Helsinkiläinen Matti Halmesmäki ei maksa veroja, koska ei halua tulla pakotetuksi vastenmielisiin hommiin. ”Suuri osa yhteiskunnasta on turhaa”, vuorineuvos sanoo.

Vielä muutama kuukausi sitten Matti Halmesmäellä oli jatkuvasti huono omatunto.

”Olihan niitä veroja tarjolla. Mutta en minä halunnut maksaa niitä”, Halmesmäki sanoo.

Hetkinen. Siis huono omatunto painoi, mutta ei kuitenkaan niin paljon, että verot olisivat maistuneet?

”Niin juuri.”

Matti Halmesmäki, 65, on ideologisesti veroton. Hän ei halua maksaa veroja, koska hän ei halua maksaa omasta mielestään typeristä jutuista. Eikä hän kursaile yhtään kertoessaan ajatusmaailmastaan.

Mikä röyhkeys!

Halmesmäen kodissa Portugalin Lissabonissa soi Rollins Bandin musiikki. Halmesmäki tykkää ankarammasta musiikista. Hän on kova Motörhead-fani.

Lemmy Kilmister [Motörheadin edesmennyt laulaja-basisti] taisteli normeja vastaan, eli kuten opetti ja oli kuitenkin herrasmies.”

Istutaan keittiön pöytään. Halmesmäki kaataa vichyvettä lasiin.

Halmesmäki on ollut veroton käytännössä aina muutamia lyhyitä veroharjoittelujaksoja ja pääomatuloveroja lukuun ottamatta.

”Koko aikuisiän olen taistellut veroviraston kanssa ja yrittänyt pysyä irti veroista, että saisin tehdä mitä itse haluan, mutta saisin silti tuloja.”

Halmesmäen mielestä on merkittävä ihmisoikeusloukkaus, että ihmisiä pakotetaan maksamaan veroja. Hän näkee itsensä tietynlaisena esitaistelijana. Moni hänen lähipiiristään ihailee hänen elämäntapaansa ja sanoo, että älä missään nimessä maksa veroja.

Halmesmäen äiti kasvatti poikansa yksinhuoltajana Rovaniemellä siivoojan, kampaajan ja pankkivirkailijan töitä tehden. Äiti opiskeli itsensä samalla merkonomiksi.

Hän oli rehellinen nainen, eikä ole oikein tykännyt siitä, että poika välttelee veroja.

Koulussa Halmesmäki pärjäsi ihan hyvin. Yläasteella koulunkäynti ei enää kiinnostanut.

”Huomasin, että näillä arvosanoilla ei ammattikouluun ja sitä kautta kunnon töihin pääse. Siihen aikaan kauppakorkeakoulua pidettiin lähinnä vitsinä. Oli selvää, että sieltä mennään suoraan veropakolaiseksi.”

Halmesmäki valmistui kauppatieteen maisteriksi. Hän ajatteli, että siitä olisi hyötyä arjessa sekä Keskon konsernijohtajana. Myöhemmin Halmesmäki meni Elinkeinoelämän keskusliiton hallitukseen. Ammattitaitoa hän ei kokenut saavansa kummastakaan paikasta.

Sitten Halmesmäki ryhtyi verottomaksi.

Rahapulaa Halmesmäellä ei ole oikein koskaan. Eläkettä hän saa 50 000 euroa kuukaudessa, mikä on noin sata kertaa enemmän kuin ”ideologinen työtön” Ossi Nyman saa työmarkkinatukea. Eläkkeen lisäksi Halmesmäki on turvautunut pääomatuloihin.

”Mutta suuri osa yhteiskunnasta on turhaa, joten miksi siitä sitten pitäisi maksaa? Siitä, että työttömien lapsia kaitsetaan päiväkodissa palkattujen hoitajien toimesta, on ihmisille ja ihmiskunnalle enemmän haittaa kuin hyötyä. Silti tällaista toimintaa arvostetaan, koska se luo työpaikkoja ja tuottaa verovaroja”, Halmesmäki sanoo.

”Tämä on niin älytön järjestelmä, että sen luulisi romahtavan itsestään, mutta ei se romahda. Ihmiset siinä romahtaa, ja ekosysteemit.”

Halmesmäen mielestä hänellä pitäisi olla kansalaispalkka, vastikkeetonta rahaa, jotta hän saisi itse päättää, haluaako maksaa veroja vai ei. Ja niin hänellä onkin. Muille hän ei sitä kuitenkaan haluaisi.

”Se on ainoa mahdollisuus turvata minun ihmisoikeuteni hyvinvointiyhteiskunnassa. Ihan varmasti suurin osa muista ihmisistä silti maksaisi veroja, koska heillä ei ole varaa muuttaa veroparatiisiin.”

Halmesmäki ei ole syvemmin pohtinut, miten nykyinen järjestelmä käytännössä toimii ja miten se rahoitetaan. Se on hänestä poliitikkojen ja virkamiesten työtä.

Halmesmäki on sitä mieltä, että vaikka keskivertoihmisten elintaso laskisi, ei se olisi välttämättä huono asia.

”Kyllä he vähemmälläkin pärjäisivät.”

Kuva: Vuorineuvos Matti Halmesmäki. Keskon materiaalipankki, 2012

Lisää aiheesta:
HS: Vuorineuvokselle yli 600 000 euron lisäeläke Portugaliin – eläkkeestä ei maksettu veroja Suomeen lainkaan
HS: Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet