Viimeisen muutaman päivän aikana Perussuomalaiset on valinnut uuden puheenjohtajiston, heitetty ulos hallituksesta, hajonnut ja toinen puoli palannut halllitukseen. Mistä tämä kaikki johtuu ja mitä tiedämme tähän mennessä?

Operaatio oli suunniteltu etukäteen

Sipilä, Orpo ja Soini olivat jo viikkoja sitten sopineet, että osa Perussuomalaisista voisi loikata omaksi ryhmäkseen ja jatkaa hallituksessa, mikäli Jussi Halla-ahosta tulisi puheenjohtaja.
Tästä kertoi Lännen Media jo 3.6. mutta Soini kiisti väitteen ehdottomasti blogissaan ja kutsui loikkareita juudaksiksi ja luusereiksi. Nyt tiedämme uutisen väitteen toteutuneen ja peräti 21 edustajan loikanneen.
Erikoista, että Soini etukäteen maalasi itsensä näillä haukkumanimillä, jos oli jo päättänyt loikata. Itse hän kirjoittaa tuoreeltaan blogissaan: ”Näin vaaran, jota en halunnut uskoa.” Hän sanoo jo kuukauden verran aavistaneensa asioiden oikean tolan. ”Vanhat SMP:läiset, sadan Perussuomalaliset saivat osakseen pilkkaa ja antikristillinen retoriikka rehotti erilaisilla keskustelupalstoilla.”
Millainen antikristillinen retoriikka ja millä keskustelupalstoilla? Vaikea kuvitella, että Halla-ahon kannattajien Hommaforum ei olisi yksi niistä.

Monen mieli muuttui yhtäkkiä

Kun Halla-aho valittiin puheenjohtajaksi, häntä onnittelivat Sampo Terho, Simon Elo ja monet muut, jotka kolme päivää myöhemmin loikkasivat. He myös peräänkuuluttivat puolueen yhtenäisyyttä. Se olisi outoa, jos he olisivat jo tuolloin olleet päättäneet loikata.

Sipilä ja Orpo hyväksyvät Halla-ahon arvot

Maanantaina Halla-aho neuvotteli Sipilän ja Orpon kanssa hallitusyhteistyön jatkamisesta. Halla-aho oli omien sanojensa mukaan valmis sitoutumaan hallitusohjelmaan.
Neuvottelut kariutuivat selittämättömistä syistä. Orpo ja osin Sipiläkin sanoivat syyksi arvojen erilaisuuden, mistä heitä suitsutettiin. Seuraavana päivänä he ilmoittivat kuitenkin hallitusyhteistyöstä Terhon, Elon ja monen muun Halla-ahon hengenheimolaisen kanssa. Joilla siis on ne samat arvot, jotka edellisenä päivänä olivat liian erilaiset.
Heillä ei myöskään ollut tähän asti ollut ongelmaa olla samassa hallituksessa puolueen kanssa, johon Halla-aho, Huhtasaari, Hakkarainen, Immonen ja monet muut avoimet rasistit kuuluivat.
Oliko heille siis yllättäen paljastunut jotain, joka koski juuri Halla-ahon porukkaa, mutta ei esimerkiksi Sampo Terhoa tai Simon Eloa, jotka myös ovat vankkumattomia rasisteja?

Halla-ahon luutnantit

Jussi Halla-ahon vanavedessä valittiin puolueen varapuheenjohtajiksi Huhtasaari, Eerola ja Hakkarainen. Jos ilmaisen asian hieman kaunistellusti, niin näitä nimiä ei yleisesti pidetä Perussuomalaisten älymystönä.

Huhtasaari on saanut maailmankuvansa amerikkalaisesta vaihtoehtomediasta eikä ymmärrä esimerkiksi evoluutiota. Kansanedustaja Hakkarainen taas huutelee kännipäissään neekeriukoista. (Eerola on heistä ehkä salonkikelpoisin, muttei mikään porvarien unelmavävy hänkään.)

Halla-ahon ollessa Brysselissä olisivat Sipilä ja Orpo joutuneet käymään puheenjohtajien välisiä kolmenkeskeisiä neuvotteluita näiden taikauskoisten rasistijuoppojen kanssa. Voin kuvitella, että kravattia käyttävän Halla-ahon kanssa keskustellessaan he olisivat vielä voineet vakuuttaa itselleen, että tässä nyt ollaan eurooppalaisten arvojen ja suvaitsevaisuuden puolella. Onnistuihan se Sampo Terhonkin kanssa. Mutta Huhtasaaren ja varsinkin Hakkaraisen kanssa se olisi jo täysin mahdotonta.

Puolueen kaapanneet tahot

Moni perussuomalaisista loikannut on viitannut ”puoluen kaapanneisiin tahoihin”. Uutisetkin ovat kertoneet, että muutama Halla-ahoa kannattanut henkilö soitteli ison määrän väkeä liittymään Perussuomalaisiin ja tulemaan puoluekokoukseen äänestääkseen Halla-ahon puheenjohtajaksi. Näin tapahtui. Kun he olivat paikalla, äänestivät he oman värisuoransa myös varapuheenjohtajistoon.
Keitä he olivat?
Loikkareista muodostetun Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmän vpj Tiina Elovaara nimesi heidät A-Studiossa uusnatsistisen Suomen Vastarintaliikkeen, Suomen Sisun ja Hommafoorumin jäsenistöksi.
Hänen vieressään istunut ryhmän pj Simon Elo on itsekin Hommafoorumin aktiivi, kuten Halla-aho keskustelussa huomautti. Ryhmää hallituksessa johtava Sampo Terho puolestaan on ainakin ollut Suomen Sisun jäsen. Nämä tahot eivät voi kaapata Perussuomalaisia Terhon ja Elon kaltaisilta henkilöiltä, koska Terho ja Elo ovat itse heitä.
Samaa porukkaa ovat myös Uuteen vaihtoehtoon kuuluvat kansanedustajat Maria Lohela ja Vesa-Matti Saarakkala, jotka ovat allekirjoittaneet Jussi Halla-ahon maahanmuuttovastaisen ”nuivan vaalimanifestin”.
Ainakin neljä kahdestakymmenestä eli 20% Uuden vaihtoehdon jäsenistä on siis suorastaan Halla-ahon opetuslapsia. Mikä sai heidät kääntämään kelkkansa?

Uusnatsit

Entä Suomen Vastarintaliike? Kaappasivatko uusnatsit Perussuomalaiset? Läheiset kontaktit puolueella on ollut uusnatseihin koko ajan. Olli Immonen on poseerannut heidän kanssaan ja monet ovat osallistuneet samoihin tilaisuuksiin ja sitä rataa. Mutta onko Suomessa satoja uusnatseja ja tulivatko he kaikki PS:n puoluekokoukseen äänestämään Halla-ahon puheenjohtajaksi? Mitä syytä tällaista olisi epäillä?
Elovaara mainitsee syyksi puoluekokouksen jälkeen tulleet tiedot puoluekokouksen tapahtumista. Tarkemmin sen, että siellä tehtiin natsitervehdyksiä, kun Halla-aho oli tullut valituksi. Hän ei nähnyt tätä henkilökohtaisesti, mutta kertoi siitä olevan valokuvia. Myöhemmin hän toimitti Hesarille myös näkemänsä videon.
Lehtikuvan Jussi Nukarin ottamassa valokuvassa presidenttiehdokasäänestyksestä sekä Hesarin saamassa videossa on useita henkilöitä, myös aivan skinheadin näköisiä, nostamassa kättään ilmaan. Kontekstista irrotettuna ne näyttävät todellakin natsitervehdykseltä, ja olisin aivan valmis uskomaan, että joidenkin Homma-persujen mielestä kyseessä voisi olla hauska läppä, kun Mestari valittiin puheenjohtajaksi. Näin ei kuitenkaan välttämättä tapahtunut.
Suomen Vastarintaliikkeen toimintaan natsitervehdykset tietenkin kuuluvat, mutta toistaiseksi ei tiedetä, oliko heitä puoluekokouksessa.

Elovaara, Elo ja moni muu Perussuomalaisten kansanedustaja on kuitenkin vetänyt johtopäätöksensä näistä kuvista, puoluekokouksessa kokemastaan ja jälkikäteen kuulemastaan, että natsit kaappasivat puolueen. Ja he haluavat kyllä vastustaa maahanmuuttajia ja flirttailla fasismilla, mutta varsinainen natsius on jo liikaa.

Tämä jako on konkreettinen myös Hommafoorumilla, kuten osoitti artikkelini Epäloogisuuksien leikkipuisto, joka julkaistiin kirjassa Mitä Jussi Halla-aho tarkoittaa? Se löytyy myös netistä täältä. Mm. Matias Turkkila riitelee Halla-ahon kanssa, kun Halla-aho hänen mielestään ”natuilee” eli on vähän liian natsi.

Perussuomalaiset hajosi neljästä syystä

Väitän, että syitä puolueen hajoamiseen oli neljä. Mitkään kolme näistä eivät olisi riittäneet.
1. Soini oli etukäteen valmistellut tämän Suunnitelma B:n ja sopinut siitä Sipilän ja Orpon kanssa.
2. PS:n varapuheenjohtajiksi tuli henkilöitä, joiden kanssa Sipilä ja Orpo eivät olisi voineet vakavasti neuvotella hallitusasioista.
3. Monet nykyiset ministerit halusivat pitää ministerinsalkkunsa.
4. Jotkut rivikansanedustajat oikeasti huolestuivat huhuista natsien vallankaappauksesta. He ainakaan omasta mielestään eivät ole rasisteja vaikka vastustavatkin maahanmuuttoa ja ehkä maahanmuuttajiakin. Mutta natsismiin he vetävät rajan. Ja heille tuli sellainen fiilis, että puoluekokouksessa oli natseja.
Tämä viimeinen oli keskeinen syy, miksi Soini ja Terho saivat mukaansa enemmistön kansanedustajista. Ilman sitä ei Uusi vaihtoehto olisi tuonut hallitukselle enemmistöä eduskunnassa.
Tekivätkö kokouksessa olleet henkilöt sitten natsitervehdyksiä? Kyllä tai ei.
Jos jotkut tekivät natsitervehdyksiä, puolue hajosi siihen. He eivät kerta kaikkiaan malttaneet olla heilaamatta Halla-ahoa.
Jos eivät tehneet natsitervehdyksiä, puolue hajosi kuviin, joista sai sellaisen vaikutelman.
Viime kädessä syy hajoamiseen oli siis yksi valokuva tai parin rivijäsen tekemä tervehdys.
Aika heikoissa kantimissa oltiin.
Korjattu 14.6. klo 12:00: Sampo Terho ei ole Suomen Sisun pj, vaan on ainakin ollut yhdistyksen rivijäsen. Hän puheenjohtaa Suomalaisuuden liittoa, jonka nuorisojärjestö Sisu aiemmin oli.