Ohessa kuva tärkeimmistä kysymyksistä Ruotsin vaaleissa (lähde: SVT). Tärkeimpiä kysymyksiä äänestäjille olivat kuitenkin peruspalvelut ja hyvinvointikysymykset kuten terveydenhoito ja koulutus sekä nimenomaan tasa-arvo. Äänestäjille maahanmuutto ei ole tärkeimpien kysymysten kärjessä, vaan itse asiassa aika kaukana niistä. Toisaalta yli 40% äänestäjistä kuitenkin pitää myös maahanmuuttoa tärkeänä kysymyksenä.

Kun kysytään, kenellä on paras politiikka terveydenhoitoon liittyvissä kysymyksissä, niin parhaan tuloksen saa SDP (25%), Kristillisdemokraatit (15%). Vasemmistopuolue, Ruotsin Kokoomus ja Ruotsidemokraatit saavat kaikki 10-11%.

Ruotsissa on alettu suhtautumaan kriittisesti hyvinvointipalveluilla tehtäviin liiketaloudellisiin voittoihin. Jos kysytään parasta politiikkaa tähän kysymykseen, niin 20% äänestäjistä vastaa parasta politiikkaa edustavan SDP, Vasemmistopuolue saa 17% kuten myös Kokoomus.

Tasa-arvosta keskusteltaessa parhaan tuloksen saa SDP (19%) ja toisiksi parhaan tuloksen Vasemmistopuolue (13%).

Maahanmuuttopolitiikasta kysyttäessä selkeästi parhaan tuloksen saa Ruotsidemokraatit (32%), toisiksi parhaan tuloksen saa demarit (17%), kolmanneksi parhaan saa Kokoomus (12%). Vasemmistopuolue saa tässä kysymyksessä 8% kannatuksen, linja eroaa selkeästi Ruotsidemokraattien ja melko paljon myös demareiden linjasta.

Tällä perusteella näyttää siltä, että vaalit ratkesivat hiuksen hienosti punavihreälle blokille hyvinvointiin ja tasa-arvoon liittyvillä kysymyksillä. Maahanmuuttokysymys jakaa äänestäjiä niin, että se ei ole tärkeimpiä kysymyksiä (ei siis ongelma?) suurelle osalle äänestäjistä, mutta sitten Ruotsidemokraattien kannattajille se on iso kysymys ja ainoa merkittävä aihe, jolla Ruotsidemokraatit saivat ääniä. Ilmastokysymys ei näyttänyt olevan niin kovin tärkeä kysymys äänestäjille tai ainakin moni kysymys meni sen edelle.

Nämä kysymykset selittänevät demareiden pysymisen suurimpana puolueena ja Vasemmistopuolueen vaalivoiton, Ympäristöpuolueen taantumisen ja Ruotsidemokraattien nousun merkittäväksi puolueeksi valtiopäiville ja mahdollisesti vaa’ankielipuolueen asemaan.

ps. Todettakoon, että Suomessa ja Ruotsissa on samanlainen tilanne sen suhteen, että sekä Vasemmistoliittoon että Ruotsin Vasemmistopuolueeseen liittyy hyvällä vauhdilla uusia jäseniä.

 

Linkkejä:

https://www.svt.se/special/valu2018-valjarnas-viktigaste-fragor/

https://www.svt.se/special/valu2018-bast-politik/