Kaksi kirjoitusta herätti huomioni. Ne liittyvät tavallaan toisiinsa. Ensimmäinen oli uutinen, jossa Sedu ”De Luca” Koskinen ilmoitti lähtevänsä kunnallisvaaliehdokkaaksi Helsingissä. Aiemmin kokoomuksessa toiminut Koskinen valitsi puolueekseen perussuomalaiset. Puoluevalintaa hän perusteli sillä, että ”heidän ajatuksensa ja ohjelmansa ovat jokaisen helppo ymmärtää.”

Demokraatti-lehdessä taas oli kolumni, jossa pohdittiin, miten perussuomalaisista on tulossa ”vihaisten rikkaiden puolue”. Vastaava ilmiö on nähtävillä monissa maissa. Puolassa moni maltillinen oikeistolainen on radikalisoitunut. Samoin Iso-Britanniassa, jossa ollaan hypätty Boris Johnssonin kelkkaan. Yhdysvalloissa useat maltilliset konservatiivit kannattavat Trumpia – edelleen.

Ilmiötä on ruodittu monelta kantilta, eikä sille ole yhtä selittäjää. Mutta yksi selittävä tekijä on maailman monimutkaisuus. Aikaisemmin maailma oli selkeä, työurat olivat helposti hahmotettavissa, ei ollut cancel- ja me too -liikkeitä. Nykyinen maailma on hirvittävän monimutkainen ja vaikeasti hahmotettava. On kiusaus hakea helppoja ratkaisuja.

Populistinen oikeisto tarjoaa helppoja ratkaisuja. Näin ”vihaiset rikkaat” hyppäävät helposti oikeistopopulistien kelkkaan. He ovat kyllästyneet maailman monimutkaisuuteen, joka uhkaa heidän etuoikeutettua asemaansa. He ovat kyllästyneet maailman epävarmuuteen. He eivät jaksa enää välittää, mikä on totta ja mikä ei. Helpot maailmanselitykset houkuttavat. Kyllä he tunnistavat populistien retoriikan virheelliseksi, mutta ei heitä kiinnosta. Heitä kiinnostaa oman elämänmuodon turvaaminen.

Suomessa perussuomalaiset tarjoavat helppoja ratkaisuja vaikeisiin asioihin. Vedetään mutkia suoriksi. Sillä saa oppositiossa mainiot kannatuslukemat ja tukun irtopisteitä. Ja juuri siihen Sedu Koskinen viittaa, kun hän sanoo, että perussuomalaisten ajatukset ja ohjelma on helppo ymmärtää.

Kunpa maailma olisikin täynnä yksinkertaisia vastauksia.