Suomen arkkitehtiliitto SAFA ilmaisi tiedotteessaan huolensa rakentamisen laadun heikentymisestä. Myös Vuokralaiset ry on kritisoinut rakentamista samoista asioista. Uudet asunnot ovat pieniä, ahtaita ja pimeitä. Kaikkiin makuuhuoneisiin ei edes rakenneta ikkunaa nykyään.

Asuntojen pitäisi palvella asukkaita. Asunto on koti. Asunnon tulisi tarjota edellytykset hyvälle elämälle. Mutta nykyään asuntoja rakennetaan tehokkuus mittatikkuna ja rahan kiilto silmissä. Niitä ei rakenneta asukkaille.

Iso osa uusista asunnoista menee suoraan asuntosijoittajille, jotka ovat useimmiten suuria sijoitusyhtiöitä. Niitä ei kiinnosta asunnon ja asumisen laatu, vaan pikemminkin asunnon sijainti, neliöt ja paljonko siitä saa tuottoa.

Ihmiset arvostavat asumisessa avaruutta ja väljyyttä. Mutta monilla ei ole vaihtoehtoa ja varaa valita asuntoa, jolloin on tyydyttävä siihen, mitä markkinat tarjoavat. Tämä pätee erityisesti kasvukeskuksissa.

Rakennuttajia kiinnostaa tuloksen maksimointi. Se heijastuu rakentamisen laatuun.

Kouriin tuntuva esimerkki saatiin syyskuussa, kun YIT alkoi rimpuilla Pasilan tornitalojen kanssa. YIT voitti kilpailun Pasilaan tulevista Trigoni-tornitaloista. Kilpailuehdotuksen mukaan talot olisivat hybridi-rakennuksia, joissa olisi sekä asuntoja että toimitiloja. Korkeimman talon leveys, paksuus, oli suunnitelmissa 44 metriä. Näillä ehdoilla YIT:n ehdotus nostettiin voittajaksi.

Mutta YIT on käynyt ahneeksi. Nyt yhtiö haluaa leventää taloja, jotta niihin mahtuisi enemmän asuntoja. Se varmasti vaikuttaisi asuntojen laatuun heikentävästi. Samalla se vaikuttaisi katutilaan ja kaupunkikuvaan. Talojen välinen etäisyys kutistuisi noin 15 metriin. Se on aika vähän, jos talojen korkeus on lähes 200 metriä.

Lisäksi YIT haluaa luopua hybridi-talojen ajatuksesta, koska asunnoista saa paremman hinnan sijoitusmarkkinoilla. Helsingin kaupungin mukaan YIT ei ole lainkaan halukas joustamaan vaatimuksistaan.

Tämä esimerkki näyttää, että YIT:tä kiinnostaa asumisen laatua enemmän tulos.

Niin kauan asuntojen laatu tulee pysymään heikkona, kunnes niitä ryhdytään sijoittajien sijaan tekemään asukkaille.

*****

Artikkelikuvassa havainnekuva YIT:n Trigonista Pasilassa.