjestöille ennen kurssille tuloa.

Jos haluat kokeilla syyrialaista ruokaa, suosittelen tätä kukkakaalipaistosta tai tätä kanapataa. Tarjosin niitä Syyria-illassamme.

PS. Kansan Uutisissakin on kirjoitettu valkokypäristä, katso juttu täältä.