Los Angelesia kun ajattelee, tuskin usein tulee mieleen asutusalueille eksyvät villieläimet. Asumme kaupungin itäpuolella vuorten rinteessä, vain eläinten asuttama chaparral kivenheiton päässä. Asumme lähellä eläinten kotia, olemme oikeastaan tunkeutuneet heidän asuinalueelleen.

Naapurin katolla on kamera, ja kerran viikossa filmille tallentuu kadulla kävelevä karhu. Kojootit ovat tavallinen näky lähikaduillamme, jopa päiväsaikaan. Olemme nähneet myös ilveksen Amerikan serkun, bobcatin ja tuttavat ovat raportoineet puumahavainnoista.

Seudulla vallitseva kuivuus ajaa eläimet vuorilta etsimään ruokaa. Jotkut naapureistamme ovat hankkineet karhunkestäviä roskakoreja vain korttelin päähän meiltä. Meidän roskiksillemme karhut eivät ole vielä löytäneet. Olemme nähneet karhuja – luonnossa syömässä ja roskiksia dyykkaamassa – kansallismetsässä kylläkin. On tosi surullista löytää metsänreunasta karhun ulostetta, jossa on muovia ja muuta roskaa seassa. Karhujen kestävät roskakorit ovat todella tärkeitä eläinten suojelussa.

Pari viikkoa sitten näin uutisen poikkeuksellisen kauas vuorelta eksyneestä karhusta. Se käppäili rauhallisella omakotialueella, kunnes poliisi nukutti sen ja kuljetti sen takaisin kotiinsa. Kuukausi sitten Losia kohautti puuma, joka oli myös eksynyt kaupunkiin.

Kerran luin uutisen naapurikaupungissa jonkun uima-altaalla vierailleesta karhusta. Olen siitä asti odottanut karhun koska tahansa kiipeävän takapihan aitamme yli ja hyppäävän uima-altaaseemme. Sitä ei vielä kuitenkaan ole tapahtunut. Kanat suljemme yöksi koppiinsa turvaan villieläimiltä.

Viime viikonloppuna kotimme lähellä olevalla telttailualueella karhu yritti päästä telttaan ja siinä hötäkässä raapaisi telttailijaa. Hänen naamansa paikattiin 18 tikillä. Karhu tuskin yritti satuttaa ihmistä. Teltassa oli ehkä ruokaa tai ruoan haju. Meidän täytyy muistaa, että oikeastaan me olemme karhujen asuinalueella, ei päinvastoin. Lähellä riehuvat metsäpalot ovat ajaneet eläimet pois vuorilta etsimään ruokaa ja vettä. Ne eivät ole tulleet satuttamaan ihmisiä. Viranomaiset kuitenkin etsivät tämän karhun käsiinsä ja DNA-testin varmistettua kyseessä olleen saman telttaan yrittäneen karhun, se pistettiin päiviltä eilen. 🙁

Kirjoitellaan!

Sirpa