Vappumarssi 2019

Mennyt talvi ja kevät olivat koko puolueelle ja puolueorganisaatiolle raskaita. Takana on kahdet vaalit ja hallitusneuvottelut jatkuvat yhä. Aivan perusjäsenistöä ja työntekijöitä myöten ihmiset ovat tehneet paljon töitä ja laittaneet itsensä peliin kovasti. Erityisesti arvostan puolueen piirien toiminnanjohtajia sekä meidän ehdokkaitamme kummassakin vaalissa.

Olen todella tyytyväinen tuloksiin. Eduskuntavaaleissa ensimmäisen selkeä voitto 20 vuoteen ja eurovaaleissa ns. torjuntavoitto. Oli olemassa riski menettää europarlamentaarikon paikka. Pidimme paikan kuitenkin selkeästi.

Luultavasti eduskuntavaalit olivat monessa mielessä niin sanotusti käännevaalit, joista vasemmistoliiton kannatus lähtee uuteen nousuun ja vasemmistoliiton kehitys otti uuden askeleen. Vasemmistoliitto on uudistumassa, on syntymässä uusi vasemmisto! Tästä kertoo esimerkiksi se, että puolueen jäsenmäärä on parhaillaan saavuttanut saman tason, jolla se oli vuonna 2001. Käytännössä jäsenmäärä on tämän vuosituhannen huipussa ja uusia jäseniä liittyy puolueeseen koko ajan, vaikka yleisesti puolueisiin kuuluvien määrä laskee Suomessa.

On syytä olla äärimmäisen iloinen voitoista, mutta liiallinen itsevarmuus ja -tyytyväisyys ovat luksusta, joihin meillä ei ole varaa. On asioita, jotka olisi voinut tehdä ja mennä paremmin. Tutkimusten mukaan puolueen yleiskannatus voisi olla reilusti nykyistäkin parempi.

Saimme neljä kansanedustajapaikkaa lisää. Näitä paikkoja ei olisi tullut, jos neljässä vaalipiirissä olisi yhteensä tullut 6773 ääntä vähemmän. Tämä äänimäärä on koko puolueen äänimäärästä vain 2,5% ja kaikista Suomessa annetuista äänistä 0,2%. Tämä tulos edellytti hyvää vaalikampanjaa ja onnistumista juuri oikeissa vaalipiireissä. Kenties myös hieman hyvää tuuria. Katson, että ainoastaan Keski-Suomen lisäpaikka saatiin takaisin reilusti, kun suhteuttaa puolueen äänimäärän koko vaalipiirin äänimäärään.

Tässä neljän vaalipiirin lisäpaikkojen äänimarginaalit:

  • Helsinki: 2314 ääntä
  • Uusimaa: 1447 ääntä
  • Keski-Suomi: 2828 ääntä
  • Oulun vaalipiiri: 184 ääntä

Vaikka saimme mittaamattoman tärkeän vaalivoiton, joka oli ensimmäinen selkeä eduskuntavaalivoitto 20 vuoteen, on kuitenkin hyvä muistaa myös se, että suhteellinen kannatuksemme laski 2 vuoden takaisista kuntavaaleista.

Yksi olennaisimpia voittoa selittäviä tekijöitä oli voittamisen tahto. En ole aistinut samanlaista voittamisen tahtoa vasemmistoliitossa sinä 20 vuotena, kun olen puolueessa toiminut. Tätä samaa todisti myös eräs puolueen vanha hyvin korkealla tasolla toiminut konkari. Jotta puolue voi voittaa vaaleja, täytyy olla vahva halu voittaa. Vaaleihin ei mennä vain tuomaan omia vaihtoehtoja keskusteluun. Täytyy haluta voittaa, ottaa valtaa ja käyttää valtaa paremman yhteiskunnan ja maailman puolesta. Sitä tahtoa oli nyt vahvasti! Ja sitä tahtoa pitää löytyä jatkossakin.

Eurovaaleissa oli todellisena vaarana menettää paikka, mutta etenkin aktiivisesti kampanjatyötä tehneiden toimijoiden ja hienojen ehdokkaiden ansiosta paikka saatiin pidettyä selkeästi.

On melko sama, onko vasemmistoliitolla 1 vai 2 europarlamentaarikon paikkaa. Mutta sillä on suuri merkitys, onko meillä 0 vai 1 europarlamentaarikkoa. Eurovaalien vaalitulos oli äärimmäisen tärkeä puolueelle! Silvia Modig keräsi yksin lähes puolet puolueen äänistä. Se on kova henkilökohtainen tulos.

Entä seuraavaksi?

Puoluejohdon, puoluetoimiston ja kaikkien työntekijöiden sekä piirien olisi syytä analysoida vaalit ja kampanja perinpohjaisesti. Kun hallitusneuvottelut ovat ohi, olisi syytä panostaa kampanja- ja vaalianalyysiin.

Seuraavana puolueella on edessä puoluekokous ja valmistautuminen siihen on jo alkanut. Puoluekokouksen jälkeen tulisi puoluejohdon välittömästi ryhtyä valmistautumaan ja johtamaan valmistautumista vuoden 2021 kuntavaaleihin. Niissä vaaleissa erityisen ratkaisevaa on aina ehdokasmäärä. Tässä mielessä kuntavaalit poikkeavat muista vaaleista.

Ensi talvelle yksi hyvä tavoite olisi se, että pyrkisimme saavuttamaan kannatusgallupeissa 10% rajan. Tämä voi kuitenkin olla haasteellista, jos puolue päätyy hallitukseen. Toisaalta, hallituspaikka tuo myös mahdollisuuksia näyttää, millaista politiikkaa teemme. Joten voi olla myös niin, että hallitukseen meneminen mahdollistaa kannatuksen kasvattamisen. Tutkimusten mukaan, vasemmistoliiton yksi imagoa haittaava tekijä on ollut se, että puolue ei ole ollut muihin puolueisiin verrattuna yhtä potentiaalinen hallituspuolue ja vallankäyttäjä.

Kun vuonna 2020 ei luultavasti ole vaaleja, on puolueessa syytä panostaa kahteen asiaan:

1) Puolueen ideologinen keskustelu ja puolueen poliittisen identiteetin ja profiilin pohdinta. Millaisen puolueen haluamme, mitä asioita haluamme sen ajavan ja ketä edustavan?

2) Organisaation ja toiminnan kehittäminen. Esimerkiksi jäsenmäärän kasvun jatkumisesta täytyisi pitää huolta ja kampanjointitaitoja kehittää entisestään puolueen kaikilla tasoilla.

Jos puolue päätyy hallitukseen, on myös puolueen strategia ajateltava uudelleen. Se on tehtävä jo ennen marraskuussa pidettävää puoluekokousta. Hallitusasema muuttaa puolueen roolia ja toimintaa merkittävästi siitä, kuinka puolue toimii oppositiossa.

Summa summarum, hyvä me!

Kuva Seppo Kääriäisen väitöskirjasta